Moderna klassiker, del 10

Nu finns OC på Netflix – TVdags hyllar den legendariska ungdomsserien

welcomeJa med Lukes bevingade ord hälsar jag er välkomna till hyllningen av en av världens bästa serier. Äntligen en anledning att få skriva om The OC: denna efterlängtade ungdomsserie har äntligen nått Netflix! Nu har jag alla boxarna, men när jag såg The OC första gången laddade jag ner avsnittet och såg samtliga episoder med översättning av någon som kallade sig »Foppa_13« – tack Foppa 13 men PS din översättning sög och när de pratar om en »psychic« är det inte psykologen de talar om.

För er som missat den här legendariska serien är handlingen i korthet: Sandy Cohen är en försvarsadvokat som träffar den 16-årige Ryan som åkte fast efter att hans storebror dragit med honom i en bilstöld. Pappan sitter i finkan, mamma är alkoholiserad med taskig pojkvän, och de lämnar Ryan vind för våg. Sandy både tycker synd om och kan se sig själv i Ryan, och det slutar med att Ryan får bli en del av den rika men snälla Cohen-familjen som bor i supersnofsiga Orange County i Kalifornien.

The OC handlar om att känna sig utanför. Det spelar ingen roll om det är det rikaste, mest exklusiva området – alla känner sig som en bluff.

Det sägs att Josh Schwartz, 26-årigt underbarn utan egentlig erfarenhet (ett par piloter som aldrig blev av) sålde in The OC som »Beverly Hills 90210 fast på stranden«, fast han hela tiden hade planen att göra något helt annat – nämligen en serie som baserades på hans egna upplevelser att som judisk kille med helt annorlunda bakgrund än de andra studenterna plugga på University of Southern California.

The OC handlar om att känna sig utanför. Det spelar ingen roll om det är det rikaste, mest exklusiva området – alla känner sig som en bluff. Man kommer från att ha bott i husvagn,  har en supande partner, förlorat alla pengar, har en förälder som är homosexuell, döljer ett drogberoende… Så handlar det förstås om fram-och-tillbaka-paren Ryan/Marissa och Seth/Summer. Och Sandy och Kirsten förstås – för de vuxna är lika viktiga som ungdomarna, så en egentlig highschoolserie är det inte.

»Do not. Insult. The Death Cab.«

The OC var en av de serier där musiken kom att betyda mycket – i de sex, sju första avsnitten kom all musik från Josh Schwartz egen ipod. »Do not. Insult. The Death Cab.« var en replik från Seth under en resa till Tijuna som gav Death Cab for Cutie en rejäl skjuts framåt i karriären. Så har vi ju Jeff Buckleys Hallelujah, en låt som kom gå som en röd tråd i serien efter att Marissa gett Ryan en skiva med »The Model House Mix« i med den på. En annan sång som blev känd var Imogen Heaps sång från avsnittet där Marissa skjuter Trey. Det är tyvärr en av de värsta låtarna jag vet i världen. Jag vet inte varför, men jag mår fysiskt dåligt av att höra den!

Fast ni som läser den här texten har ju så klart sett serien och vet allt det här redan. Men vad sägs då om lite rolig OC-trivia?

 • Peter Gallagher blev castad först av alla som Sandy. Josh Schwartz beskrivning var först: »Jeff Goldblum in a wetsuit!«
 • Det är en hel del internskämt i serien. I avsnittet The Family Ties säger Seth om sig själv att han kräktes "som den där tjejen i 'Sjätte sinnet'. Den tjejen spelades förstås av en ung Mischa Barton.
 • Josh Schwartz inspiration till serien var Freaks and Geeks och hans medskapare, Stephanie Savage förebild var My So-Called Life. De två gick efter The OC vidare till att göra Gossip Girl. Det första avsnittet Savage skrev var det odödliga, första Chrismukkah-avsnittet!
  tumblr_lvnzpdUhFZ1qaa163o1_500
 • Finalisterna till att spela Marissa var Mischa Barton och Olivia Wilde. Wilde var nära att få rollen men det föll på att hon kändes så tuff och stark: Marissa skulle vara vilsen och olycklig och ge känslan av att behöva bli räddad. Ingenting med Olivia Wilde gav intrycket att hon behövde en riddare på vit häst. Hon kom dock senare in i serien som vi alla vet som Alex, som dejtade både Seth och Marissa!
 • Vi är många som är Anna-fans! Till skillnad från tröttsamma lidande Marissa och den många gånger rätt elaka och själviska Summer var alltid Anna supercool och ju helt rätt för Seth. Ack…
  anna-1447706602
  I vilket fall – Schwartz har faktiskt sagt att han ångrar att han skrev ut både Anna och Luke ur serien så snabbt. Det var ett tag prat om att Anna skulle få en egen spinoff-serie!
 • »Welcome to the O.C., bitch. This is how it's done in Orange County!« är den mest kända repliken och kom till för att man behövde få orden»The OC« sagda i piloten för att kunna klippa in i en trailer. Folk som bodde i Orange County blev sura. Man säger faktiskt bara »OC« inte »the OC« om man bor där. Deras upprördhet blev ett skämt senare i Arrested Development.
 • Nedanstående ljuvliga scen, en hyllning till den legendariska upp och ned-kyssen i Spider-Man kom till för att det borde vara den serie (och Summer-)älskande Seths ultimata dröm.
  tumblr_m3t2g44Hh51r604nio1_500
 • Kelly Rowan, som spelar Seths mamma Kirsten, är bara 14 år äldre än Adam Brody som spelar Seth.
 • Seths plasthäst Captain Oats? Den som kom på namnet var Jane Espenson, bland annat legendarisk manusförfattare för Buffy.
  ja2tLbF
 • Chris Pratt fick rollen som Andy Parks and Recreation på grund av sitt inhopp i the OC. Och vi vet ju hur det gått för honom efter det…

Visst finns det saker som The OC inte lyckades med. Surfaren Johnny, Ryan som cage fighter och drömsekvenser är sådant vi hade kunnat leva utan. Personerna blev nästan karikatyrer av sig själv till slut. Men säsong ett framför allt, men även delar av tvåan, är bara så otroligt bra och håller fortfarande att se om. Gör det genast!

PS 1: En av mina roligaste repliker överhuvudtaget kommer från The OC. Ni vet hur Summer säger »ew!« om allt hon ogillar. När Anna och Seth pratar om segling säger den svartsjuka Summer: »Sailing - ew! That's so not the fastest way to get anywhere!«

PS 2: Så här mycket älskar jag the OC: Jag var bjuden på maskerad med »tvserie-tema«. På festen var samtliga andra tjejer utklädda till sexig Mad Men-kvinna eller lagom ironisk-ändå-cool-Dallas-tjej. Jag hade manchesterbyxor, randig pikétröja över långärmad t-shirt, knappar med Northern Soul-symbolen och Death Cab for Cutie, svartvita Vans. Det var ju totalt uppenbart att jag var Seth Cohen men märkligt nog gissade ingen rätt.

Seth_Cohen_=D

 The OC finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel