Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

Betyg 3 av 5

Det finns ett gammalt skämt om att det inte går att särskilja en Beck-titel från en Kent-låt. De låter ungefär likadant. Beck-filmerna har sällan några kreativa intressanta titlar. Det är klysckor utan någon mening. Noterbart är att de sällan syftar på något: en person, en plats, en händelse eller tidpunkt. Dagens premiär frångår den principen, Döden i Samarra låter väl mer som en internationell thriller än en Beckfilm. Samarra är en stad i norra Irak.

Det här är ett morddrama med ingredienser som agenter, skumma ambassadstjänstemän och Säpo ihopsnurrat med ett par kärlekshistorier. Filmen börjar med att en svensk-iransk människorättsaktivist blir mördad på en öppen gata i Stockholm. Han hade precis träffat två utredare från krigstribunalen i Haag och visat dem bilder på misstänkt krigsbrott vid en gasattack i Samarra. I centrum står utredarna från Haag, den syriske ambassaden och två bekanta till mordoffret. Vissa händelserna känns lite inspirerade av mordet på Jamal Khashoggi, speciellt händelserna på syriska ambassaden

Josef håller verkligen på att växa som stjärnan, rollfiguren med mest karisma och personlighet. Självförtroende och humor har han också.

Det tar sig lite för varje del av den här säsongen. Jag gillar det här manuset. Det finns en röd tråd genom hela filmen och den är faktiskt lite spännande på riktigt. Dialogen är lite rappare och fränare än normalt. Ledtrådarna presenteras logiskt och den har en okej rytm som ofta saknas i dessa filmer. Beckfilmerna är ofta rätt duktiga på att snappa upp aktuella händelser och nyheter. Att Syrien skulle dyka upp i en Beckfilm var knappast överraskande, snarare att det tog så här lång tid. När det finns en aktualitet i Beckfilmerna så lyfter de ofta lite. Det blir bättre när de faktiskt inspireras av något. Samspelet i skådespelarensemblen har också blivit bättre. De olika rollfigurerna har hittat sin plats. Josef (Martin Wallström) håller verkligen på att växa som stjärnan, rollfiguren med mest karisma och personlighet. Självförtroende och humor har han också.

Minuset är att det finns en strimma av det jag var inne på i förra recensionen, lösningen i Beckfilmen är ofta något helt annat än vad det första handlar om. En film om möjligt terroristbrott visar sig vara ett familjedrama. I detta fallet är ett politiskt mord kanske inte så politiskt…

Birollerna i Beckfilmerna brukar sällan vara särskilt minnesvärda, men här finns ett undantag. Filmens stjärna är Olle Sarri som en rätt cool och kylig Säpo-tjänsteman i både frisyr och skägg man inte är van vid att se honom i. Han får gärna dyka upp i fler Beckfilmer. Scenerna med honom och  Josef är riktigt bra.

Vad hände då med Martin Beck i slutet av förra filmen. Jo, han lever, men mer vill jag inte avslöja. Betyget är en stark trea.

Beck - Döden i Samarra finns på C More.

Just nu på TVdags

Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Tora Liliedahl listar årets topp-10 tv-fröjder

28 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Björn Finér listar årets allra fränaste tv-förälskelser

26 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel