Premiär

Nu på HBO: Heathers anno 2018 – mest för dig som inte sett originalet

Den skulle haft premiär i mars, men på grund av skolmassakern i Parkland, Florida i februari så sköt man upp premiären för nya tv-versionen av Heathers. Det kan man förstå. Det är inte alltid lämpligt att skämta, men man måste få skämta dock, även om elever som dödar och dödas.

Har du inte sett originalet så kanske nya Heathers ändå får dig att dra efter andan precis efter att du satt skrattet i halsen, vad vet jag?

IMG_2888Det är närmare 30 år sedan jag såg ursprungliga Heathers och blev betagen. Dvd:n finns hemma i bokhyllan. Det var en av de där filmerna som måste stå där som en påminnelse om de fantastiska filmer som kom då när man knappt var vuxen och film var allt. Jag kan inte avgöra om nya Heathers är bra eller inte. Jag bara vet att rösterna som strömmar ut i mina hörlurar är inte de jag faktiskt hör i mitt huvud. Fast jag inte sett om filmen sedan dess så hör jag replikerna i mitt huvud precis så som de lät då. För jo, man känner jag igen mer än en scen och en replik här och där. Det måste vara så att flera scener helt enkelt är kopierade rätt av. En av dem är utan tvekan en med Veronicas föräldrar. Så underbart urkul då, men inte alls lika förvånande nu. Det är en eloge till originalfilmen om något, att den lämnade sånt avtryck att jag med ens vet att jag hört den dialogen förut och att jag kan höra originalrösterna yttra just de orden.

Det fortsätter i samma spår. »Fuck me gently with a chainsaw«, så överlägset blasé lät orden över original-Heathers, Kim Walkers, läppar och Christian Slater kunde som ingen annan kan få banaliteter att låta unikt bedårande och gulliga, »let’s make out and get slushies«. Varför ens bemöda sig att lägga dessa ord i någon annans mun? I Grace Victoria Cox (som spelar Veronica) version låter orden krystade och i James Scullys (JD) bara ordinärt. Men det är klart, har du inte sett originalet så kanske nya Heathers ändå får dig att dra efter andan precis efter att du satt skrattet i halsen, vad vet jag? Det är omöjligt för mig att avgöra.

maxresdefault-4
Shannen Doherty, Lisanne Falk och Kim Walker som de ursprungliga Heathers samt Winona Ryder såklart som Veronica.

Jason A. Micallef är det som vågat sig på en uppdatering av klassikern och visst skiljer den sig något från originalet (skriven av Daniel Waters). De tre Heather-tjejerna är omstöpta i en klädsammare mångfald bland annat, men serien känns lite väl tillrättalagd ändå för att sätta alltför mycket känslor i rörelse och det känns för mig mest som en kopia på en fantastisk film. Det går inte att chockera publiken med samma medel idag som man gjorde då. Det behövs något annat. Shannen Dohertys cameo är dock helt perfekt. Kanske dags att plocka fram dvd:n från bokhyllan.

Nya Heathers har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018
Recension

Imponerande verklighetsflykt i Netflix Ultimate Beastmaster

17 september, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: snygga & hypnotiska Keeping Faith

16 september, 2018
Streamingtips

Grattis till guldrosen, Grotesco! Ny chans att se Flyktingkrisen – en musikal

15 september, 2018
Tips

Hurra! Conan O'Brien firar 25 år i etern

14 september, 2018
Dokumentärtips

Ny chans att se feelgoodpärlan Greklandsresan på SVT Play

12 september, 2018
Teknik

Köpfilm i iTunes är bara långlån eller »Älskling, jag lånade bara ut filmen«

12 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Todd Fisher om boken My Girls: A Lifetime with Carrie and Debbie

12 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel