Trailer

Ny serie om Stålmannens farfar? Se trailern för helt onödiga Krypton

Trailern för en ny superhjälte-serie som har premiär 21 mars på Syfy i USA har släppts! Krypton kommer handla om Stålmannens farfar, som för tvåhundra år sedan var en ung snygging som måste rädda planeten för att se till att framtiden där Krypton ändå förstörs och Stålis är hjältarnas hjälte blir av.

Kanske har Kryptons skapare en jättebra idé som gömmer sig bakom den tråkiga premissen, men på ytan så låter det ganska desperat.

Jag är ett enormt Marvel-fan som på senare tid försökt intressera mig för DC Comics utbud av adaptioner. Även om DC:s filmer fortsätter att kämpa för att få till det så hör jag ofta om hur deras tv-serier Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, och Gotham ska vara bra. Men trots att Krypton ser snygg ut i trailern ovan så inkapslar serien för mig allt som är dåligt och uttjatat med DC Comics och superhjältegenren generellt, specifikt att förlita sig på sina mest kända figurer och dra ut på deras bakgrundshistorier för mycket.

DC har länge haft problemet att de inte vågat satsa på andra karaktärer än Superman och Batman, de två utan tvekan mest kända och framgångsrika figurerna som seriebolaget skapat. Man kan förstå dem till viss del, eftersom de gånger de gjorde en film om Supergirl (1984), Catwoman (2004), eller Green Lantern (2011) så floppade de totalt. Men det här är en ny era där DC har ett flertal framgångsrika tv-serier baserade på andra figurer, där idén med Krypton känns föråldrad och onödig – en serie om Supermans farfar som måste skydda den dömda hemplaneten, som vi alla vet kommer förstöras senare ändå eftersom det är en central del av Supermans bakgrundhistoria, känns för mig lika relevant som andra prequels som kan handla om hur Martha och Jonathan Kent träffades som ungdomar eller hur Commissioner Gordon utreder brott medan Bruce Wayne bara är ett litet barn… Det är som att de ville göra en serie med Superman-koppling, men då tv-serien Smallville under tio säsonger redan utforskat hur karaktärens uppväxt kan ha sett ut innan han tog på sig tights och manteln så fick de gå ännu längre tillbaka. Kanske har Kryptons skapare en jättebra idé som gömmer sig bakom den tråkiga premissen, men på ytan så låter det ganska desperat.

Krypton är en helt fri tolkning av Supermans familjeträds historia, som inte har någon koppling till DC:s filmer eller de versioner av Supergirl och Superman som kan ses i tv-serien Supergirl. Hur intressant kan det vara? Det är kanske är så att problemet ligger i frågan hur intressant har Stålmannen någonsin varit?

Det känns nästintill omöjligt att föreställa sig att Marvel skulle göra en tv-serie om Odens pappa, Thors farfar, i Asgård, eller dylikt, men enligt min mening är skillnaden ändå enorm då denna hypotetiska Marvel-serie säkerligen skulle vara kopplad till filmerna och därav ha lite relevans. En gång i tiden tyckte jag att serietidningar av det här slaget, som utforskade karaktärers historia, var riktigt spännande. Rise of Apocalypse som visade hur X-Men-skurken Apocalypse från början var världens första mutant, en slav i forntida Egypten som startade ett uppror, eller Wolverine: Origin som för första gången avslöjade att Wolverine som barn hade sina klor fast av ben innan de täcktes av adamantium, var fascinerande! Men Krypton är en helt fri tolkning av Supermans familjeträds historia, som inte har någon koppling till DC:s filmer eller de versioner av Supergirl och Superman som kan ses i tv-serien Supergirl. Hur intressant kan det vara? Det är kanske är så att problemet ligger i frågan hur intressant har Stålmannen någonsin varit?

Vare sig Krypton blir en flopp eller en succé så förväntar jag mig roligare koncept i framtiden. Det jag håller utkik efter är vilka av Marvel och DC som först kommer samla sina diverse skräck-/övernaturliga figurer i en ny tv- eller filmserie. För det är väl bara en tidsfråga innan vi får se Man-Thing eller Swamp Thing på våra skärmar?

Krypton har premiär 21 mars på Syfy i USA.

Just nu på TVdags

Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018
Recension

Imponerande verklighetsflykt i Netflix Ultimate Beastmaster

17 september, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: snygga & hypnotiska Keeping Faith

16 september, 2018
Streamingtips

Grattis till guldrosen, Grotesco! Ny chans att se Flyktingkrisen – en musikal

15 september, 2018
Tips

Hurra! Conan O'Brien firar 25 år i etern

14 september, 2018
Dokumentärtips

Ny chans att se feelgoodpärlan Greklandsresan på SVT Play

12 september, 2018
Teknik

Köpfilm i iTunes är bara långlån eller »Älskling, jag lånade bara ut filmen«

12 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Todd Fisher om boken My Girls: A Lifetime with Carrie and Debbie

12 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel