Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

Paramount+ har som vi skrivit om haft premiär för sin streamingtjänst via Apple TV och några andra plattformar. Maisie Williams Two Weeks to Live presenterades som ett dragplåster, men det är den uppdiktade doku-komedin Everyone Is Doing Great som visar sig vara den äkta pärlan.

Everything Is Doing Great känns äkta helt enkelt, samtidigt som Colletti och Lafferty har en otrolig självdistans, för först och främst är det roligt.

Two Weeks To Live handlar om Kim (Williams) som bott i obygden med sin mamma (Fleabags Sian Clifford) sedan pappan mördades för sisådär 15 år sedan. Nu har hon bestämt sig för att ge sig ut i den riktiga världen och beta av sin att-göra-där-lista, vilket verkar börja på en bar där hon träffar bröderna Nicky (Mawaan Rizvan) och Jay (Taheen Modak). Ett spratt de spelar henne får konsekvenser. Hon drar iväg för att hämnas sin pappa och då rullar en farlig karusell igång.

Det börjar lite intressant med vad personer som inte levt i »verkligheten« intuitivt uppfattar som konstigt och vad som är helt rimligt, men ganska snart släpper man detta och manuset håller sedan inte riktigt. Den har drag av The End of the F***ing World, men hittar inte tonen på samma sätt. Är det en dramakomedi, en actionkomedi eller är det ett försök till svart humor? Överraskande ögonblick avslutar varje avsnitt, men de når inte upp till samma standard som till exempel i Dead to Me.

Skådespelarna är det annars inget alls fel på – jag gillar speciellt Rizvans snälla Nicky som blir så gulligt förtjust i Kim – men de har en något ytligt berättelse och en platt dialog att spela med. Spännande och rolig att se, visst är den det, men Two Weeks to Live är sedan lätt glömd.

Everyone Is Doing Great fångar en däremot direkt – och håller en kvar. James Lafferty and Stephen Colletti känner ni kanske igen från tonårsdramat One Tree Hill. Lafferty spelade Nathan från start medan Colletti dök upp först i andra halvan av säsong 4 som Chase. Om ni undrar var de tog vägen sen, så är detta precis ämnet som Everyone Is Doing Great adresserar. Vad händer med unga stjärnor som efter sin stora tv-hit inte får lika mycket nya jobbmöjligheter som väntat?

Everyone is Doing Great 5
James Lafferty som Jeremy Davis i Everyone Is Doing Great.

Fem år efter att den fiktiva tonårsfenomenet Eternal (tänk Twilight, fast en tv-serie) har gått i graven möter vi de två före detta manliga superstjärnorna Jeremy (Lafferty) och Seth (Colletti) leva ett liv utan statusfyllda skådespelarjobb, men fortfarande med visst strålkastarljus riktat mot dem. I åtta avsnitt får vi följa dem i jakten på arbete, auditions, möten, sunkiga inspelningar alternativt lalla runt i tragisk vilsenhet.

Nej, Everyone is Doing Great är ingen dokumentär men det är väl onekligen så att Lafferty, som skrivit och regisserat, och Colletti, som mest skrivit, har fullt av egna erfarenheter att inkorporera i serien. Den påminner lite både om en dokusåpa i hur den är filmad och klippt och en mumblecore-film med mycket charm och humor. Den känns äkta helt enkelt, samtidigt som Colletti och Lafferty har en otrolig självdistans, för först och främst är det roligt. Hur berättelsen ackompanjeras av nykomponerad musik ofta i bossanova och annan 1960-talsinfluerad musik, gör inte den humoristisk småputtriga känslan ett dugg sämre.

Everyone is Doing Great 4
Stephen Colletti som Seth Stewart i Everyone Is Doing Great.

Jag har alltid undrat hur det funkar med kända skådespelare som plötsligt inte har så mycket jobb och pengar som tidigare. Hur ter sig deras liv, hur försörjer de sig? Och här får vi veta precis hur pinsamt, obekvämt och deprimerande det kan vara i Hollywood. Deras karaktärer är delvis patetiska, lite självupptagna, men gulliga och varmhjärtade ändå.

Speciellt Lafferty håller inte tillbaka ömkligheten. Hans Nathan i One Tre Hill var väl en av de präktiga, men Jeremy är motsatsen. Babyhullet är borta och Lafferty ser senig, sliten och plågad ut som patetisk föredetting ovillig att se sanningen i vitögat och oförmögen att ta tag i sitt liv. Seth är den som sväljer stoltheten och kämpar på istället trots förödmjukelserna som följer. Colletti visar sig ha perfekt tillbakahållen komisk timing.

Det är ändå fint att se hur de två vännerna, trots hur de mår, lyckas stötta varandra på ett bra sätt även om de inte är lika bra på att ordna upp sin egna liv. Deras dialog funkar utmärkt, vilket tyvärr inte kan sägas om de australienska fruarna/ex-flickvännernas – naturligtvis leker inte kärlekslivet för dem heller – kanske hade det varit bättre om de skrivit den själva.

Everyone Is Doing Great startade som ett crowdfunding-projekt 2018, men det har dröjt tills nu innan den plockats up av Hulu i USA och på Paramount+ här i Sverige, vilket de alltså gjorde alldeles rätt i. Det är roligt när ett sådant här överlevnadsprojekt slår väl ut.

Everyone Is Doing Great och Two Weeks to Live finns båda på Paramount+.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel