Gotham till C More – ljudet av »The BRAAMS« är startskottet

Nya Batman-serien Gotham till Sverige tätt inpå USA-sändningarna

»BRAAAAAAAM!!!«

Det började för ett par år sedan. Plötsligt var det som att varenda jädra filmtrailer med läskiga monster hade exakt samma dramatiska musiktutande. Nu är jag helt instrument-illiterat, men kan det vara något slags… horn? Basun? Elektroniskt framkallat random brölljud? Ute på djupt vatten här.

Elysium, World War Z, Star Trek: Into Darkness,  Prometheus, Pacific Rim… alla har de samma TUUUUT i sitt trailersoundtrack. Om du mot förmodan inte förstått vad jag menar efter min excellenta förklaring lyssna på spellistan här!

Showrunnern Bruno Heller har betonat flera gånger att det är ett fristående Batman-universum vi kommer att få möta.

Den har tutmusiken har i alla fall helt onomatopoetiskt fått namnet »The BRAAMS« (tutet låter ju  alltså »braaaaaaaaam«!) och skapades enligt blogglänken ursprungligen av Hans Zimmer för Christopher Nolans Inception. (Fast TVdags chefredaktör Kjell hintar under arbetet med denna text om att ljudidén snarare föddes i Michael Giacchinos soundtrack till Lost flera år tidigare.)

I trailern för den nya serien Gotham, ett slags prequel till Batman, möter vi återigen The BRAAMS. Inte en slump, visst vill de framkalla känslan av det Nolanska  berömda eftertraktade mörkret:

Ser ju väldigt bra ut! Filmiskt. Hoppas bara att inte alla klipp är ur en påkostad pilot och resten skit, man har ju blivit lurad förr.

Gotham ska stå på helt egna ben. Showrunnern Bruno Heller (Rome, The Mentalist) har betonat flera gånger att det är ett fristående Batman-universum vi kommer få möta. Den ska till exempel inte ha något med den Batman/Bruce Wayne som Ben Affleck kommer spela i Zack Snyders kommande Man of Steel 2.

Det känns ganska skönt – jag är själv helt förlorad i hela S.H.I.E.L.D/Captain America/Avengers-härvan med sina eviga blinkningar, gästspel och hopblandningar av intrig.

Tonen och utseendet (inspirerat av 1970-talets New York) på serien ska påminna om Nolans Batmanvärld, även om Nolan själv inte kommer ha något direkt med produktionen att göra.

(Hade det inte varit sjukt kul om de i stället sagt »vi inspirerades av den skojiga »POW!«-serien från 1960-talet med Adam West?  Mycket mindre förutsägbart! »Vi ville göra en ljus version«!)

Huvudpersonen är den unge poliskommissarien Gordon, som i Gotham City för en ojämn kamp mot allehanda skurkar. Ett av brotten han stöter på är mordet på paret Wayne – deras unge, traumatiserade son Bruce är vittne och ende överlevande… Ah ni hajar. Gotham utspelar sig alltså innan caper och krystade fladdermusmetaforer. Heller har sagt att han tycker superhjältar och superskurkar blir helt ointressanta så fort de får masken på.

Karaktärsbeskrivningarna låter lite väl larvigt amerikanskt hjältehårdkokta (ursäkta svengelskan men vill ha med vissa amerikanska uttryck):

»James Gordon, en idealistisk rookie för Gothams City Police Department Homicide Squad, en före detta »college football star« och krigshjälte».  Alfred Pennyworth beskrivs som en »tough-as-nails ex-marine«.

Va? Det är inte den Alfred jag känner och älskar. Före detta marinsoldat? Han ska ju vara en brittisk gentleman! (Dock omöjligt att någonsin tänka på Alfred igen utan att höra Rob Brydons och Steve Coogans Michael Caine-imitationer »with the broken down voice« i The Trip).

Det glädjer mig att det faktiskt är flera intressanta kvinnliga karaktärer: inte bara de unga Poison Ivy och Catwoman, utan även Jada Pinkett Smith som Fish Mooney: en »hetlevrad, ökänt sadistisk och gatsmart maffiaboss och nattklubbsägare«. (Den blivande Pingvinen jobbar för henne i detta nya Gotham-universum). Gordon har en kvinnlig chef och hans fru beskrivs som »en sofistikerad akutläkare« så hoppas hon kan ta vara på sig själv.

Vi kommer också få se många kända Batman-skurkar som unga, innan de fått sina alter egon och tossiga kostymer. Lite som en baby-Mupparna-franchise. Lill-Riddler, Lill-Catwoman, Lill-Two Face och så vidare. Jag gissar att de från början kommer vara någorlunda oskyldiga karaktärer som under seriens gång utsätts för trauman som så småningom leder dem in i deras superskurkiga persona.

Ben McKenzie, som inte verkar åldras, spelar Gordon, själv tänker jag ju som ett otroligt inbitet the OC-fan bara »Ryan har blivit polis?!« (Jag har inte sett Southland där McKenzie också spelar polis).

(Trivia! Ben McKenzie gjorde Bruce Waynes/Batmans röst i den animerade filmen Batman: Year One.)

Serien ska inte vara en procedural med ett nytt fall i varje avsnitt utan långa bågar, vilket glädjer mig.  Allt som allt ser jag verkligen fram emot Gotham! Självklart återkommer vi med en text om pilotavsnittet i samband med Sverige-premiären.

Gotham har USA-premiär den 22 september och får exklusiv svensk tv-premiär på C More och Filmnet den 25 september.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel