Recension

Nya Fråga Lund är bra – så länge experterna får spela huvudrollen

Ett av mina årligen återkommande favoritprogram är Snillen spekulerar. Programmet där nobelpristagarna får breda ut sig under mer lösa former. Det är ett nöje att få höra dessa briljanta experter prata vitt och brett om sin forskning. På senare år har det också tillkommit publik i form av studenter och forskare som ställer frågor till experterna. Det har bara gjort programmet bättre.

Fråga Lund 2016 är ett bra tv-program så länge det är experterna som får spela huvudrollen.

SVT gör inte längre någon vidare reklam för programmet så de enda som ser det är vi som letar upp det i tablån. Jag är svag för programtypen när public service och universitetens tredje uppgift går hand i hand. Det är ett förhållande som gifter sig bra. Därför blev jag glad när jag hörde att Fråga Lund skulle komma tillbaka, men förstod rätt snabbt att detta är inte den typen av program som jag efterlyser. Fråga Lund version 2016 skulle bli ett program av det mer hippa infotainment-slaget. Ett format jag aldrig har förstått mig på. Jag har alltid tyckt att kunskap, fakta och vetenskap är så spännande och kul i sig att det inte behöver bakas in underhållning i det.

Därför ser jag de två första programmen av Fråga Lund-comebacken med samma farhågor som Sven-Eric Liedman och Ida Östenberg (även om jag också läser in en viss bitterhet i den texten över att just de inte blev tillfrågade som experter). Initialt besannas också mina farhågor. Det är en blinkande Postkodmiljonären-studio och Kristian Luuk skriker ut de fem experterna som deltagarna i en frågesport. Jag blir omedelbart rädd för vad är detta för något, men programmet lugnar sig rätt snart. Kristian Luuk bollar frågor till experterna, de svarar och ibland uppstår intressanta diskussioner. De tar bland annat in tekniska hjälpmedel för att illustrera något. Ett uppskattat inslag i första avsnittet är när läkaren Henrik Widegren sänker ned en kamera i sin egen strupe.

Fråga Lund 2016 är ett bra tv-program så länge det är experterna som får spela huvudrollen. Jag spetsar öronen när de pratar. Det är omöjligt att se det här programmet utan att hela tiden vilja googla sig vidare till mer information och kunskap. Så länge experterna får briljera är inte detta tjo och tjim utan flamsfri folkbildning.

Kritik har funnits mot dålig representation av humaniora bland de fem experterna. Personligen hade jag gärna sett en språkexpert. Språkfrågor är något många går runt och funderar på, vilket inte märks i Språket i P1. Men jag vill ändå hylla urvalet. De hade kunnat sälja in programmet på de vanliga linslus-akademikerna och plockat in bland annat Hans Rosling, Dick Harrison och Agnes Wold, men skönt att de inte gjort det. Istället har man försökt hitta nya roliga ansikten. Personlig favorit i de första avsnitten är evolutionsbiologen Jessica Abbott. Hon är en ny stjärna.

Jag hade faktiskt önskat mig en mer okänd person som programledare. Om de haft mod skulle de rekryterat någon från eminenta Vetenskapsradion.

Programmet stora problem är dock han som inte bör vara stjärnan. Det är inte särskilt kul när Kristian Luuk ska spela in läten bland getter, gå runt på stan och fråga folk om kyssar eller bli »full« i en tryckkammare. I tidningarnas förhandsartiklar har det varit Luuk som fått uppmärksamheten, men det här är inte ett program där programledaren ska vara stjärnan eller spela huvudrollen. Det finns ingen anledning till att Fråga Lund ska ledas av Sveriges mest kända programledare. Har man varit rädd för att tittarna inte ska hitta till programmet annars? Jag hade faktiskt önskat mig en mer okänd person. Om de haft mod skulle de rekryterat någon från eminenta Vetenskapsradion. Om de tvunget måste haft ett välkänt ansikte så hade jag föreslagit Victoria Dyring.

Det är heller inte särskilt kul när programmet ska leka Mythbusters. Det är väl effektfull tv när någon ska förstöra ett glas med sin röst, men hur många Youtube-klipp finns det inte med samma experiment? Ska de utföra kul experiment i studion får de faktiskt tänka till lite mer för att det ska bli bra.

Klarar man att uthärda tjo och tjim-inslagen med Luuk, vilket går med viss möda, finns här ändå ett spännande kunskapsprogram i en rätt klassisk public service-anda. Jag föredrar ändå Snillen spekulerar och det är inte Fråga Lund som de flesta minns det, men visst är det ändå ett program för kunskapstörstiga.

Fråga Lund har premiär på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel