Startar videostudio med Sesame Street-veteran

Nu ska Toca Boca revolutionera barn-tv & aktersegla SVT

Om det finns något min tvååring gillar så är det Toca Boca-appar och unboxing-videor. Nej, jag menar inte unboxingklipp där vuxna människor andaktsfullt plockar upp Appleprodukter ur stilrent designade kartonger, utan så kallade surprise eggs-klipp, där barn (och inte sällan vuxna) öppnar Kinderägg av olika slag i närmast oändligt monotona klipp, med namn som »30 Surprise Eggs!!! Disney Cars Marvel Spider Man SpongeBob Hello Kitty Party Animals«:

Det här är en Youtube-subgenre som är okänd för de flesta utom småbarnsfamiljer, men jösses vad hett det är i den målgruppen. En del av klippen har uppåt en halv miljard visningar och de har en närmast hypnotisk effekt på barn i treårsåldern.

Nu har visserligen tvååringen svårt att greppa innebörden av det jag försöker förklara, men när de första klippen får premiär till hösten utgår jag ifrån att hennes hjärna slår runt.

Nyheten att den svenska appstudion Toca Boca nu drar i gång en videostudio där ambitionen är att skapa material mer likt unboxingvideor än traditionell barn-tv är ett besked som slår ner som en bomb i vårt hushåll. Nu har visserligen tvååringen svårt att greppa innebörden av det jag försöker förklara, men när de första klippen får premiär till hösten utgår jag ifrån att hennes hjärna slår runt.

I en kommentar till sajten Breakit säger vd:n Björn Jeffery: »Om det var så att SVT-liknande innehåll var det som barn tyckte mest om så skulle det vara mest tittat på Youtube. Men det är det inte. SVT skulle aldrig göra unboxing-videor för de tycker inte att de duger. Vi har en annan syn.«

Troligen är det dock inte unboxingklipp av det slag som Youtube är nedlusat med som Toca Boca planerar, företaget har hittills varit väldigt duktiga på att hålla sig borta från snedskär och deras appar är exempelvis befriade från såväl reklam som in app-köp. Att de plötsligt skulle börja producera surprise eggs-klipp med produktplacerade skräpleksaker låter helt osannolikt.

Toca Cars
Toca Cars

Björn Jeffery säger i intervjun att de vill jobba med faktumet att dagens barn är den första generationen som fullt ut använder mobil- och surfplatteskärmar som sin förstaskärm, i stället för det second screen-beteende som det ofta pratats om på senare år gällande vuxna. »Nästan alla barnprogram, även för digitala platformar, har sin utgångspunkt i ett tradtionellt tv-format. Vi ska skapa videoupplevelser med pekskärmen som ursprungsplattform och interaktiva upplevelser«, säger han vidare.

Toca Boca, som själva säger att de skapar digitala leksaker och inte spel, är en Bonnier-ägd appstudio med kontor i både Stockholm och San Francisco. Deras appar omfamnades tidigt av Apple som ofta lyfter deras produkter i App Store, och Toca Boca räknas i dag som en av världens främsta utvecklare av appar för barn. Numera finns även en del av deras appar för Android.

Den nya videodivisionen kommer att ha sitt säte i New York och ledas av J Milligan, som arbetat i 20 år med amerikanska Sesame Street.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel