Betraktelse

Oh mio Dio! Så skulle italiensk mat-tv som Little Big Italy funka i Sverige…

I vardagsrummet sitter min make och tittar på ett program som heter Little Big Italy. Han tittar på det ofta så jag blir nyfiken och frågar vad det går ut på. Det är en restaurangtävling. Fyra italienska domare (en bor i Italien, de andra tre bor sedan länge i USA) åker i varje program till en stad i USA och besöker tre olika italienska restauranger för att kora vinnaren av den bästa italienska maten. I dag var de i Chicago. Jag tittar sällan på tv men bestämmer mig för att se en bit av programmet som min make skrattar så högt och hjärtligt åt varje gång han tittar på det.

Krögaren ruskar på huvudet, viftar med händerna och säger in i kameran: »Parmesanost, det fungerar överallt!«

Första krögaren är från Napoli. Domarna väljer två rätter från menyn och sedan frågar huvuddomaren om krögaren/ köksmästaren kan laga till en La Milanese. Det är en tunn skiva kalvkött panerad i mjöl och ägg som ska friteras i smör. Ägaren är från Napoli och svarar: »Ja, det ska bli.« När kameran följer henne ut i köket så ropar maken högt: »Nej, vad faan gör hon? Hon har parmesan i paneringen!« Han skrattar så tårarna rinner. Hon fick underkänt på den rätten. När kameran följer henne in i köket igen slår det Napoletanska igenom. Hon ruskar på huvudet, viftar med händerna och säger in i kameran: »Parmesanost, det fungerar överallt!«

Nästa restaurang som ska bedömas ägs av två bröder från Sicilien. Huvuddomaren frågar brodern som är köksmästare om han skulle kunna laga till en pasta carbonara och killen säger: »Javisst!« Då är det jag som utbryter i ett »Nej, nej, nej. Inte carbonara! Den är ju skitsvår att få till.« Min man håller med. Carbonara är verkligen jättesvår. Nu är jag helt inne i programmet. Carbonaran blev godkänd men inte mer.

Sista krogen i programmet ägs av en herre från Sardinien som gick som fåraherde ihop med sin pappa när han var liten. Nu äger han en stor krog i Chicago. Hans bror jobbar i köket. Domaren ber ägaren att laga en Sebadas (eller Seadas som man också säger) en typisk sardisk dessert. Ägaren förklarar att det inte går för han har inte rätt ost hemma men domaren insisterar. Vi skriker: »Säg nej, säg nej. Gör det inte! Har du inte rätt ost så går det inte!« Men han blir övertalad. »Idiot!«, säger vi i kör.

Ägaren ringer någon som känner någon som kommer till restaurangen med sardisk fårost. Men osten är färsk. Katastrof säger vi. När man ska laga sebadas ska man låta osten ligga framme i några dagar och surna till. »Varför sa han inte nej?«, undrar min man igen. På tv:n ser vi hur han tillsätter ricotta också. Det ska inte vara ricotta. Det ska var småsur får- eller ännu hellre getost. Det vet väl alla? Krogen fick förstås kritik för den rätten. Resten av kvällen gick vi båda två och muttrade: »Han skulle ha sagt nej. Idiot!«

När maken har gått och lagt sig funderar jag över om programidén skulle kunna säljas till Sverige.

»Hej vi vill presentera ett programförslag till er kanal.«
»Jaha. Hur är det?«
»Vi letar reda på tre svenska krogar i N.Y. Miami, Chicago och andra stora städer i USA. Krogarna ska tävla mot varandra om vem som är bäst.«
»Jaha… Och?«
»De ska få utmaningar som att till exempel laga kroppkakor, pitepalt, ostkaka. Kanske senapspanerad falukorv, till och med.«
»Och???«
»Vaddå ›Och???‹! Tittarna kommer sitta framför tv:n och skrika: ›Nej, nej, nej. Du har fel potatissort till kroppkakorna! Idiot!‹«

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Road House (1948)

30 mars, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Netflix helt bananas doku-serie Tiger King

30 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Det tunga vemodsregnet i Better Things

29 mars, 2020
Liveteater

Moment:teater live-streamar sin episka »Inspektionen 2020« på Youtube i kväll!

28 mars, 2020
Klipp

Lär dig korrekt handtvättning med Washmen

28 mars, 2020
Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020
Tips

Ny podd: Välkommen till Salong 3!

24 mars, 2020
Säsongspremiär

Trädgårdstider är precis vad vi behöver under motvindsvåren 2020

24 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (mån 23 mar)

23 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (sön 22 mar)

22 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Breaking Bad och Better Call Saul blir ett

22 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel