Kommentar

På spåret-kritiken obefogad – klarar sig bra även utan »Stefan Holm-typer«

Vi är nu i mitten av gruppspelet i årets upplaga av På Spåret. Hittills är överraskningarna inte speciellt många. Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen har blivit en säsong bättre, Johar Bendjelloul och Josefin Johansson vann sin första match i överlägsen stil och de två nya lagen som deltagit har varit uppfriskande. Fem bra avsnitt har sänts. Den generella uppfattningen angående årets säsong är dock någonting helt annat. Egentligen har det varit så här i två raka säsonger, men kulminerat under årets inledande avsnitt. Om du gör en snabb sökning på Twitter efter På spåret, är en stor andel av detta som skrivs kritik. Egentligen mot allt. Programledarna, resorna, följdfrågorna, deltagarna och artisterna. Allt tycks vara sämre än innan.

Kompetensen har ökat och det är fortfarande så att deltagarna som presterar bäst ofta blir mest omtyckta. Till exempel Johar Bendjelloul och Jesper Rönndahl.

Någon som gjorde detta mer nyanserat var Andreas Eriksson, här på TVdags. Han skrev en text som både var underhållande och innehöll sina poänger. Han efterfrågar mer naturkunskap och har en vettig åsikt om ledtrådarna på resorna. 10 poäng blir ofta för långsökt, och allt handlar i stället om åttan och sexan. Sedan blir det för lätt, i alla fall tillräckligt för att lagen omgående svarar rätt på fyran. Ledtrådarna blir för få i relation till nivåskillnaden, och det kan förbättras.

Jag har dock väldigt svårt att förstå mycket av kritiken i övrigt. Spridningen av deltagarna har blivit allt bättre, till skillnad från för ett par säsonger sedan. Grotesco, Skärgårdsdoktorn och förra årets debutanter med Anders Johansson och Marianne Ahrne ger en fullgod blandning. Många tv-personligheter och radiopratare, men från olika genrer, i olika åldrar med dynamik inom lagen. När person för person nämns är den allmänna uppfattningen ofta bra, men det har blivit någon missvisande sanning att det är okända radiopratare som enbart castas.

Min absolut största invändning mot kritiken från många – är den begränsade förståelsen kring vilken riktning programmet gått åt. Det finns inte plats för typer som Niklas Wikegård eller Thomas Ravelli idag, för att de helt enkelt inte skulle ha en chans. Kompetensen har ökat och det är fortfarande så att deltagarna som presterar bäst ofta blir mest omtyckta. Till exempel Johar Bendjelloul och Jesper Rönndahl. Hade det varit större profiler med, som hållit sämre nivå, är jag övertygad om att kritiken varit massiv mot att det knappt blivit någon tävling. Det optimala enligt många blir att hitta Stefan Holm-typer. Känd från en bransch där allmänbildningen inte står i centrum, och som sedan visar sig vara ett geni. Men hur lätt är det att hitta? För mig duger det gott och väl med karismatiska personer, med hög kompetens, i ett dynamiskt lag.

Det kanske är så enkelt att det inte är programmet eller programledarna det är fel på, utan tittarna.

Jag skrotar gärna hatobjektet »Listan«. Den är dock inte  dålig, som folk ofta anser. Nivån är ofta lagom, och man får som tittare alltid se listan cirka fem sekunder innan deltagarna vilket ger en chansen att tänka själv. »Vem där?« höll högre nivå, men att testa ett annat koncept tre säsonger, gör inte programmet så mycket sämre. Skådespelare från Dallas och begrepp från brottning är ämnen från de senaste avsnitten som varit roliga.

Slutligen – har Luuk och Lindström blivit sämre? Jag tycker inte det. De har däremot ett väldigt svårt jobb. Programmet har alltid haft många tittare, men åsikterna är fler än någonsin. När de ärvde programmet från Oldsberg och Hellberg fick de nästan uteslutande beröm, för att programmet snarare utvecklades än blev sämre. Sedan har förväntningarna varit enorma. Jag kan på rak arm inte komma på två personer som skulle göra det bättre än Luuk och Lindström. De har fortfarande en humor som passar formatet och de är tillräckligt uppdaterade för att utveckla programmet. I och med programmets storhet, skulle det dessutom bli väldigt svårt att inte ha två stora namn som programledare. Det kanske är så enkelt att det inte är programmet eller programledarna det är fel på, utan de kritiska tittarna. Folk är kritiska till precis allting för att de varit bortskämda med »för bra« tv, helt enkelt.

På spåret visas på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel