Prisbelönt dokumentär äntligen till Sverige

Nu spränger vi dammarna! DamNation är årets bästa naturfilm

I Sverige har medvetenheten om vattenkraftens skadeverkningar just grytt men det lär dröja innan den slår igenom i de breda lagren. Medan konsumentombudsmannen har fastslagit att vattenkraft inte får kallas miljövänlig i elbolagens reklam vet många av oss inte något om frågor som inte har med klimatet eller farliga ämnen i plast att göra.

Man kunde då tro att USA med sin utmålade historia av hänsynslös rovdrift och illa fungerande demokrati skulle ha än svårare att anpassa sig till en modern hållning som behandlar naturen som en bräcklig resurs som måste vårdas för att ge avkastning.

Den turism som strömmar till efter att en damm har rivits i form av naturälskare och sportfiskare skapar en ny framtid inte bara för naturlivet.

Men – det som nu pågår i Amerika skapar hopp. På allt fler platser rivs majestätiska dammar som å ena sidan har dränkt gigantiska ekosystem, å andra sidan torkat ut dem nedströms.

När vattenflödets variationer hindras kommer det aldrig någon vårflod som torkar ut och ger skydd åt känslig ung fisk som gör sin första vandring ut i havet. När elbehovet är lågt samlar dammarna, som ligger som radband i våra andra länders vattendrag – stora som pyttesmå – upp vattnet och torkar ut sträckorna nedströms med följden att fisk och insekter dör och fåglar flyttar någon annanstans.

Som tur är finns eldsjälar som kämpar vidare genom åren. Och till slut får gehör. Rörelsen samlar kraft och hjälps nu av tydliga siffor. Det har visat sig att den turism som strömmar till efter att en damm har rivits i form av naturälskare och sportfiskare skapar en ny framtid inte bara för naturlivet. I reda pengar överträffar till exempel vinsterna från fisketurismen i strömmarna, och vid de kuster där de mynnar, dem från gamla vattenkraftverk med dålig verkningsgrad. För att inte tala om att yrkesfiskarna får mångdubbelt större skördar när fiskens vandringshinder försvinner.

1393385411

Om de som vill spränga dammarna, deras tjurnackade motståndare i stat och företag, de decennielånga kampanjerna och om livet som åter tillåts spira handlar DamNation, en rikt prisbelönt dokumentär som gjort succé på festivaler över hela världen och alldeles nyss blev tillgänglig att köpa eller strömma även för oss i Europa.

Filmen är gjord av Travis Rummel och Ben Knight, två kompisar bosatta i Colorado vars arbete ofta kretsar kring miljöfrågor.

Se den om inte annat för att förstå vad som snart kommer att hända här i Sverige. Jag har också fått information om att man planerar visningar tillsammans med intressanta föredrag i våra stora städer. Så håll koll på dokumentärfilmsscenen.

DamNation finns att köpa på filmens hemsida.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel