Nya blurayboxen ger valuta för pengarna

Ny högtidsstund för Twin Peaks-fans

Twin Peaks historia som box var länge en snårig historia. Rättighetsstrul gjorde att serien till stora delar missade dvd-tåget under 00-talets första halva och serien gavs ut i stympade versioner – länge salufördes till exempel en box i USA innehållande säsong ett minus pilotavsnittet – och därefter följde ett antal år där du behövde köpa tre boxar för att kunna ha seriens två säsonger i filmhyllan. Det var först i slutet av 2007 som hela tv-serien samlades i en låda, då The Definitive Gold Box Edition gavs ut, en dvd-box som fram till nu varit den som gällt (och som fortfarande går att hitta för ett par hundralappar hos en del svenska näthandlare).

För mig, som har bildkvaliteten hos min egeninspelade vhs-upplaga som måttstock från när serien repriserades i SVT sommaren 1992, är skillnaden galaktisk.

Men den 29 juli i år ändrades det. Twin Peaks – The Entire Mystery (and the Missing Pieces) gavs ut på bluray (svenskt cirkapris runt 600 kronor) och bjöd på det matigaste upplägget hittills: Hela tv-serien inklusive de olika pilotversionerna, långfilmen Twin Peaks: Fire Walk With Me samt en försvarlig mängd nytt extramaterial. Det mest iögonfallande är en och en halv timme med förlängda samt bortklippta scener från Fire Walk With Me-inspelningen (Lynch spelade totalt in fem timmar, men använde mindre än hälften till själva filmen), men det finns även en bakom kulisserna-film från långfilmsinspelningen, nyinspelade intervjuer där delar av ensemblen och filmteamet pratar om seriens betydelse för tv-mediet samt en rätt udda liten nyinspelad film där David Lynch intervjuar de tre i Palmerfamiljen både som sina rollfigurer och som sig själva.

Sammantaget är det för fansen en ljuvlig återkomst till staden Twin Peaks som den smakfullt utformade boxen The Entire Mystery ger möjlighet till. Huvudnumret är så klart fortfarande tv-serien, som har restaurerats bild- och ljudmässigt enligt konstens alla regler och resultatet är vad jag har kunnat se (nej, jag har inte hunnit kolla igenom alla trettio avsnitt) exemplariskt. För mig, som har bildkvaliteten hos min egeninspelade vhs-upplaga som måttstock från när serien repriserades i SVT sommaren 1992 (var det väl?), är skillnaden galaktisk, och även för dem med guldboxen i sin ägo torde bild- och ljuduppgraderingen (numera 7.1) vara högst påtaglig.

TwinPeaks_BeautyShot_10discs_White

Men om man inte är bildnörd då, är den nya boxen ändå värd att köpa för dem som sitter på en äldre dvd-variant? Ja, det tycker jag, för fansen är det nya extramaterialet värt en hel del. Några direkta överraskningar i form av avslöjanden gällande rollfigurernas öden efter de abrupta sluten i säsong två ges inte – jag är ytterst skeptisk till om Lynch någonsin kommer att lätta på förlåten där – men visst ges nya inblickar kring inspelningarna och världen som David Lynch skapade.

Huvudnumret är så klart fortfarande tv-serien, som har restaurerats bild- och ljudmässigt enligt konstens alla regler.

Men framför allt föder Twin Peaks – The Entire Mystery tillsammans med Martin Degrells pågående fantastiska recapserie här på TVdags ett närmast ostoppbart sug efter att börja om från början och se allt igen. Den nya blurayboxen kommer knappast att skapa särskilt många nya fans, men lär återuppväcka intresset bland många av oss som till viss del glömt hur djupt Twin Peaks påverkade oss vintern 1990/1991.

Twin Peaks – The Entire Mystery (and the Missing Pieces) kostar 599 kr på Discshop.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel