Referensgenomgång

Påskäggsfesten i senaste Arkiv X – TVdags har hela listan

Daniel: Åsikterna går isär om förra veckans Arkiv X-avsnitt Mulder & Scully Meet the Were-Monster, i kommentarerna till recensionen här på TVdags är några inne på min linje att ett komiskt avsnitt som andningshål i en så pass kort säsong som detta är kanske inte behövdes, medan andra (flertalet, ska erkännas) tycker att det var ett toppenavsnitt, till och med ett av de bästa någonsin.

Oavsett vilket läger man placerar sig i, kan vi alla vara överens om en sak – det var ett oerhört påskäggstungt avsnitt, det fullkomligt vimlar av referenser till gamla avsnitt, hedrar medarbetare som inte längre finns i livet samt vinkar till inspiratörer för serien. X-philen Ludvig Lindblom, @internuts på Twitter, var sjyst och delade med sig av sin mycket utförliga lista på de saker han hittills upptäckt. Nu lämnar jag över ordet till Ludvig, läs och njut!

 • Avsnittet tar plats i Oregons skogar, vilket också var platsen för pilotavsnittet.
 • Nicole Parker och Tyler Labine spelar de två pundarna som ser »monstret« i skogen. De spelade även pundarna i avsnitten Quagmire och War of the Coprophages från seriens tredje säsong.

stoners

 • Mulder kastar pennor igen. Nu kastar han dem dock inte upp i taket längre utan på den nya »I want to believe«-affischen, som Scully införskaffat efter att Mulder sparkat sönder originalet i säsongspremiären.

poster

 • Mulders ringsignal på mobilen är seriens ikoniska ledmotiv av Mark Snow.
 • När Mulder kikar in i motellrummet från gången bakom väggen så är det genom ögonen på en räv (fox).

foxfox

 • Motellägaren spelas av Alex Diakun som spelat mindre roller i tre av seriens tidigare avsnitt samt även medverkade i senaste långfilmen.

motell

 • Tabletterna som Mulder hittar i Guy Manns motellrum kom från Lycans Pharmacy. Lycanthropy är en vanföreställning att man håller på att förvandlas till ett djur (ofta en varg). Sjukdomen nämns i seriens första säsong i avsnittet Shapes.

pharmacy

 • Kumail Nanjianis rollfigur arbetar för animal control services, precis som Eugene Victor Tooms från avsnitten Squeeze och Tooms, som också skrevs av Darin Morgan (tillsammans med James Wong).
 • När motellägaren smygtittar in i rummen får vi se Mulder liggandes på sin säng iförd ett par röda speedos. Det refererar till seriens andra säsong och avsnittet Duane Barry då Mulder kommer upp ur en pool iklädd ett par röda speedos. De tajta badbrallorna var David Duchovnys egna, han tyckte inte att det passade att simma längder iförd de surfarshorts kostymavdelningen hade valt ut åt honom.

speedosred-speedos

 • När Mulder och Guy Mann (Rhys Darby) står på kyrkogården och samtalar gör de det framför gravstenar tillhörande Jack Hardy och Kim Manners. Hardy var regiassistent för Arkiv X-filmen I Want To Believe från 2008 samt Chris Carters andra serier Millennium och The Lone Gunmen, och Manners var regissör på mer än 50 avsnitt av Arkiv X. Båda har avlidit de senaste åren.

gravsten

 • På Kim Manners gravsten står citatet »Let's kick it in the ass«, en catchphrase från serien Supernatural som Manners var både regissör och producent för.
 • Guy Mann gömmer sig i en bajamaja, precis som Flukeman gör i avsnittet The Host (Flukeman spelas för övrigt av Darin Morgan).
 • Guy Mann har näst intill identiska kläder som Carl Kolchak från 70-talsserien Kolchak: The Night Stalker. En serie som Chris Carter ofta nämnt som en inspirationskälla.

guykolchak

 • Guy Mann säger att han kollade på porrfilm, vilket kan ses som en pik till Mulder som i flera avsnitt antytts gärna kolla på sådant.
 • Guy Mann döpte sin hund till Daggoo, ett namn från Moby Dick. Scully har en stark koppling till den boken då hennes pappa kallade henne Starbuck och hon kallade honom Ahab. Hon döpte även hunden hon adopterade i avsnittet Clyde Bruckman's Final Repose till Queequeg, som också härstammar från Moby Dick, och säger i slutet av avsnittet att Daggoo påminner om Queequeq.
 • Sexscenen som Guy Mann hittar på att han haft med Scully känns som en pik till omslaget på Rolling Stones Magazine där Gillian Anderson står med monstret från filmen Swamp Thing med tanke på vem Guy Mann egentligen är.

stones

 • Scully säger »I'm immortal« vilket också är en referens till avsnittet Clyde Bruckman's Final Repose där Clyde Bruckman svarar »You don't« på Scullys fråga »So how do I die?«. Bruckman kunde förutse hur människor kommer att dö.
 • Mulder säger »I want to believe« till Guy Mann innan Mann klär av sig naken och förvandlas tillbaka till monstret.

Har någon hittat fler påskägg? Fyll på i kommentarerna!

Arkiv X visas i Sverige på TV3 och Viaplay.

Just nu på TVdags

Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel