Inför Community säsong 5

Översteprästen återvänder till serien som vägrar dö

Communitys återkomst den 2 januari nästa år är en besynnerlig tv-händelse. Knappt någon tittar på serien, och den har behandlats styvmoderligt på gränsen till pennalistiskt av Sony, som producerar, och NBC, som sänder. Ändå – fyra och ett halvt år efter premiären får vi alltså nya avsnitt. Mot alla odds.

När jag skriver »vi« menar jag inte »vi« som i den tv-tittande allmänheten, för den bryr sig inte. Jag menar »vi« som i fansen. Fansen, som kampanjade för att serien skulle överleva och som antagligen är anledningen till att Communitys skapare Dan Harmon, efter att ha fått sparken för lite över ett år sedan, åter är seriens showrunner och överstepräst.

Medan Community blev en annan – och mycket sämre – serie i hans frånvaro, har Harmon bara blivit en ännu större underhållningsprofil, en av de där sällsynta tv-skaparna som är större än sina serier. Ett nytt avsnitt, inte bara av Community utan av Dan Harmons Community, är ett event, lite som en Mad Men-premiär eller en Lost-final. Trots att, som sagt, vi som tittar på Community inte är särskilt många.

Så vad vet vi, en och en halv månad innan premiären, om Communitys säsong 5? Vi vet att den innehåller en hel hög spännande skådisinhopp – eller om man så vill, en viss risk för stuntcasting. Jonathan Banks (Mike i Breaking Bad) spelar säsongens gästprofessor. En annan kabelhårding, Walton Goggins, dyker också upp i ett avsnitt. Mest publikfriande är kanske nyheten att David Cross finns med när studiegruppen återvänder till sin Drakar & Demoner-kampanj.

Bra skådisar i några nyckelroller under säsongens gång – inga konstigheter där. Större stuntcastvarning då på att Breaking Bad-skaparen Vince Gilligan och Arrested Developments dito Mitch Hurwitz kommer att stå framför kameran.

Och så får vi nästa del i den fascinerande sagan Spencer. Spencer Crittenden, en skäggig, sardonisk snubbe några år över 20, satt i publiken under en inspelning av Harmontown, Harmons podcast som har blivit hans pulpet, megafon och verbala toalett under frånvaron från Community. Spencer räckte upp handen när Dan Harmon ville spela D&D och frågade efter en spelledare.

Sedan dess har han blivit en outbytbar del av podcasten, en kultfigur, och Harmons assistent på Community. Harmon kunde förstås inte låta bli att placera honom framför kameran också – inte i en statistroll, utan som gästskådis med repliker i flera scener. Vi som lyssnar på podcasten vet att Spencer har en instinktiv komisk deadpantajming – ofta får han de största skratten på en scen fylld med professionella komiker, trots att han helt saknar den bakgrunden själv; innan Dan Harmon tog honom under sina vingar jobbade Crittenden på lagret på en Apple Store.

Den stora nyheten inför säsong 5 är annars att Donald Glover (Troy) bara är med i fem avsnitt, innan han lämnar serien för gott. Chevy Chase är redan borta, och det är ofrånkomligt att Community kommer att behöva hitta en ny dynamik utan två av de sju huvudpersonerna. Än så länge verkar det inte finnas planer på att skriva in en ny central rollfigur. Men om Community fortsätter att trotsa oddsen och det blir en sjätte säsong – #sixseasonsandamovie! – vem vet vad som händer då?

Jag förväntar mig inte att den här aviga, envisa, emellanåt oefterhärmliga serien ska hitta tillbaka till formen från de första två säsongerna. Men det är svårt att tro att Dan Harmon inte kommer ha åtminstone ett par briljanta sitcomavsnitt om året i sig, så länge han får chansen att göra den här serien som, för honom precis som för fansen, är en besatthet och en kärleksrelation.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel