Recension

Nu på Disney+: Filmen Clouds om Zach Sobiechs sista tid

För snart åtta år sedan lades Zach Sobiechs sång Clouds upp på YouTube. Den fick genast uppmärksamhet för den sorgliga, men ändå upplyftande briljanta poppärla den är. Fem månader senare när Zach dog i cancer, precis efter sin 18-årsdag, fick den miljoner och åter miljoner nya visningar. Nu har en spelfilm om hans sista år i livet fått premiär på Disney+.

Men framför allt lyckas den med att berätta om musiken. När Zach får sin dödsdom bestämmer han sig för att satsa mer på den och det är inte bara låten Clouds som skapas.

Efter uppmärksamheten runt låten Clouds gjorde gjorde Rainn Wilson’s YouTube-kanal Soul Pancake en kort dokumentär om Zach i serien My Last Days som följer Zach och hans familj den sista tiden i hans liv. Den regisserades av Jane The Virgin’s Justin Baldoni (Rafael), och det är inte konstigt att han och så många andra blev gripna av Zachs personlighet.

Det är en bild av en trots allt positiv ung man som målas upp. Någon som ville göra allt han kunde de sista månaderna av sitt liv och framför allt sprida glädje mer en något annat. Under de 22 minuterna får i också träffa en familj som växt och blivit starkare och mer kärleksfull under denna tid. Kortfilmen har blivit lika populär som sången och budskapet Zach ger har påverkat många.

Mamma Laura Sobiech skrev en bok om sin son, Fly a Little Higher, och den har nu blivit spelfilm. Baldoni har regisserat Karen Holden’s manus. I filmen har man delvis fångat Zachs (spelad av Fin Argus) själ, men i filmen är han mer cool och sarkastisk i stället för snäll och omtänksam. Han framstår faktiskt som aningen manipulativ. »I give them what they want« säger han om komplimangerna han ger. Han tvingar sig att vara glad och positiv istället för verkliga Zach som verkade utstråla det.

Vissa fakta har ändrats i filmen, men så får det väl vara, men tyvärr så har det formats om till en standard highschool-film, med den vitsiga killen i centrum, de coola bästa vännen, insmygandet genom sovrumsfönster och skolbaler. Syskonen och familjen som helhet tar mindre plats och i stället är det flickvännen och första förälskelsen som får utrymme.

Men det är bra agerat. Föräldrarna spelas av Neve Campbell och Tom Everett Scott, men som sagt jag saknar historien om hur familjen påverkades, hur de förändrades och omfamnade situation på det sätt de verkade göra. Filmen är fortfarande gripande på sina ställen och berättar fint om sorgen över en förälskelse som aldrig kan bli något mer, om brustna hjärtan och vänskap. Men framför allt lyckas den med att berätta om musiken. När Zach får sin dödsdom bestämmer han sig för att satsa mer på den och det är inte bara låten Clouds som skapas. Han och bästa vänner Sammy Brown (Sabrina Carpenter) skapar under namnet A Firm Handshake, en EP med riktigt fina låtar.

Slutsatsen blir ändå att jag saknar Zach from the kortfilmen. Vad som gjorde den som speciell var hans positiva utblick och kärleken till familjen, medan spelfilmen handlar mest om kärleken till flickvännen och hur hans rädsla styr honom. Sevärd är den främst för musiken och för att den ändå kan trösta eller påminna oss om att »you don’t have to find out you’re dying to start living.«

Clouds finns på Disney+.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel