Tips

På SVT i kväll: Bergmans mästerliga drama Scener ur ett äktenskap

Äntligen har jag börjat titta på Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap från 1973. Jag älskar ju äktenskapsdraman, må det vara i form av spiondrama à la The Americans, zombiekomedi à la Santa Clarita Diet eller en vanlig hederlig night-time soap. Det här är ju originalet som efter ha blivit en internationell framgång också banade väg för dramaserier med relations- och äktenskapstema.

David Jacobs till exempel hade serien som inspiration när han ville berätta om fyra par, alla med olika situationer och äktenskap i olika stadier, boendes i Knots Landings Cul-de-sac. Ett av paren hette Val och Gary Ewing och som jag skrivit om tidigare så var Jacobs i Dallas inte heller rädd för att skildra äktenskapets med och motgångar, istället för att driva någon velig will-they, won't-they strategi.

Precis som vi är vana vid hos Allen så pratar folk som verkliga människor, det vill säga i munnen på varandra – utan att vänta snällt innan den andra pratat klart.

Jag läser att serien även inspirerat filmmakare som Woody Allen och Richard Linklater och redan efter ett avsnitt går det att se hur. Precis som vi är vana vid hos Allen så pratar folk som verkliga människor, det vill säga i munnen på varandra – utan att vänta snällt innan den andra pratat klart. När Marianne (Liv Ullman) och Johan (Erland Josephson) bjudit in ett annat par, deras bästa vänner, på en middag som urartar när vännerna inte kan hålla fasaden uppe, ser man dessutom väldigt mycket av Allens Fruar och äkta män i historien

Scener
Jan Malmsjö och Bibi Andersson som bästa vännerna Peter och Katarina tillsammans med Erland Josephson och Liv Ullman.

Johan är inte neurotisk som Allens karaktärer dock. Han är tvärtom väldigt förnuftig, självsäker och beslutsam, medan Marianne är mer känslosam och försiktig med sina ord. Det är i scenerna med de två som man tänker mer på Linklater och Before-triologin. Det är mera lugnt och återhållsamt samtidigt som de pratar väldigt mycket om allting.

Och ja, det är mycket dialog i Scener ur ett äktenskap och Bergman får den onekligen att låta äkta och vardaglig, underhållande och relevant. Ibland är det tomt prat, ibland öppnar de upp och det blir dramatiskt och och nästan hjärtskärande. De (speciellt hon) må ha lite svårigheter med att utrycka vad de känner och tycker ibland, men de är ändå så kloka och skarpsynta. Redan i första avsnittet ger Marianne två väldigt insiktsfulla analyser av innebörden av trohet respektive kärlek och jag vill inget annat än att höra mer av hennes tankar och resonemang.

Första avsnittet av Scener ur ett äktenskap visas i kväll kl 20 på SVT2. Serien finns även tillgänglig på C More. 

Just nu på TVdags

Nyhet

28 dagar senare… Danny Boyle hoppar av Bond 25

21 augusti, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Christina pratar med »Weird Al« Yankovic

21 augusti, 2018
Recension

Premiär för Det som göms i snö – GW:s lustmord på Göran Lambertz

21 augusti, 2018
Nyhet

Glädjebeskedet: Netflix beställer en tredje säsong av GLOW

21 augusti, 2018
Tips

Premiär ikväll för ny säsong av släktmysterier i Arvinge okänd

20 augusti, 2018
Klipp

Pilot! Orleans! Bara soft rock-godis i Ozempics oförtjänt avskydda reklamfilmer

20 augusti, 2018
Nyhet

Iron Fist är tillbaka – kolla in trailern för nya säsongen

20 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nashvilles episka final-försoning

19 augusti, 2018
Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel