Sport

Paris-Roubaix är helvetet i norr för cyklisterna

Paris-Roubaix sägs vara cykelloppet ingen vill köra men alla vill vinna. Det är det mest prestigefyllda endagarsloppet men också det tuffaste. Vi startar i Compiégne, 75 km nordost om Paris och går i mål Roubaix, en stad på cirka 100 00 invånare på gränsen till Belgien.

Paris-Roubaix gynnar framför allt cyklister som klarar att cykla väldigt snabbt under på en väldigt kort sträcka och klarar att göra gång efter gång. Det är inte en slump loppet kallas  »L'enfer du Nord«, helvetet i norr.

Loppet mäter 257,5 km vilket inte är så avskräckande för cyklisterna. Det är istället de 27 kullerstenspartierna på sammanlagt 52,8 km som ger loppet dess tuffa karaktär. Dessa sektorer är uppdelade i fem olika svårighetsgrader där femmorna är de svåraste. Kullerstensvägarna är smala, trånga och ojämna. Det krävs teknik, styrka och snabbhet för att ta sig över dem så snabbt som möjligt och för att undvika krascher. För att inte bli indragen när andra kraschar är det också viktigt att ligga långt fram i klungan. Det kräver att man har ett lag som skyddar en och man är positionssäker. Paris-Roubaix gynnar framför allt cyklister som klarar att cykla väldigt snabbt under på en väldigt kort sträcka och klarar att göra det flera gånger efter varandra. Det är inte en slump loppet kallas  »L'enfer du Nord«, helvetet i norr.

Tuffaste och mest kända kullerstenssektionen är Arenbergskogen som de når med 95,5 km kvar. Det är här loppet börjar på riktigt. Det är en sträcka på 2,5 km med riktigt svårcyklade stenar. Trots att det ändå är så långt kvar så måste man var topp 15-20 när man går in här. Annars finns risken att man drabbas av krasch eller kommer för långt efter. Därför är det riktig hårdkörning kilometerna innan så att lagen kan sätta sin kapten i en bra position. Det ser ut som ett spurtuppdrag. De når hit ungefär kl halv tre idag.

För att få en uppfattning om vägunderlaget i Arenbergskogen.

Väderprognosen har antytt att det kommer att regna under loppet. Vi har inte haft ett regnigt eller lerigt Paris-Roubaix sedan 2002. Då såg det ut så här:

Första gången loppet kördes var 1896 och detta är den 114:e upplagan. Flest segrar har belgarna Roger de Vlaeminck och Tom Boonen med fyra var. Boonen har idag chansen att bli ensam på fem segrar, men han står rätt långt ned på listan över favoriter. Det finns två huvudfavoriter som de flesta ser det. Det är Peter Sagan och Fabian Cancellara. Cancellara har sedan tidigare tre segrar, medan Sagan har en sjätteplats för två år sedan som bästa placering. De var de två starkaste cyklisterna på Flandern runt runt förra helgen. Cancellara gjorde en taktisk miss när han inte gick med Sagan när han stack. Annars hade han utmanat om segern in på upploppet. Sagan tog istället sin största seger i karriären. Han visade att han har lärt sig hur man vinner ett sådant här lopp som favorit. Man måste köra offensivt, ta ansvar och visa sig. Det går inte att vänta till det är milen kvar. Man måste börja attackera och sätta fart tidigare än så för att spräcka fältet och störa de andra. Peter Sagan är just nu cykelsportens största stjärna. Under en intervju i fredags fick han frågan om han är cykelsportens Zlatan Ibrahimovic. Hans svar:

Laget som har lite press på sig är Etixx-Quick Step. Det här är egentligen deras tid, men det största endagarsloppet de har vunnit i år är Marcel Kittels seger i Scheldprijs i onsdags. Inget att skryta med. De har ett fantastiskt lag. Nästan varenda cyklist i dagens uppställning kan vara topp tio, ett par kan vinna. De har dock klantat till det allt för ofta, varit dåliga taktiskta och inte utnyttjat sin kompetens optimalt. Deras största chans idag bör vara Zdenek Stybar, fjolårstvåan.

En lättöverskådlig startlista finns på Procyclingstats.com.

En av de allra vackraste och bästa sportdokumentärerna handlar om Paris-Roubaix, En förårsdag i helvede från 1976. Den danske dokumentärfilmaren Jörgen Leth bevakade det årets upplaga och fick ihop en poetisk film som fångar det speciella med det här loppet. Ur dagens perspektiv blir den också ett tidsdokument om en mer ideell och okonstlad idrottsvärld. Skulle en dokumentärfilmare få komma så här nära idrottarna idag? Hela filmen finns på Youtube.

Paris-Roubaix sänds på Eurosport 1 idag från kl 10:15.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel