Nej, det är ingen »komma ut«-serie!

Ny chans att se skruvade, banbrytande Please Like Me på SVT Play

I våras kom den äntligen till Sverige, som release-flaggskepp på SVT Flow, och nu får ni som missade den då en ny chans att upptäcka den utmärkta australiska dramakomediserien Please Like Me på SVT Play.

När jag läste vad andra svenska medier skrev i april reagerade jag på att den alltid beskrevs som en »komma ut«-serie, en serie om en kille som kommer ut som bög. För mig är den inte det. I alla fall inte på det förväntade och stereotypa sättet.

Ni känner säkert igen den vanliga gamla storyn: en snubbe som smyger med sin homosexualitet, hatar sig själv, gråter mycket, dejtar i hemlighet, hatar sig själv lite mer och sedan berättar för någon närstående, vilket skapar ny dramatik. Ja, om han inte hinner bli ihjälslagen innan dess. Den döende bögen är nästan en vanligare stereotyp på tv och film än bögen som kommer ut.

Josh Thomas, som har skapat serien och spelar huvudrollen, är en välkänd stå upp-komiker i Australien och använder ofta sina egna pinsamma erfarenheter som grund för sin komik. Så även i Please Like Me.

I Please Like Me händer inget av det. Visst, huvudkaraktären Josh inser förvisso att han är bög två minuter in i det första avsnittet, men det sker på ett litet oväntat sätt genom att hans flickvän berättar det för honom innan hon dumpar honom. Josh förnekar det först lite halvhjärtat, men några minuter senare i avsnittet ligger han i samma säng som den hunkige Geoffrey. Så någon stereotyp ångestfylld och dramatisk komma ut-berättelse är det knappast. Snarare handlar Please Like Me mer om hur det är att hitta sig själv kring 20-strecket. Hur en jonglerar familjeansvar, vänskapsrelationer och karriärambitioner samtidigt som den första kärleken smyger sig in i ens liv.

Josh Thomas, som har skapat serien och spelar huvudrollen, är en välkänd stå upp-komiker i Australien och använder ofta sina egna pinsamma erfarenheter som grund för sin komik. Så även i Please Like Me som han beskriver som en dramatiserad version av hans tråkiga liv. Det finns en stor humor i mycket av de pinsamma situationer Josh ständigt hamnar i. Vare sig det handlar om att ha sex för första gången, hantera sin pappas mycket yngre fru eller sin bästa kompis som vägrar dumpa sin enerverande flickvän så görs det både tillräckligt skruvat för att vara originellt och tillräckligt »vanligt« för att skapa igenkänning.

Det är härligt med fler serier om 20-nåntings som faktiskt är skapade och skrivna av 20-nåntings. Det bereder väg för nya berättelser och perspektiv.

Det är just det jag verkligen gillar med serien, att den skruvar karaktärer och händelseförlopp åt andra håll än det förväntade. Som jag redan nämnt vinner serien på att hela komma ut-grejen hanteras på ett så befriande axelryckigt sätt. För det är roligare att Josh är mer rädd för att han som bög nu förväntas ha analsex än att faktiskt komma ut. Ett annat bra drag av serien är att töntige Josh jagas av den hunkige Geoffrey i stället för tvärtom. Hur många gånger har vi inte sett den missförstådda lite utstötta halvlosern pina efter skolans snyggaste? När det vrids åt andra hållet uppstår komiska situationer då Josh inte förstår varför någon så snygg vill ha honom.

Samtidigt som jag kan lista alla rätt serien gör, är det ändå något som gör att jag inte tokälskar den. Jag har försökt sätta fingret på det och jag tror att det handlar om att det finns en viss känslomässig distans i serien. Den där allvarliga bottnen allt studsar mot känns ibland lite väl tunn, vilket blir lite märkligt när det tas upp ganska allvarliga ämnen som självmord till exempel. Men kanske är det bara jag som är en sucker för att inte bara sätta skrattet i halsen, utan verkligen få ögonblick då jag berörs av karaktärerna. Jag hade önskat mig några fler sådana ögonblick där humorn får pausa lite mer.

Men det är en anmärkning i marginalen, för Please Like Me är en alldeles utmärkt serie med ett eget perspektiv. Inte bara för att den berikar tv-världen med nya ostereotypa bögberättelser, utan för att den likt Girls, som den ofta jämförs med (vilken serie gör inte det numera?), är ytterligare »a voice of its generation«. Det är härligt med fler serier om 20-nåntings som faktiskt är skapade och skrivna av 20-nåntings. Det bereder väg för nya berättelser och perspektiv samt andra karaktärer än de smala snygga Hollywood-typer som vanligtvis brukar befolka dessa serier. Och det är roligt att de blir så omtyckta. Please Like Me har tack vare sina framgångar förnyats för en andra säsong som beräknas börja sändas i augusti.

Please Like Me episod 1 finns på SVT Play, till och med den 27 augusti.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel