Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

Betyg 3 av 5

Är romantiska komedier inne igen? Jag har tittat på flera i vår – Run, Four Weddings and a Funeral och även Never Have I Ever och High Fidelity kan väl räknas dit. Nu har nya HBO Max Love Life, skapad av Sam Boyd och med Anna Kendricks i huvudrollen, precis haft premiär på C More.

Först och främst gillar jag just premissen – en serie relationer av olika slag som avhandlas även om huvudpersonen är densamma.

Å ena sidan är det typisk en rom-com à la Four Weddings and a Funeral med ung kvinna som söker efter den rätte, men å andra sidan har den ett lite annorlunda upplägg som på sätt och vis påminner om Modern Love från i höstas – en annan serie som utforskar kärleken och där varje avsnitt avhandlar en specifik kärleksrelation. Skillnaden är att i Love Life handlar alla avsnitt om Kendricks Darby och hennes olika relationer på vägen till »den rätte«, tror jag. Sju av tio avsnitt var tillgängliga som screeners så lite nyfiken är jag på hur den ska sluta.

Berättarrösten är något annat som återkommer i många rom-coms. Aldrig kommer det finnas någon som tillför så mycket som berättaren i den mest fantastiska romantiska komedin (och så mycket mer) av de alla – Jane the Virgin. I Never Have I Ever låter Mindy Kaling John McEnroe kommentera Devis navigerade i highschool och i High Fidelity är det Rob själv (Zoë Kravitz) som tänker högt.

I Love Life låter berättarrösten (Lesley Manville) som en blandning mellan en berättare i en saga, typ Askungen, och en dokumentär. På pappret kan detta låta bra. Romantiska komedier har ju något av en saga över sig, jakten på den rätte som princessan kan leva lycklig med i alla sina dagar. I Love Life delger berättaren oss också statisk, hur många relationer man har i snitt innan man gifter sig och liknande. Tyvärr vet jag inte om det funkar så bra här. Rösten är enformig och tråkig, vilket förhöjer dokumentär-känslan – och pratet tillför berättelsen minimalt till skillnad från de berättare jag nämnt ovan. Detta gör i och för sig inte så mycket, det finns en hel del annat att tycka om i Love Life.

Först och främst gillar jag just premissen – en serie relationer av olika slag som avhandlas även om huvudpersonen är densamma. Det skulle varit ännu intressantare om det som omväxling var en ung man i centrum i en rom-com, och hans olika relationer vi fick följa, till exempel Augie, den första av Darbys pojkvänner som vi träffar. Honom blir jag genast själv förälskad i. Han är en perfekt pojkvän som porträtteras underbart av Jin Ha, den så olycksalige före detta pojkvännen i Devs. Sen dyker Scoot McNairy från Halt and Catch Fire upp, som Darbys chef.

Darby är en typisk tv-tjej i New York, hon jobbar naturligtvis inom kultur-och konstbranschen. Hon är söt och snäll, har lite dålig självkänsla, men kanske är lite mer introvert än de flesta vi ser på tv. Hon verkar inte speciellt bekväm med småprat, varken på den där begravningen där det verkligen blir cringe, eller på de partyn hon är på. Hon funkar bäst när det bara är två eller hennes grupp med vänner. 

Serien tar en sorglig sväng efter ett tag. Ungefär samtidigt tappar Darby all personlighet, allt som ändå gjorde henne unik, men det kan ses som en del av historien. Ibland måste man hitta och förstå sig själv innan man kan hitta någon annan som älskar en villkorslöst. Någon som hjälper henne på traven blir John Gallagher Jr – i rollen av en gammal tonårs-crush – en favorit från både Easy och Modern Love.

Några saker jag inte gillar:

  • Fula peruker med lugg för att någon ska se yngre ut fungerarar alltid dåligt.
  • Nämn en serie där den den kvinnliga huvudrollen inte har ett problematiskt förhållande med sin mamma?
  • Använd absolut inte en skådespelare som ser exakt ut som en ung Toni Collette när hon ska se ut som en ung Anna Kendricks.

Men på det hela taget roar och oroar Love Life som en rom-com ska. I mitten någonstans kommer också bekräftelsen att det här faktiskt är en modern saga – berättarrösten hamnar oväntat helt rätt – och betoningen ligger på modern.

Love Life finns på C More. De första två avsnitten är tillgängliga nu.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel