TVdags testar

Nu kommer Toca TV – men sätter engelskan krokben i Sverige?

Kurering. Det är ordet som först poppar upp i min hjärna när jag bläddrar mig igenom utbudet i det svenska barnappsföretaget Toca Bocas nya satsning Toca TV. Toca Boca, ursprungligen en Bonnierägd startup men sedan i våras sålt till den kanadensiska leksaksjätten Spin Master Corp, satsar på att välja ut – och att välja bort – vilket material som barnen får se. Det har både för- och nackdelar.

Toca TV satsar på att välja ut – och att välja bort – vilket material som barnen får se. Det har både för- och nackdelar.

Men först lite om själva tjänsten. Från och med i dag kan föräldrar abonnera på Toca TV (som vid start finns för iPhone och iPad, en Androidversion är under utveckling) till en månadskostnad av 55 kronor (lägre om man sajnar upp för längre perioder). Målgruppen skrivs ut som åldern 5–9 år, och appen ska från start innehålla tusentals videor som endera nyproducerats av Toca TV:s studio i New York eller har handplockats av tjänstens redaktörer, som förhandsgranskar materialet »enligt noga utvalda kriterier för att säkerställa att den möter Toca Bocas höga krav på kvalitet«, enligt företaget. Plattformen innehåller inga tredjepartsannonseringar, sponsrade produktplaceringar eller så kallade »pre-roll«-annonser. Det finns förutom tv-materialet även en inspelningsfunktion, där barnen kan göra egna videoklipp och lägga olika animerade filter och stickers ovanpå dem. Bland de som Toca TV hämtar sitt material från finns BroadbandTV (BBTV), DreamworksTV (varumärket för barn och familj från AwesomenessTV), Studio71 och Freedom.

Materialet som finns från start spänner över ett brett fält – här finns en del unboxingvideor som det pratades mycket om när satsningen presenterades, det finns DIY-klipp (allt från hur man gör origami till hur man målar blommor på sina naglar och bakar minicupcakes eller tecknar Musse Pigg) och Minecraftpubliken får sitt genom en stor mängd sådana videor. Vidare finns mer humorpräglade inslag, roliga experiment och självklart också en del kiss, prutt och bajs – för säg det barn som inte går igenom kiss- och bajsåldern (min treårings standardsvar på frågan Vad fick ni för mat på dagis? är för närvarande »Bajskorvar, bara bajskorvar«).

För den förälder som vill ha järnkoll på vad barnen sysslar med när de sitter med iPaden i knät är Toca TV:s kurering väldigt bra. Materialet är på intet sätt menlöst eller mellanmjölkaktigt för att inte uppröra någon, men jag har under mitt testande heller inte stött på något jag skulle beteckna som »farligt«. Det är så klart på det stora hela bra, men samtidigt också något jag kan tänka mig att barn som blivit vana vid att själva ta sig fram genom Youtube finner lite tråkigt, vi vill väl alla kunna bli kittlade av det som ligger på gränsen ibland.

Fast samtidigt – självklart ser jag hellre att mina barn kollar på kurerat material än att jag finner dem stirrandes på ett klipp där en youtuber de följer plötsligt börjat spela Grand Theft Auto och ägnar sig åt diverse sexuella eller våldsbejakande olämpligheter.

player_still_DIY

En förändring med Toca TV jämfört med deras tidigare appar – som ju varit spel eller digitala leksaker som de själva föredrar att kalla dem – rör det språkliga. Bortsett från enstaka menyer och dylikt är appar som Toca Train, Toca Doctor och Toca Kitchen väldigt universella, det har inte spelat någon roll vilka språk barnen pratar och förstår, de har fattat apparna ändå eftersom de på ett ofta genialiskt enkelt sätt klarat av att förmedla vad man ska göra utan text och talade ord.

Men Toca TV bygger åtminstone vid lanseringen uteslutande på engelskspråkigt videomaterial – även om vissa klipp så klart är mindre beroende av språkförståelse än andra (en bra pruttvideo uppskattar man oavsett vilket språk man talar). På en direkt fråga från mig till Toca Boca gällande det här, fick jag följande svar av vd Björn Jeffery:

Att barn tittar på internationella videos online är redan ett etablerat beteende, barn ser redan massvis med klipp och serier som innehåller många olika språk. Precis som med våra appar har vi i Toca TV utgått från barnens perspektiv och testat produkten tillsammans med barn under processens gång. Det vi har sett är att barn tycker om videos på alla möjliga språk så länge själva innehållet är kul att titta på. Vi lägger till nytt innehåll varje vecka och Toca TV utvecklas kontinuerligt. Vi kommer att följa feedback om tjänsten från familjer från hela världen för att utvärdera om vi ska lägga till fler språk framöver.

Men trots den ökande internationaliseringen i allmänhet och det svenska folkets kärlek till engelskan i synnerhet – i vårt hushåll blev språkbarriären i Toca TV ett rejält minus. Vår 6,5-åring är en mycket van Youtubetittare (han ska själv bli youtuber – och uppfinnare – när han blir stor) och vi låter honom i princip ströva omkring fritt där – bortsett från att vi har gett honom ett mycket skarpt förbud gällande våldsspel i allmänhet och Grand Theft Auto i synnerhet, något han hittills (peppar peppar, ta i trä) varit väldigt duktig på att följa. Men de kanaler han följer på Youtube är uteslutande svenskspråkiga, och är främst sådana där youtubers spelar Minecraft och en del andra spel.

Toca TV bygger vid lanseringen uteslutande på engelskspråkigt videomaterial.

Han är visserligen van vid att höra det engelska språket och frågar nästan dagligen om nya ord som han har snappat upp (i morse frågade han vad possessed betyder, det var någon Minecraft-mod han googlat fram som hade det ordet i sig), men det handlar i regel om att de youtubers han följer spelar spel som är på engelska, och därmed säger fraser och enskilda ord på det språket. Av samma anledning ändrade han själv för några månader sedan språkinställningarna i sitt Minecraft från svenska till engelska, eftersom de han följer alla har spelen inställda så.

Om jag får gissa – och här har jag enbart mina egna barns utveckling att utgå ifrån – så är språket som talas i det de tittar på relativt oviktigt fram till de är tre eller fyra år, men sedan ökar behovet av att förstå sammanhang och handling, och då föredrar de språk de själva behärskar. Vår dotter som är 3,5 år tittar glatt på saker på engelska och verkar inte alls bekommas av det, något jag känner igen från när vår nu 6,5 år gamla son var i samma ålder. Han vill däremot i dag bara se saker på svenska, samtidigt som jag tror att han kanske om ett år har snappat upp så mycket engelska i det han hör och läser, att han börjar känna att det ger något att även kolla på engelskspråkigt material.

Nu är det här kanske inget jätteproblem för Toca Boca av i dag – även om företaget ännu till stora delar drivs av svenskar och har en typisk svensk startupprofil, så är deras största marknader sedan länge de engelskspråkiga, och då främst USA.

Men i vårt hus innebär detta att vi i nuläget hamnar i ett moment 22 gällande Toca TV – ett barn utanför den uttalade målgruppen som nog gärna skulle kolla på en del av klippen, och ett barn inom målgruppen som på min fråga i morse om han testat appen på egen hand någonting förutom de två sessioner vi haft tillsammans, svarade nej, faktiskt inte, jag tyckte det var trist att allt var på engelska.

Toca TV finns på AppStore.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel