Allsvenskan

Ovanligt spännande tvillingderby i kväll – så låt det få smälla!

Jag håller med Robert Laul i den här krönikan från förra året. Jag inbillar mig också att det inte smäller lika mycket i Stockholmsderbyna numera. Varför går inte spelarna över lik för att vinna över sina rivaler. Det ska smälla i derbyn. Jag vill se känslor. Jag vill se hårda blickar. Jag vill se spelare gå in i närkamper med livet som insats. Jag vill höra benpiporna tjuta. Jag vill bli andfådd bara av att sitta vid tv:n. Är det så rivaliteten på plan inte längre speglas av rivaliteten på plan? Kan det vara så att spelarna har blivit mer rationella och beräknande. Mervärdet av att vinna ett derby är inte längre tillräckligt stort för att man ska offra sig. Det är trots allt bara tre poäng här som i andra matcher.

Jag vill se spelare gå in i närkamper med livet som insats. Jag vill höra benpiporna tjuta. Jag vill bli andfådd bara av att sitta vid tv:n.

Det var en jäkla soppa i AIK förra veckan. Organisationen läckte information som ett såll och vi kunde följa händelseutvecklingen i realtid. Det hela slutade, eller varje fall tog en tillfällig vapenvila, med att Andreas Alm gick och Rikard Norling togs in. De flesta tycks stå på Alms sida. Han hade behandlats illa av en maktfullkomlig styrelse och det sägs att han oförtjänt fick sparken. Jo, han hade gjort ett bra jobb. Men är det bara därför man byter tränare? Ska man inte se till vilken situationen klubben är i? Ett tränarbyte kan också vara ett strategiskt kursbyte och inte bara ett resultat av resultaten. Jag tycker därför att debatten varit lite onyanserad. Ur mitt utifrånperspektiv har det inte hänt mycket med AIK:s spel de senaste tre, fyra åren.

Nu är jag inte säker på att tajmingen var perfekt och jag är lika tveksam till att Rikard Norling är rätt man. Bytet borde ha skett redan innan säsongen och för mig hade den naturlige efterträdaren varit Sirius-tränaren och förre Gnagaren Kim Bergstrand. Fotbollstränare brukar aldrig lyckas särskilt bra när de gör sina andra sejour i en klubb. Norling kan entusiasmera sin trupp och få den att dra åt samma håll. Det finns mycket framåtanda i honom. Han är dock väldigt taktiskt begränsad och en kass matchcoach. Vet inte om jag någon gång under hans tid i Malmö såg honom komma med ett drag som förändrade en matchbild.

Jag gillar annars de här upplagorna av AIK och Djurgården. AIK på grund av de ger sina unga spelare luft och Djurgården för sin fingertoppskänsla vid värvningar. I kväll kommer AIK att starta med Christos Gravius, född 1997, och Anton Salétros, född 1996, centralt på mittfältet. Sådant bör premieras och uppmuntras. Talanger och fyndvärvningar brukar också uppskattas lite extra av supportrar. Man har mindre förväntningar än vad man har på prestigevärvningar. Denni »skoskavet« Avdic kommer aldrig bli någon favorit bland AIK-fansen (även om det rapporteras om en glödhet Avdic från första Norling-träningarna), men det har Alexander Isak redan blivit. På samma sätt håller Sam Johnson i Djurgården, som värvades från Täby, att bli en publikfavorit. Mathias Ranégie är en spelare som bara är där tillfälligt.

Förlust för endera lagen så tror jag att guldstriden är borta . Nio pengar från toppen efter nio omgångar kommer att bli tungt att jobba ifatt. Kanske kan det forma matchbilden till en nervös och försiktig inledning. Djurgården måste jobba bort sitt derbyspöke. AIK har man inte slagit sedan 2011. AIK är mina favoriter. Jag tror de enkelt har mest entusiasm och mod.

Jag har inga förhoppningar om att det här blir en sportslig toppmatch, men ge mer kamp och känslor så är jag nöjd.

AIK–Djurgården visas på CMore Sport i kväll kl 19. 

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel