Premiär

Nu på HBO Nordic: Ett hoppfullt första avsnitt av His Dark Materials

Det är alltid vanskligt att recensera (och se) filmatiseringar av verk man kan väl och tycker mycket om. När His Dark Materials nu har premiär på HBO – åtta avsnitt i första säsongen, en andra säsong redan beställd – är det också svårt att inte jämföra med sist Philip Pullmans bokserie skulle förverkligas, i filmen Guldkompassen som kom 2007. Dock en tacksam jämförelse, eftersom jag tror att nästan ingen gillade den särskilt mycket.

Första avsnittet ger mig hopp – inte om en upplevelse lika stark som böckerna, för det tror jag är omöjligt, men om en serie som tar sig an berättelsen på ett respektfullt sätt och förstår vad den faktiskt handlar om.

Den här gången har de en Lyra som faktiskt ser ut som hon ska, och inte en gyllenlockig liten docka. Över lag ser det lite mindre ut som en glansig äventyrsfilm för barn och lite mer realistiskt, om man nu kan säga det om en fantasyserie. CGI-kvalitén är förstås bättre än för tolv år sedan, men det var ju inte heller den huvudsakliga bristen filmen hade.

Problemet som både filmen och serien måste brottas med är att Pullmans värld och berättelse är komplexa, raffinerade, och vecklas ut långsamt. Det är mycket som man slängs in i utan förklaring, saker som man får försöka räkna ut på egen hand eller tillsammans med Lyra, strukturer för världsbygge och verklighet som här till exempel lite snabbt förklaras med några textrader innan första avsnittet, om daemoner och en värld som våran men inte. Utanför en bok är det svårare att få in samma beskrivningar av förnimmelser eller sociala normer eller historia, eller för den delen särskilda ord för saker, utan att det blir små inknökade föreläsningar som nästan aldrig känns naturliga.

Första avsnittet ger mig hopp – inte om en upplevelse lika stark som böckerna, för det tror jag är omöjligt, men om en serie som tar sig an berättelsen på ett respektfullt sätt och förstår vad den faktiskt handlar om. Ingen toppträff, men en trevlig fantasyserie som kan få ta plats i ett redan ganska fullt tittningsschema.

PS En sak som av någon anledning inte slagit mig förut, inte heller när jag såg filmen – vad händer när daemonerna kommer in i målbrottet? Har de en egen pubertetstidslinje, eller ramlar rösten bara ner i vuxenläge när de väljer sin slutgiltiga form?

His Dark Materials har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar alla 21 filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020
Intresseklubben Antecknar #68

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2019

31 december, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel