Streamingtips

Nu finns hackerdramat Mr Robot att streama i Sverige

Från och med i dag finns den första säsongen av Mr Robot att streama på både Viaplay och HBO Nordic. Här är vår första recension av serien.

Om dagarna rattar Elliot (spelad av den genomsympatiske Rami Malek) cybersäkerhet på företaget Allsafe Security. Om nätterna är han en hacker som vet lite för mycket om lite för många högt uppsatta bolagspampar. En rätt klassisk premiss, som blir än mer klassisk när Elliot på typiskt konspirationsmanér säger:

»What I'm about to tell you is top secret. There's a powerful group of people out there that are secretly running the world. I'm talking about the guys that no one knows about. The guys that are invisible. The top 1 percent of the top 1 percent. The guys that play god without permission. And now I think they're following me.«

Mr. Robot lyckas få tittarna att känna sig smarta – och när är det inte något bra?

Det dröjer förstås inte särskilt länge innan Elliots båda världar korsas. Vad som följer är ett ovanligt flinkt drama om att återdistribuera tillgångar, om ett digitalt mardrömsscenario, om aspergers och anarki. Tonaliteten – som landar någonstans mellan Citizenfour, Person of Interest och Suits (ja, faktiskt) – innebär inga höga trösklar, utan bjuder i allra högsta grad in tittaren till att följa med på denna resa. Jag är såld direkt.

Bakom rodret har doldisen Sam Esmail sällskap av något mer meriterade Niels Arden Oplev (The Girl with the Dragon Tattoo) och Steve Golin (True Detective). De lägger an ett högt tempo redan från början. De avslöjar rätt mycket om »den stora konspirationen«, men inte så mycket att man tycker att det känns lättläst. Men framför allt lyckas de få tittarna att känna sig smarta – och när är det inte något bra? Jag tänker främst på hur man låter scenerna där Elliot hackar sig in i psykologens privatliv (snacka om reverse psychology…) fungera som ett berättartekniskt verktyg. När Elliot sedan sitter och ljuger hos henne är det inte utan en cynisk voice-over som signalerar till tittarna att de också har ett övertag på (och vet mer än) psykologen. Effektivt!

Vad gäller karaktärerna känns hackerkollektivet (som vi inte behöver gå in på mer än nödvändigt här) sådär lagom inspirerade av Anonymous. Och det s.k. Evil Corp – med Tyrell Wellick (spelad av svenske Martin Wallström) i spetsen – känns sådär lagom inspirerade av Google. Mest anmärkningsvärd är dock Rami Maleks gestaltning av Elliot – vilken övertygande, mänsklig kufiskhet han lyckas få fram i honom!

Mr Robot finns att se på Viaplay och HBO Nordic. Säsong två har premiär på SVT den 14 juli.

Just nu på TVdags

Streamingtips

SVT Play-tips! Chris Evans-sci-fi:n Snowpiercer & Park Chan-wooks The Handmaiden

25 maj, 2019
Recension

Netflix-premiär! Zellweger lyser i Revenge-skaparens mindfuck What/If

24 maj, 2019
Trailer

Spana in trailern till Terminator: Dark Fate

23 maj, 2019
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i juni – Dark, Black Mirror & Jessica Jones

23 maj, 2019
Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar med säsong 3 av Netflix Easy vilken mästare han är

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel