Nyhet

Ny HBO-dokumentär: Är Beware the Slenderman nästa Making a Murderer?

Är det dags för nästa dokumentärsuccé à la Making a Murderer nu? Det är i alla fall vad HBO hoppas med långfilmsdokumentären Beware the Slenderman, som ska fokusera på det otäcka fallet år 2014 då två tolvåriga flickor i Wisconsin försökte knivmörda en klasskamrat efter ett övernattningsparty, som ett makabert offer till internetmemen Slenderman. Kamraten knivhöggs 19 gånger och skadades svårt, men överlevde mirakulöst attacken.

Slenderman, eller Slender Man som han också kallas, »föddes« år 2009 i formen av en photoshoppad bild där en mager och onaturligt lång man med utsuddat ansikte och avlånga armar syntes bakom ett gäng ungdomar, som enligt bildtexten därefter försvunnit. Slenderman fick senare eget liv på nätet på sajter som 4chan och Creepypasta. De tolvåriga flickorna hade blivit besatta av fenomenet, kommit att tro på mannens existens och att han krävde dem på klasskompisens liv som offer.

slenderman

Dokumentären, som premiärvisades i helgen på SXSW i Austin och regisserats av Irene Taylor Brodsky som 2009 Oscarsnominerades för kortfilmsdokumentären The Final Inch, väver enligt Mashable samman bilder från nätet med hemvideor, foton från flickornas liv och intervjuer med medlemmar från de mordåtalade flickornas familjer. Premiären på HBO i USA sker senare i år, och kommer till HBO Nordic nästa år.

Slenderman har hunnit förekomma bland annat i tv-serierna Lost Girl och Supernatural, och det ryktas att nästa säsong av American Horror Story ska hämta inspiration kring figuren.

Fenomenet Slenderman har hunnit förekomma i populärkulturen flera gånger, bland annat har avsnitt av tv-serierna Lost Girl och Supernatural använt sig av figuren och det ryktas att den sjätte säsongen av American Horror Story ska hämta inspiration från samma håll. Alla som spelat Minecraft har säkerligen också stött på den snarlika figuren Enderman. Det gjordes också en Kickstarterfinansierad lågbugetfilm om Slenderman 2013.

I Sverige har Slenderman beskrivits av bland annat journalisten Jack Werner i boken Creepypasta – Spökhistorier från internet.

Beware the Slenderman kommer till HBO Nordic under 2017.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel