TVdags listar film- och tv-året 2017

Patrik Andersson listar de bästa serierna du missat

Nedan följer i bokstavsordning 15 av årets bästa serier som antingen aldrig kommer visas i Sverige, som kommer till Sverige så småningom, eller som finns på obskyra streamingtjänster – eller än värre: inte finns på streaming alls. Vad är ens tablå-tv, liksom? Det finns även en serie från Netflix som inte gjort mycket väsen av sig.

Listan har många olika serier i olika genrer från olika delar av världen, så jag hoppas här finns något för alla.

Sedan finns det förstås minst lika många svårfångade serier till som jag inte hunnit se. TV-året 2017, liksom. Är det några ni känner extra starkt för, så kommentera gärna!

Attack on Titan

En värld där det som finns kvar av mänskligheten gömt sig i inmurade städer för att skydda sig från titanerna – jättar som liknar missbildade människor och som äter folk till synes utan anledning, som verkar drivas av djuriska impulser snarare än rationellt tänkande (till skillnad från människor, alltså). En döende mänsklighet som försöker kämpa tillbaka. Det är upplägget i Attack on Titan.

I den andra säsongen fördjupas mysteriet kring vad titanerna egentligen är och var de kom ifrån samtidigt som det visar sig finnas förrädare mitt bland människorna – en mystisk grupp som tycker att titanerna ska ta över.

Säsong 2 av den postapokalyptiska militär-fantasyserien lät dröja på sig. Säsong 1 sändes redan 2013, men produktionsbolaget hade inte resurserna att producera uppföljaren samtidigt som första säsongen vilket man normalt skulle göra i animation. Men fyra år senare var nu serien äntligen tillbaka, och säsong 3 följer redan i sommar!

Finns inte att se i Sverige.

Babylon Berlin

Köln-polisen Gereon Rath förflyttas till Berlin några månader före börskraschen 1929 för att utreda en porrproducent, men dras in i något mycket större. Nazister, stalinister och trotskyister. Hur blev en socialdemokratisk demokrati till en nazistisk diktatur? Ambitiös, svindyr serie av bland andra Tom Tykwer.

Har i skrivande stund sett två avsnitt av 16, men vilken otrolig början, och serien har hyllats av dem som sett hela.

Kommer till SVT under 2018.

Back

Peep Show-duon David Mitchell och Robert Webb är tillbaka (så att säga) i en ny serie, den här gången om Stephen, en medelålders man som återvänder hem för att ta över familjeföretaget – en pub – efter sin fars död. Samtidigt återvänder också familjens gamla fosterbarn Andrew. Är Andrew tillbaka för att ta över puben och vända familjen mot Stephen eller inbillar sig Stephen bara? Skruvad, stundtals mörk komedi.

Kommer troligen till Sverige någon gång, men bara tv-gudarna vet var och när.

Cassandra French's Finishing School

Cassie kan inte hitta en bra, mogen man att vara tillsammans med. Hon har ett engångsligg med Owen som lovar att han är schysst, men det visar sig att han livestreamade deras natt tillsammans, så hon gör det enda vettiga: Låser in Owen i sin källare för att lära honom att vara snäll mot kvinnor. Sedan går saker utför. Vansinnig komediserie.

Oklart om denna serie kommer till Sverige.

Circle: Two Worlds Connected

Ett sci-fi-mysterium som utspelas parallellt i 2017 och 2037.

I 2017 följer vi två bröder i tjugoårsåldern som var med om något mystiskt som barn. Den yngre brodern tror att deras fantasi spelat dem ett spratt, medan den äldre – som i vuxen ålder åkt in och ut på psyket – tror att de under en period hade en utomjording som bodde hos sig. Den senare brodern är ute från psyket igen och försöker spåra utomjordingen som han tror är inblandad i en rad självmord på sin lillebrors universitet. Den yngre brodern försöker få sin storebror att inse sanningen när han plötsligt får syn på en kvinna som är identisk utomjordingen som bodde hos dem som barn. Och då menar jag identisk, för hon har inte ens åldrats en dag.

I 2037 följer vi en polis från det nedgångna, förorenade allmänna distriktet som får ett samtal från ett barn i det utopiska smartdistriktet. Hon påstår att hon blivit kidnappad, och polisen och hans kollegor beger sig dit för att undersöka saken, men blir stoppade i kontrollen på väg in eftersom de inte har tillstånd att resa mellan distrikten. När de berättar om kidnappningen avfärdas det som trams eftersom smartdistriktet är fritt från brott. De kommer till slut in ändå under förutsättning att de kan utreda saken diskret, och som väntat finner de att smartdistriktet kanske inte är så utopiskt som påstått.

Circle: Two Worlds Connected finns inte att se i Sverige.

Extinct

Lågbudget-sci-fi med mestadels okända skådespelare som överstiger förväntningarna. 400 år efter mänsklighetens utrotning återuppstår tre människor ute i öknen. De får av några robotdrönare veta att de blivit återupplivade av mystiska utomjordingar som vill bevara mänskligheten. Men utomjordingarna som utrotade människorna finns kvar och måste först bekämpas innan mänskligheten kan återuppbyggas på allvar.

Serien är producerad av BYUtv, en kanal ägd av Brigham Young University i Utah. Universitet ägs i sin tur av mormonkyrkan, och visst är det något kristet över serien. Mystiska, goda utomjordingar som talar till människorna genom flygande drönare, onda utomjordingar som kan ta människor i besittning, och för att inte tala om att karaktärerna återuppstår i och helas av vatten. Jag menar… det är inte jättesubtilt.

Serien är skapad av sci-fi-legendaren, ärkehomofoben och mormonen Orson Scott Card (Ender's Game). Har man inget emot de kristna övertonerna och om man lägger förväntningarna på lågbudget-nivå så är serien faktiskt ändå rätt bra.

Finns inte att se i Sverige.

The Guardians

Actionthriller om en polis som förlorar sin dotter och ger sig fan på att hämnas när mördaren går fri. Hon rekryteras av en grupp missanpassade individer som också är ute efter hämnd. Kan de ta ut sina respektive vendettor och samtidigt undvika att bli gripna av lagen?

Huvudrollen som polisen spelas av skådisen och före detta amatörboxaren Lee Si-young som äntligen får en ordentlig actionroll – något jag personligen väntat på.

Finns inte att se i Sverige.

Herrens veje

Lars Mikkelsen spelar prästen som styr sin familj och sitt prosteri med järnhand. De vuxna sönerna vill inget hellre än ha sin faders respekt, men han respekterar egentligen ingen annan än sig själv. En son åker på resa till Tibet och kommer hem som någon sorts kvasi-buddhistisk föreläsare, den andra åker som fältpräst till Irak och kommer hem svårt psykiskt ärrad. Vem ska nu fortsätta släktens prästkall som sträcker sig flera århundraden bak?

Kommer till SVT under 2018. Och då har DR ändå redan visat Vår tid är nu.

Hokuto


Hokuto väntar på sin rättegång, men yrkar själv på dödsstraff. Hans advokat är människorättsaktivist som vill att Japan ska avskaffa dödsstraffet. I serien får vi följa Hokuto under hans svåra uppväxt, och hur han så småningom fann ett hem och lärde sig vad kärlek var. Lyckan blev dock inte långvarig när en kvacksalvare med påstådd mirakelkur trängde sig på. Fick Hokuto ut sin hämnd på kvacksalvaren och är det därför han sitter häktad i nutid?

Väldigt gripande drama som inte finns att se i Sverige.

The Mayor

Vad händer när en rappare ställer upp i ett borgmästarval som reklam-stunt och råkar vinna? Han är ju fullkomligt okvalificerad!

Det som händer är att vi får se vad som kunde hänt om Trumps inkompetens var kombinerad med progressiv politik. Vi får även en inblick i hur trasig nutida amerikansk välfärd är. En hoppfull politisk komedi med många skratt.

Finns inte att se i Sverige.

The Rebel

Hälften historia och hälften mytologi. Hong Gil-dong är en Robin Hood-liknande figur som skapades av radikala politikern Heo Gyun på sent 1500-tal i romanen »Berättelsen om Hong Gil-dong«. Den här serien är en ny version av karaktären som utspelas under samma tid, då den tyranniske Yeonsangun var kung i Korea. Kungen är för övrigt en av de bästa karaktärerna på tv i år. Man får följa hans psykologiska övergång från självisk härskare som egentligen är ointresserad av att regera, men ändå försöker göra gott för att bibehålla ett bra anseende, till den tyrann han så småningom blev när han fick veta att det var ministrarna som mördade hans mamma, och han blev paranoid över att själv bli mördad.

Man blandar också in folksagan om det mäktiga barnet. I folksagan upptäcker barnets föräldrar att det har enorma krafter, de blir rädda att kungen kommer beordra barnets död, så de dödar själva sitt barn först. I serien är det förstås Gil-dong som är det mäktiga barnet, fast i stället för att döda honom håller föräldrarna hans krafter gömda. Även i den ursprungliga romanen hade Hong Gil-dong superkrafter, men i tv-serien har man bara behållit hans superstyrka och skippat de andra krafterna.

En spännande och ständigt aktuell serie om att inte ge efter för farliga auktoriteter.

Finns inte att se i Sverige.

The State

Kjell sa det bäst.

The State sändes på National Geographic i Sverige. Finns inte att se just nu.

Stranger

En känslokall åklagare och en ohämmad polis utreder ett mord som visar sig vara ett seriemord som visar sig vara en politisk konspiration.

Finns på Netflix.

Tomorrow, with You

En man kan resa till framtiden genom en magisk tunnelbanelinje, och utnyttjar detta för att bli rik på fastigheter i nutiden. För att undvika ett fruktansvärt öde bestämmer han sig för att gifta sig med en kvinna han inte känner, och hon är allt annat än villig. Men de måste gifta sig för att överleva. En romantisk drama-fantasy-thriller som vänder upp och ner på koreanska seriers förkärlek för ödesbestämda romanser.

Finns att se på Viki.

Untouchable

I en fiktiv stad på Sydkoreanska sydkusten är det en familj som ligger på topp. De äger det stora, lokala paraplyföretaget, lokala medier, och de är starka på den politiska scenen. Den yngsta sonen har dock lämnat familjen bakom sig för att bli polis i Seoul. När hans flickvän dör i en bilolycka upptäcker han att hon inte är den han trodde att hon var, och att hennes död kan kopplas till hans familj. Han reser hem för att ta reda på vad som hände henne, och vem hon egentligen var.

Finns att streama på Viki.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2017. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel