Spoilerspecial

Påskägg, spoilers & vilda teorier – läs allt om säsong 2 av Daredevil

För många av oss är säsong två av Daredevil redan över. Om du inte sett alla avsnitt varnar jag här att jag kommer diskutera händelserna i slutet av säsongen, så kom tillbaka när du är färdig!

Jag tyckte säsongen började bra, men från och med avsnitt åtta blev det helt fantastiskt. Wilson Fisk och Stick kom båda tillbaka precis när allting började få fart och det ledde till en storslagen upplösning på mycket större skala än vad vi såg i säsong ett. Jag tar här en titt på de mysterier vi ännu inte fått svar på, jämförelser med serietidningarna och pekar ut diverse påskägg och referenser.

Punisher-spinoff?

bild2
Punisher var en väldigt stor rollfigur i säsong två och det går redan rykten om att Marvel är intresserade av att ge honom sin egen serie på Netflix. Daredevils producenter har sagt att en spinoff inte var någonting de tänkte på eller förberedde för när de gjorde den här säsongen, men sista avsnittet lämnade oss med ett väldigt öppet slut och flera lösa trådar för Punisher. Nu återstår det att se om vi får fortsätta att följa hans berättelse i nästa säsong av Daredevil eller när Punisher får sin egen serie.

Vem var Blacksmith?

bild3
Det kanske största mysteriet i säsongen var ju omständigheterna runt hur Frank Castles familj blev mördade och senare i säsongen vem som iscensatt det hela under aliaset Blacksmith. De säger aldrig rätt ut att Ray Schoonover, översten som agerade som karaktärsvittne under Franks rättegång, var Blacksmith, men allt tyder ändå på att det inte var mer komplicerat än så. Jag trodde först att han och hans män bara jobbade för den mystiska skuggfiguren som skulle vara någon större och styggare onding, men jag förstår efter att ha sett om de sista scenerna att Schoonover var Blacksmith och att det inte var något mer med det. Han säger dock att det som hände i Central Park i själva verket var på grund av någonting Frank och de andra soldaterna gjorde i Kandahar, den näst största staden i Afghanistan, så Franks hämndturné är ännu inte över.

I Punisher-serietidningen var Schoonover bara med i ett nummer från 1989 där han var Franks knarksmugglande överbefälhavare som i slutet begick självmord efter att Punisher tvingade honom att erkänna till sina brott.

bild4
Vad som än hände i Kandahar så spekulerar jag att det har att göra med Jigsaw, en gangster från serietidningarna vars ansikte är missbildat och täckt av ärr efter att Frank kastat honom genom ett fönster. Som Punishers mest ikoniska fiende har vi ännu inte hört några referenser till honom, men han är det närmsta Punisher har till Daredevils Kingpin eller Jessica Jones Killgrave och eftersom Blacksmith verkar vara död behöver Punisher en tungväktare som Jigsaw att sätta sig upp emot om hans egna serie blir av. I filmen Punisher: War Zone spelades han av Dominic West, som är en av de enda anledningarna att se den filmen.

Vad hände med Roscoe Sweeney?

bild5
Sweeney är fulingen som i serietidningarna kallas Fixer eftersom han »fixar« (riggar) boxningsmatcher och som låg bakom mordet på Matts pappa Jack Murdock. Sist vi såg Sweeney var i en flashback där Matt vägrade att mörda honom och vi fick aldrig någon uppdatering om vad som hände med honom efter det. Jag var övertygad om att det skulle visa sig att Sweeney var Blacksmith, vilket skulle innebära att Matts beslut att inte döda honom ledde till att Franks familj blev dödade flera år senare. Det skulle gå hand i hand med Punishers tes om att man är ansvarig för alla oskyldiga som en skurk kommer döda i framtiden om man inte själv dödar skurken först, och därmed skapa en stor konflikt för Matt vars starka moraliska kompass aldrig riktigt sattes på prov den här säsongen. När det i stort sett bekräftades att Schoonover var Blacksmith så dog denna teori och jag har ingen aning om vi kommer plocka upp Sweeneys tråd igen. Han sa att han skulle hämnas, men det var för tio år sen. I serietidningen så dog Sweeney redan i första numret av en hjärtattack när han jagades av Daredevil. Kan han dyka upp i framtiden eller har Sweeney även i teveserien dött på naturligt sätt?

Microchip

bild6
Det sista vi ser av Punisher är att han osentimentalt bränner ner sitt gamla hus och alla minnen av sin familj, men inte innan han tar fram en cd-skiva med texten »MICRO.« I förra säsongen av Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. nämnde hackern Skye också en bekant vid namn Micro som tipsar dem om en brottsplats där en död kropp hittats med vad som verkar vara utomjordlig skrift inristat i skinnet.

I serietidningarna är Microchip en av Punishers närmsta medhjälpare som förser Frank med vapen, utrustning och hackar datorer. Rollfiguren var med i filmen Punisher: War Zone där han spelades av Wayne Knight (Newman i Seinfeld). Om Punisher får sin egen serie så är det nästan en självklarhet att Micro skulle dyka upp. Vad kan finnas på cd-skivan med hans namn på? Säkerligen någonting som har med Kandahar att göra…

Är Elektra död?

bild7
I säsongsavslutningen bevittnade vi förstås Elektras död när Nobu spetsade henne med en sai. Men vad kommer hända härnäst? I serietidningen var det bara ett år efter att Elektra introducerats av Frank Miller i Daredevil #168 som hon spetsades och dog i Daredevil #181. Trots det så återupplivades hon senare av ninjaorganisationen Handen och hon har sen dess dykt upp i många av Marvels serietidningar, men aldrig haft ett jättestort närvarande i Daredevil-serierna.

Frågan här i tv-serien är ju förstås om de kommer återuppliva karaktären eller låta henne vara död. Flera gånger under säsongen så nämndes konceptet att återupplivas och komma tillbaka från döden, och vad finns det för vits med att prata om det om inte för att etablera konceptet så att vi senare kan acceptera att detta händer med Elektra? Precis i slutet fick vi också se Elektras kropp som Handen placerat i den där mystiska urnan som de tömt blod i tidigare i säsongen.

Men vad är vitsen, kreativt sett, med att återuppliva Elektra? Är hon en så spännande karaktär att vi behöver se mer av hennes komplicerade relation med Matt eller känns det som att vi fick ett värdigt slut på det hela? Om inte annat behövde hon dö eftersom Matt lovat att de skulle vara tillsammans, lämna allt bakom sig och bosätta sig långt bort i något främmande land, vilket inte direkt låter som en fortsättning på tv-serien.

Min teori är att hon kommer återupplivas och inte längre vara sig själv, utan snarare ett levande vapen som jobbar åt Handen. Jag tror också att detta skulle passa bättre att spara till Netflixs Defenders-miniserie där Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist kommer att komma samman för att slåss mot ett gemensamt hot. Det är ännu inte säkert när Defenders kommer att göras, men om min teori stämmer skulle vi kanske fortsätta genom nästa säsong av Daredevil i tron att Elektra fortfarande är död, precis som i serietidningen där Matt försöker stoppa Handens ritual och tror att han lyckats…

Påskäggsjakt

Hur många så kallade påskägg och andra referenser märkte ni under säsongen? Jag listar några av de bästa och spekulerar i vad de kan innebära.

bild8
En av Daredevils första fiender i serietidningen var den mustaschprydde kostymmakaren Melvin Potter som kallar sig för Gladiator. Sen dess har han blivit en vän till Daredevil som hjälpt honom ur knipa ett flertal gånger. I tv-serien har vi träffat Melvin Potter många gånger nu och nästan varje gång finns det någonting nytt som pekar på att han är på väg att ta sig an Gladiator-identiteten. Inte bara har han sågblad runtom i verkstaden (Gladiators klassiska vapen är sågblad på handlederna) som han snabbt plockade upp när kände sig hotad av Matt, men vi fick senare se en skyddsväst som han bär under skjortan. Ser det inte ut som att den är gul och blå med samma design som Gladiators originaldräkt? Att han ständigt nämner Betsy som han oroar sig för och vill skydda, tyder också på att han kan bli Gladiator. Det är lätt att föreställa sig att Melvin skulle kunna bli Gladiator och sätta sig upp mot Daredevil under hot att någon kommer skada Betsy eller genom att på annat sätt bli manipulerad.

bild9
På väggen i sin verkstad har Melvin vad som ser ut som en gammal filmaffisch. Jag har pusslat ihop den tydligaste bilden från flera skärmdumpar. Om man läst den fantastiska Daredevil-samlingen Born Again så kanske man känner igen omslagsbilden från nummer #226 där Gladiator är klädd som en klassisk romersk gladiator. Det är en riktigt kul att se så välgjord rekvisita i bakgrunden!

bild10
En annan sak i Melvins verkstad ser väldigt mycket ut som dräkten som tillhör en annan gammal skurk. Stilt-Man var en tidig Daredevil-fiende vars rustning kan förlänga sina stylt-ben så att han blir lika lång som en skyskrapa. Det låter förstås väldigt fånigt och på den tiden som karaktären hittades på var Daredevil inte så populär och fick därför slåss mot många konstiga skurkar som inte var så välutvecklade. Att Stilt-Man skulle dyka upp i teveserien är lite svårt att tänka sig, men kanske det kunde vara något i stil med den serietidningen där Turk stal dräkten i ett försök att bli anställd av Kingpin. Om Kingpin hotar eller manipulerar Gladiator nästa säsong för att fullt ut gå till krig mot Daredevil kanske Melvin kan utrusta ett helt gäng med B-fiender (snarare C- eller D- om vi ska vara ärliga).

bild11
Daredevils klassiska vapen i serietidningarna är hans batonger som även fungerar som änterhake och har andra gömda funktioner. Jag hade inte förväntat mig att Daredevil skulle få det här multiverktyget i teveserien eftersom hela konceptet känns något overkligt, men de har lyckats göra det snyggt och häftigt! Ska bli kul att se hur han använder den i nästa säsong. Vi fick kanske ett litet smakprov i avsnitt tre när Daredevil piskade runt en kedja som om han vore självaste Ghost Rider.

bild12
I avsnitt fem när Karen kollar igenom tidningsarkivet så håller hon upp en artikel och om man pausar kan man kan läsa hela från början till slut. Jag transkriberade texten om ni är nyfikna.

Själva artikeln är inte jättespännande men den nämner namnet Nick Manolis som i serietidningarna var en återkommande poliskaraktär. Jag hade förväntat mig att Manolis skulle varit med i första säsongen men det känns som att Foggys barndomsvän Brett Mahoney tagit rollen som Daredevils poliskontakt. I vilket fall som helst var det väldigt kul att se Manolis namn på skärmen. Om man tittar på de andra artiklarna bredvid så innehåller de helt och hållet nonsens.

bild13
Den irländske gangstern Finn är baserad på en Punisher-skurk med samma namn. Skillnaden är dock att han i serietidningen varit med om en hemsk olycka och alltid måste ha på sig en genomskinlig mask för att hålla sitt otrevliga ansikte på plats. I avsnitt fyra när Punisher bryter sig fri så skjuter han Finn i ansiktet med ett hagelgevär. Frågan är om det bara är en liten referens till hans ansikte i serietidningen eller om det finns en chans att han kan ha överlevt och kommer dyka upp i framtiden, med plastmask och allt. Karaktären kändes väldigt välutvecklad för att bara vara med i ett avsnitt…

bild14
Motorcykelklubben Dogs of Hell har vi sett tidigare, i avsnittet Yes Men av Agents of S.H.I.E.L.D., där Lorelei från Asgård använder sina förhäxningskrafter på ett gäng motorcykelknuttar. Man kunde tro att de hittades på för att vara med i Daredevil-tv-serien och vara baserade just i Hell's Kitchen, så jag undrar hur de kopplade ihop det här.

bild15
Vi kan förstås inte glömma det största mysteriet i hela serien … IKEA-telefon?!

Daredevil, både säsong 1 & 2, finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel