Bästa familjefilmerna

Nu kör vi Vabruari-special! Allt du behöver är febertermometern & TVdags stora streamingfilmlista

Är ni redo för Sveriges sjukaste månad, vabruari? Om det inte är en förkylning så är det någonting annat… För att du ska stå ut hela månaden har vi samlat de bästa barn- och familjefilmerna som finns tillgängliga på svenska streamingtjänster just nu. Så leta fram febertermometern, huvudvärkspulvret och fjärrkontrollen så kör vi.

Frost (Netflix)

Anna-Karin: Inte tröttnat eller sett sönder den än? Haka på Frost-crazen! Frost har allt, episk berättelse, fina sånger och roliga sidekicks. Men framför allt är det en saga om syskonskap och hur rädsla för vem man är bara gör allting dåligt. Frost lär att kärleken övervinner allt, men att den kärleken inte måste vara en romantisk kärlek. En film full av magi, och ja, Frost förtjänar sina barnfans i fladdrande Elsa-klänningar. Bli ett du med. Perfekt att se tillsammans.

Havets sång (SF Anytime)

Per: Ben och hans lillasyster Saoirse bor på en fyr mitt i havet, ensamma med sin ledsna pappa – mamman har försvunnit i havet under mystiska omständigheter. Saoirse börjar förstå att hon är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst, och som den sista levande av sin art måste hon och Ben rymma hemifrån och bege sig på en farlig och strapatsrik resa för att rädda sitt folk. Irländska Havets sång blev Oscarnominerad för Bästa animerade film och är en mysig, ömsint och lagom sorglig folksaga som är så ofattbart vacker att den får Hayao Miyazakis finaste stunder att blekna i jämförelse. Bra svenskdubbning.

Fåret Shaun – filmen (SF Anytime)

Per: Fåret Shaun och hans kompisar är trötta på det inrutade livet på bondgården, så de stänger in bonden i en husvagn och lever loppan. Dessvärre råkar husvagnen rulla iväg, ända till storstan, där bonden får en smäll i huvudet och drabbas av minnesförlust. Nu gäller det för Shaun och hans kompanjoner att hitta bonden och klara sig undan alla faror som storstan bjuder – inte minst den extremt elake djurfångaren… Ardman Animations (som också ligger bakom Wallace & Gromit och Bortspolad) levererar ännu ett smart, roligt, älskvärt och finurligt underhållande äventyr. Inte svenskdubbad, men alla pratar fantasispråk så filmen passar även de minsta. En absolut fullträff!

The Boxtrolls (Viaplay)

Per: I staden Cheesebridge har borgmästaren utlyst allmän jakt på de ökända Boxtrollen som bor i underjorden och rövar bort människobarn. I själva verket är Boxtrollen snälla och fredliga varelser som samlar sopor och håller sig undan borgmästarens elaka mannar. När unge pojken Eggs, som växt upp hos trollen, träffar borgmästarens dotter blir det trubbel… Animationsstudion Laika (Coraline, ParaNorman) står bakom detta otroligt snygga och steampunkiga stop motion-äventyr för barn från ungefär sju år och uppåt, med bra svenskdubbning och lagom läskig final.

Paddington (SF Anytime)

Per: Den lille björnen Paddington måste fly från Peru efter att en jordbävning ödelagt hans hem. Han hamnar i London och får bo hos den brokiga familjen Brown, men den mycket ondskefulla och elaka Ms Clyde (Nicole Kidman) vill gärna fånga och stoppa upp honom…  Rebooten av BBC:s sjuttiotalsserie är en ren fröjd: förutom Kidman (som är i sitt esse) bjuder den på idel härliga skådisar – Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Peter Capaldi – briljant scenografi och en rafflande final. Bra svenska röster också. En perfekt och mycket charmig familjefilm.

Frankenweenie (SF Anytime)

Per: Långfilmsversionen av Tim Burtons kortis från 1984 är ett gloriöst snyggt stop motion-kalas, rena gottepåsen för alla Burton-fans. En svartvit hyllning till Frankenstein och de andra monsterskräckisarna från Universals gyllene (eller snarare gotiska) 1930- och 40-tal, där både mumien, Igor, Dracula och många andra passerar revy i mer eller mindre tydliga hommager. Vad bjuds det på mer? Jo detta: en sinister lärare modellerad efter Vincent Price och med röst av Martin Landau som plockat med sig sin tjockaste Bela Lugosi-brytning från Ed Wood; Tim Burtons säregna figurer, med mörka ringar under de stora emo-ögonen; urmysig musik av Danny Elfman… och en härlig monster movie-final, med passningar till både japansk katastroffilm och Gremlins. Mysfaktor: hög! (Finns inte svenskdubbad.)

Bamse och tjuvstaden (Plejmo)

Per: Den oförbätterlige skurken Reinard Räv sammankallar alla tuffingar (som nu blivit snälla) och lurar dem att återigen slå in på brottets bana: de kidnappar Farmor för att avsluta produktionen av Dunderhonung. Nu måste Bamse, Skalman och Lille Skutt bege sig in i den fruktade Trollskogen för att rädda Farmor och stoppa Reinard. Charmig, rolig, välskriven, lagom läskig och snyggt designad reboot av Bamse som både är trogen Rune Andréassons klassiska äventyr och funkar som en pigg uppdatering. Röstcastingen är briljant, med bland andra Peter Haber (Bamse), Magnus Härenstam (Reinard) och Tomas Bolme (berättarröst) på den ypperliga rollistan. En fröjd för hela familjen.

Babe – den modiga lilla grisen (SF Anytime)

Björn: Babe – den modiga lilla grisen handlar om livet på en bondgård och framför allt om grisen Babe som vill bli, hrm, vallhund. Pratande djur och en bonde som spelas av James Cromwell, som alltid är lika bra!… Ja, ni hör ju! Fun fact: Mad Max-regissören George Miller skrev filmmanuset.

Insidan ut (SF Anytime)

Tora: I Pixars fängslande Insidan ut flyttar 11-åriga Riley motvilligt från Minnesota till San Fransisco och i samband med detta börjar de fem personifierade känslorna som styr i hennes hjärna, Glädje, Sorg, Rädsla, Ilska och Avsky, tappa kontrollen och därmed startar en spännande kamp att bevara Rileys kärnminnen från barndomen. Glädje och Sorg gör allt för att rädda familjeön, vänskapsön, knasbollsön och hockeyön, medan de övriga känslorna med blandat resultat försöker hålla Rileys humör uppe i den nya staden. Det är roligt, spännande, men också tänkvärt. »Den här filmen handlar ju om hur det är att bli tonåring!« sa min 14-åring efter halva filmen, minnen måste få bytas ut och förnyas. Och sen har vi ju det där med humöret som är svårt att hålla i schack, tänkte jag.

Draktränaren (Netflix)

Björn: Filmen utspelar sig på vikingatiden där drakar är vikingarnas värsta fiender. Hickes pappa, hövdingen, vill självklart att Hicke ska bli en drakjägande ruskig sälle i stället för den spinkige lillkillen han är, men när Hicke råkar skadeskjuta en fruktad drake händer det otänkbara…
Draktränaren handlar om oförstående föräldrar och oväntad vänskap. Blev rånad på Oscarstatyetten för »Bästa animerade film« det året. Finns både med engelskt och svenskt tal. Jag brukar stå upp för svensk dubbning av animerad och tecknad film men Draktränaren har jag bara sett på engelska. Missa inte heller Draktränaren 2.

Även de lite större barnen, 10–14-åringarna, vill ibland sitta och mysa med mamma eller pappa när de är hemma sjuka. Så om ni vill ha alternativ till Star Wars-trilogierna kommer här tips på härliga filmer med unga huvudrollsinnehavare, som går alldeles utmärkt njuta av tillsammans med de unga.

Hugo (SF Anytime)

Tora: Martin Scorseses fantastiska barnfilm Hugo bör inte missas av någon. Den har det mesta, en ensam dock driftig föräldralös pojke  (Hugo) i en fängslande och modernistisk atmosfär och omgivning, en ihärdig skurk, en uppgiven uppfinnare (George) och så ett mysterium. Allt detta på och kring en järnvägsstation i Paris på 30-talet där Hugo får hjälp av Isabelle (barnbarn till George) att lösa gåtan med en mekanisk robot. Och det är långt ifrån bara historiens koppling till filmens egen barndom som gör den alldeles, alldeles magisk.

Zozo (SF Anytime)

Tora: Kommer ni ihåg Josef Fares Zozo, som löst bygger på hans egen barndom i Libanon och Sverige? Vi får träffa 10-åriga Zozo, först när han försöka leva ett normalt liv i krigets Beirut, och sedan när han försöker komma tillrätta i Sverige dit han flytt och där hans morföräldrar bor. Högaktuellt ämne naturligtvis, och filmen är precis som man tror, dramatisk, sorglig och hjärtknipande, men faktiskt också rolig. Omöjligt var det att hålla tillbaka tårarna under scenen då Zozo anländer till flygplatsen i Sverige kommer jag ihåg. Omöjligt!

Min lilla syster (SF Anytime)

Tora: Om ni inte såg Sanna Lenkens Min lilla syster på bio i höstas så passa på nu hemma i soffan. Den handlar om två systrar, 11-åriga Stella som beundrar sin äldre syster Katja, men som också plötsligt inser att allt inte står rätt till. Filmen inte bara passar att se tillsammans med barnen, det är ett måste. För att, med eller utan ätstörning i familjen så speglar den så väl konflikter och företeelser som nog förekommer i många familjer, och jag tror att det är bra, nyttigt och även lite roligt för barn och vuxna att se det utifrån för att sedan kunna prata om det. Oj, gör vi verkligen så? Vi kände igen oss såå mycket, de ständiga bråken mellan systrarna till exempel, ibland på grund av ingenting, och så föräldrarnas gnabb och good cop–bad cop-rutinen samt desperationen när man inte vet hur man ska nå sina barn. Det är en allvarlig film om ett viktigt ämne, men också en mycket välspelad, gripande och underhållande sådan!

Guardians of the Galaxy (Netflix)

Magnus: En av få superhjältefilmer jag faktiskt kan med och en rätt bra kombination vuxen/ungdomsfilm.  Jag har sett den här massor av gånger tillsammans med mina barn och tröttnar aldrig. Det är en rätt udda film, med independent-känsla och tokiga antihjältar – anti som i att de egentligen saknar superhjältekvalifikationer – i huvudrollerna. Dessutom börjar den så genuint sorgligt, vilket ger filmen en tyngd och en mänsklighet som sällan återfinns i Marvels universum. Storyn är rätt simpel, om man nöjer sig med att inte ställa frågor… Star-Lord, Rocket (en vapengalen tvättbjörn) Groot (en trälik humanoid) Gamora och Drax the Destroyer bildar ett futuristiskt team av superhjältar som skyddar galaxen mot faror. Det behöver inte vara svårare än så!

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (SF Anytime)

Björn: Motion capture-veteranerna Jamie Bell och Andy Serkis blåser ordentligt liv i Tintin och Kapten Haddock i Steven Spielbergs version av Tintin. Stundtals blir det lite väl mycket tv-spel över filmen men oftast är det bara full fart, snyggt och mysigt. Bäst är Haddocks reaktion när han hör Castafiore sjunga. Mest overkligt? Att Milou heter Snowy!

Karate Kid (Netflix)

Magnus: Säga vad man vill om alla dessa remakes men Harald Zwarts tolkning av 1984 års version hör till en av de bättre på länge. Grundstrukturen är den samma som i originalet men innehållet skiljer sig bitvis åt från John G. Avildsens film. Karate kid anno 2010 utspelar sig i Kina istället för i LA. Karate har bytts ut mot kung fu och Ralph Macchio har muterats till en liten, liten pojke vid namn Jaden Smith.
Annars så känner man igen sig: mobbad pojke börjar träna kampsport för att kunna försvara sig mot skolans värstinggäng, blir kär och mognar. Det sistnämnda står Jackie Chan för. Chan som tidigare briljerat i filmer som Rumble in the Bronx och Drunken Master gör här en av sina bästa roller. De snabba nävarna och känslan för clownartad humor lämnas därhän och en typ av skådespeleri man annars inte associerar med Jackie Chan bereds plats. Lite grann som Van Damme i JCVD (obs! inte barnfilm). Ska tilläggas att Karate Kid kanske är lite för våldsam för de allra yngsta, men för unga ungdomar sitter den som ett svart bälte.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel