Test

Nya HBO Nordic lanserat – men oj, vad mycket det återstår att göra

I går kväll kom slutligen beskedet vi hoppats på redan under förmiddagen efter att tjänsten legat nere i tio timmar för underhåll – i ett mejl från HBO Nordic uppmanades kunderna att uppdatera sina appar till en sprillans ny version, som skulle ge bättre prestanda, förbättrad navigation och en särskild sektion för senaste sökningar.

Eller – de skrev faktiskt inte bättre prestanda, utan »bättre prestationsförmåga«, vad nu det kan tänkas betyda när det handlar om en app.

Hur som helst. Appen erbjuder nu ett lite modernare gränssnitt, där sektionerna Hem, Toonix Kids, Min lista och Sök alltid finns tillgängliga i en menylista i botten av skärmen på mobiler och surfplattor och i toppen av skärmen på datorn och Apple TV (där den dock inte alltid är synlig, men det är inte menylistan i någon annan app på den plattformen heller, så det bör inte hållas emot HBO Nordic). Av någon anledning heter dock menyerna Home och Watchlist på datorn, trots att resten av sajten är på svenska.

Androidanvändare verkar ha haft stora problem med den nya appen, kommentarsfältet i Google Play Store är om ni ursäktar språket en shitshow utan dess like.

När det gäller hur intuitiv appen är att använda finns tyvärr fortfarande mycket att anmärka på. Att de trots den här uppdateringen envisas med att ha en Nyligen sedda-kategori där de avsnitt eller filmer man redan sett listas är obegripligt. HBO Nordic har fått skäll för den här funktionen länge, och varför man inte väljer att använda sig av den betydligt mer användarvänliga Fortsätt titta-variant som exempelvis Netflix har, där det avsnitt som står på tur i serierna man håller på och tittar igenom i stället visas, är en gåta.

Dessutom är varken Nyligen sedda-listan helt korrekt eller synkar ordentligt beroende på vilken plattform man för tillfället sitter vid, för mig listas exempelvis de avsnitt jag senast sett från serierna Berlin Station, Bosch, Fear The Walking Dead och Twin Peaks på min mobil, surfplatta och Apple TV, men på datorn syns bara Berlin Station och Fear The Walking Dead. Dessutom hävdar min lista att jag bara sett till avsnitt 17 på Twin Peaks, trots att jag även sett det avslutande 18:e avsnittet.

Det jag nyligen sett på HBO Nordic enligt min iPad…
Det jag nyligen sett på HBO Nordic enligt min iPad…
…och det jag nyligen sett enligt min dator.
…och det jag nyligen sett enligt min dator.

En ny funktionalitet i Nyligen sedda-kategorin är att man kan sålla bort material från Toonix Kids, som i grundläget hamnar i den här listan trots att vuxen- och barnsektionen i övrigt är helt separerade. På Apple TV:n ser man den här inställningen enkelt redan på startsidan, men för att komma åt den på övriga plattformar måste man klicka sig in på Nyligen sedda-listan och på nästa sida stänga av barnmaterialet.

En sak som delvis har förbättrats gällande Nyligen sedda-listan i och med den här uppdateringen är att det nu går att nå en series översiktssida även när man klickat på ett avsnitt i den här listan. Tidigare var det omöjligt bortsett från om du satt framför en dator, men nu fungerar det även i mobilen och på surfplattan, vilket gör att man med hjälp av några extra klick ändå kan ta sig fram till nästa avsnitt av serien man följer. Apple TV har dock av någon outgrundlig anledning inte fått den här möjligheten.

Efter att ha klickat sig in på ett avsnitt från Nyligen sedda-listan når man denna sida på en iPad, och kan då välja "Se serien" för att komma till en överblickssida och därifrån nå övriga avsnitt. Denna funktion fanns tidigare inte.
Efter att ha klickat sig in på ett avsnitt från Nyligen sedda-listan når man denna sida på en iPad, och kan då välja »Se serien« för att komma till en överblickssida och därifrån nå övriga avsnitt. Denna funktion fanns tidigare inte.
Ovanstående gäller dock inte Apple TV, där ett klick på Nyligen sedda-listan ger denna bild. Möjligheten att nå seriens översikt och andra avsnitt saknas helt i denna vy (Mer information-knappen ger bara info om detta specifika avsnitt).
Ovanstående gäller dock inte Apple TV, där ett klick på Nyligen sedda-listan ger denna bild. Möjligheten att nå seriens översikt och andra avsnitt saknas helt i denna vy (Mer information-knappen ger bara info om detta specifika avsnitt).

Detsamma gäller sektionen Min lista, där det precis som tidigare enbart går att lägga in enskilda avsnitt av serier, och inte en serie som helhet. I och med att man nu efter att ha gått in på avsnittet man favoritmarkerat till Min lista-sektionen kan klicka på »Se serien« och då kommer till en översiktssida där man kan ta sig vidare till en avsnittslista, är den här sektionen inte fullt så oanvändbar som tidigare. Men återigen, det gäller inte Apple TV-appen, där är man fortfarande för evigt fast vid ett specifikt avsnitt.

Varför HBO Nordic ens väljer att puffa för att man kan nå sina favoritserier via sökhistoriken är en gåta. Det är exakt den funktionen som Min lista-sektionen borde ha.

Det sista som HBO Nordic flaggade för gällande den nya funktionaliteten var den förbättrade sökfunktionen som nu innehåller sektionen Senaste sökningar, »där du snabbare kan hitta dina favoriter«, enligt mejlutskicket. Detta får dock tyvärr sägas vara en sanning med modifikation. Dels synkar inte den här funktionen mellan olika plattformar, så använder du ibland din mobil för att kolla och ibland din Apple TV, så ser sökhistoriken helt olika ut. Dessutom sparas bara de fem senaste sökningarna, så något fullödigt register över ens favoritserier blir det knappast.

Varför HBO Nordic ens väljer att puffa för att man kan nå sina favoritserier via sökhistoriken är en gåta. Det är exakt den funktionen som Min lista-sektionen borde ha.

Endast de fem senaste sökningarna sparas i historiken. Mycket svart yta över blir det.
Endast de fem senaste sökningarna sparas i historiken. Mycket svart yta över blir det.

Androidanvändare verkar ha haft stora problem med den nya appen, kommentarsfältet hos HBO Nordic i Google Play Store är om ni ursäktar språket en shitshow utan dess like, mängder av kunder vittnar om att appen kraschar så fort man försöker starta ett avsnitt av något i mobilen och det ska heller inte fungera att casta till en tv via Chromecast. Några användare verkar dock ha fått igång tjänsten om de i stället för att bara uppdatera appen till den nya versionen först avinstallerat den gamla, och sedan installerat den nya från scratch. På Apples plattformar verkar inte samma problem ha uppstått, åtminstone har jag kunnat få saker att rulla på såväl iPhone, iPad som Apple TV efter att enbart ha uppdaterat de befintliga apparna.

I abonnentmejlet som skickades ut står inget om uppdateringar på övriga plattformar som HBO Nordic finns tillgängligt på (som Samsungs plattform för smart-tv och Playstation 3 och 4), men den som har möjlighet att berätta om något förändrats på dessa får gärna kommentera.

Summa summarum: Den nya HBO Nordic-appen är ett steg i rätt riktning, men tyvärr ligger tjänsten fortfarande långt efter konkurrenterna. I stort rör sig uppdateringen om ett uppfräschat gränssnitt där man putsat hjälpligt på några funktioner som borde ha funnits i appen redan vid lansering för fyra år sedan, och där man fortfarande lämnar en hel del önskemål från användare ogjorda. I gårdagens text skrev jag att HBO Nordics app i Apples App Store hade medelbetyget 1.6/5 möjliga. I skrivande stund har den nya versionen, där gamla betyg inte räknas med, ett medelvärde på 1.7.

Något säger mig att HBO Nordic hade hoppats på mer.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel