Kolsvart slut på Brons andra säsong

Nu måste ni ge oss en tredje akt, SVT

Det här inlägget innehåller spoilers om finalen av Bron 2

Ja jösses.

Går det att tänka sig ett mörkare slut på Brons andra säsong som inte skulle inkluderat att Saga eller Martin dog? Efter att Saga erkänt för Martin – och sig själv – att han är hennes enda vän, troligen i hela hennes liv, ser hon till att han grips för mord. Och inte bara vilket mord som helst utan mordet på sin egen sons mördare.

Och eländet slutade inte där. Visserligen lyckades de stoppa planen på att döda EU:s samtliga miljöministrar, men de fick aldrig tag på Gertrud. Tittarna fick däremot se henne avrättas, men därmed var knappast rättvisa skipad, eftersom det öppnade en ny fallucka – i bakgrunden fanns en större konspiration vars form vi endast börjat ana.

Uppgivenheten, blandningen av bitterhet och tomhet i blicken, vetskapen om att ha blivit sviken samt att ha svikit. Kim Bodnia gör sitt livs roll som Martin Rohde.

Men Pernille fick det grymmaste slutet. Sittande på ett toalettgolv tvingades hon se på när Viktoria dog i hennes famn av det dödliga viruset, medveten om att hon själv smittats och snart skulle vandra samma väg. I stället valde hon att sätta pistolen mot tinningen och trycka av. Mörker mörker mörker.

Nej, feelgood hade inte Hans Rosenfeldt i åtanke när han skrev finalen. Något annat var kanske inte att vänta, den första säsongen slutade också kolsvart – skurken fångades, men hann döda Martins son innan Saga hann fram.

Till och med glädjen i att få återse den hopplöse Rasmus visade sig bli kortvarig. För ett ögonblick inbillade jag mig att han kanske skulle få upprättelse, han verkade så målmedveten när han plockade åt sig personakterna, strödde ut dem på bordet och började leka pusseldeckarutredare. Men nej då, snabbt hittade han ett helt irrelevant samband, drog ut på fälttåg och lyckades återigen sabotera utredningen, den här gången så illa att det var han som såg till att attentatet på toppmötet närapå lyckades – Gertrud skulle ju inte ha hunnit fram i tid om inte Rasmus gett henne skjuts. Hatten av för skådespelaren Henrik Lundström, för trots allt elände hans rollfigur ställt till med vill jag bara ge Rasmus en värmande kram.

Och på tal om kram. Har någon sett ut att vara i så stort behov av en sådan som Martin efter att han iförd handfängsel letts ut i regnet, mött Sagas blick och placerats i polisbilens baksäte? Uppgivenheten, blandningen av bitterhet och tomhet i blicken, vetskapen om att ha blivit sviken samt att ha svikit. Kim Bodnia gör sitt livs roll som Martin Rohde.

Upplösningen i relationen mellan Saga och Martin återknöt till händelsen i säsong ett när de först träffades, då hon anmälde honom för något obetydligt regelbrott han begick i samband med att den itusågade kroppen hittades på Öresundsbron. Då var det en komisk krydda eftersom de jobbade tillsammans samtidigt som en internutredning mot honom drogs i gång, och först vid säsongens slut drog Saga tillbaka sin anmälan som en trevande kompisgest. Men här räckte ingen vänskap eller kåranda, hon fiskade upp den förgiftade kaffemuggen ur soptunnan och lämnade in den som bevis eftersom det var det rätta att göra. Och som hon bedrövat sa till honom innan hon anmälde honom – den hobbyterapi han ägnat sig åt genom att gång på gång besöka sin sons mördare i fängelset för att tränga igenom hans skal var en dålig idé.

Brottet så. Oliver visade sig vara blott en länk i kedjan, han trodde sig jobba i par med Gertrud men var i verkligheten styrd av henne. När Gertrud stoppade Oliver från att i uppdämd vrede döda sin syster Viktoria i avsnitt åtta skedde det inte av rättspatos, hon behövde Viktoria för att förgifta miljöministrarna vilket Oliver var omedveten om.

»Vi sa ju åt dig att det var dumt att samarbeta med Oliver.«

Men inte heller Gertrud var alltså hjärnan. I stället användes det inte helt nya greppet att i sista sekund dra upp ännu en kanin ur hatten, det fanns en nivå högre upp, en mansfigur med ansiktet i skugga dök upp, »vi sa ju åt dig att det var dumt att samarbeta med Oliver«, och sköt utan pardon ihjäl Gertrud. Med facit i hand borde det inte ha kommit som en överraskning, chattnicket »Mother of three« var aldrig Oliver eller Gertrud, det var så klart någon som styrde tre lärjungar – Julian som dödades i avsnitt fyra, Oliver och slutligen Gertrud. Att Julian chattade med trebarnsmamman under namnet »Stressed out dad« fick oss (mig i alla fall…) att tro att namnet inte var något att fästa sig vid.

Slutet följde perfekt mallen för en typisk del två i en trilogi – publiken fick en viss upplösning men samtidigt höjdes insatsen och nya konflikter introducerades inför finalen. Jag vågar därför satsa min högra tumme på att vi får se Bron 3 hösten 2015. Säsong två har haft högre tittarsiffror än den första (runt 1,2 miljoner i snitt mot ettans 0,9 miljoner), serien är såld till två tredjedelar av världens länder (på riktigt alltså) och Hans Rosenfeldt har sagt i flera intervjuer att en avslutande säsong är trolig även om inget produktionsbeslut tagits ännu.

gertrud

Min egen spekulation om säsong tre: En ny attentatsvåg sker på båda sidor av bron. I samma veva släpps Martin villkorligt ur fängelset (hans straff torde kunna bli rätt milt med tanke på bakgrunden), och hans förflutna visar sig ha kopplingar till den nya vågen av brott, varför hans vägar åter korsas med Sagas så att de kan försonas samt rädda världen från »trebarnsmamman« (som visar sig vara just en kvinna – troligen har strulpellen Martin dessutom haft en otrohetsaffär med henne under ett av sina äktenskap).

Kanske inte så originellt, men det har inte grundberättelserna hittills varit heller. Brons kvaliteter har legat i utförandet – de välskrivna rollgestalterna, de fina skådespelarinsatserna och inte minst Hans Rosenfeldts förmåga att leverera ett manus som håller linan sträckt från brofäste till brofäste. Klart att det har funnits stunder där det svajat – stickspåret med de danska systrarna, gigolon, bröstförstoringen, biografierna som den ena systern skulle skriva och otroheten med systerns make störde mig, likaså att Johan Hedberg som vittnet Lauras pappa flöt omkring som ett halvmisstänkt irritationsmoment lite för länge trots att han visade sig sakna koppling till fallet.

Men det är petitesser. Överlag ser jag Bron 2 som ett snäpp upp från första säsongen, rollfigurerna har satt sig och utvecklats, och även om det är ett slitet grepp så älskar jag att det visade sig att vi har att göra med en större konspiration vars mål är att hejda den globala miljöförstöringen. Även om jag så klart hoppas att skurkarna får bita i gräset, vore det fint om de först lyckas få ordning på klimathotet innan Sara och Martin hinner upp dem.

Ordnar du det Hans Rosenfeldt? Min högertumme ligger i potten.

Bron 2 går att se på SVT Play i sin helhet till och med julafton. Första säsongen finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel