Premiär

Nu på HBO Nordic: Ett hoppfullt första avsnitt av His Dark Materials

Det är alltid vanskligt att recensera (och se) filmatiseringar av verk man kan väl och tycker mycket om. När His Dark Materials nu har premiär på HBO – åtta avsnitt i första säsongen, en andra säsong redan beställd – är det också svårt att inte jämföra med sist Philip Pullmans bokserie skulle förverkligas, i filmen Guldkompassen som kom 2007. Dock en tacksam jämförelse, eftersom jag tror att nästan ingen gillade den särskilt mycket.

Första avsnittet ger mig hopp – inte om en upplevelse lika stark som böckerna, för det tror jag är omöjligt, men om en serie som tar sig an berättelsen på ett respektfullt sätt och förstår vad den faktiskt handlar om.

Den här gången har de en Lyra som faktiskt ser ut som hon ska, och inte en gyllenlockig liten docka. Över lag ser det lite mindre ut som en glansig äventyrsfilm för barn och lite mer realistiskt, om man nu kan säga det om en fantasyserie. CGI-kvalitén är förstås bättre än för tolv år sedan, men det var ju inte heller den huvudsakliga bristen filmen hade.

Problemet som både filmen och serien måste brottas med är att Pullmans värld och berättelse är komplexa, raffinerade, och vecklas ut långsamt. Det är mycket som man slängs in i utan förklaring, saker som man får försöka räkna ut på egen hand eller tillsammans med Lyra, strukturer för världsbygge och verklighet som här till exempel lite snabbt förklaras med några textrader innan första avsnittet, om daemoner och en värld som våran men inte. Utanför en bok är det svårare att få in samma beskrivningar av förnimmelser eller sociala normer eller historia, eller för den delen särskilda ord för saker, utan att det blir små inknökade föreläsningar som nästan aldrig känns naturliga.

Första avsnittet ger mig hopp – inte om en upplevelse lika stark som böckerna, för det tror jag är omöjligt, men om en serie som tar sig an berättelsen på ett respektfullt sätt och förstår vad den faktiskt handlar om. Ingen toppträff, men en trevlig fantasyserie som kan få ta plats i ett redan ganska fullt tittningsschema.

PS En sak som av någon anledning inte slagit mig förut, inte heller när jag såg filmen – vad händer när daemonerna kommer in i målbrottet? Har de en egen pubertetstidslinje, eller ramlar rösten bara ner i vuxenläge när de väljer sin slutgiltiga form?

His Dark Materials har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel