Tips

Nu finns Sissela Benns unika dramakomedi I Anneli på SVT Play

När nu SVT inlett en stark dramavår med bland annat Bonusfamiljen kan det vara värt att uppmärksamma att de också passat på att tillgängliggöra en något bortglömd pärla: I Anneli finns i sin helhet på SVT Play.

Sissela Benns dramakomedi visades 2010 i åtta avsnitt, men seglade något under radarn, i alla fall i förhållande till den breda publiken. Synd, då den har en unik ton och på sina ställen en snillrik dialog. Dessutom med två fantastiska medspelare till Sissela Benns Anneli i coola it-tjejen Rebecka gestaltad av Cecilia Forss och lider-för-konsten-musikern Joel spelad av Simon J Berger. De har fått en svår uppgift, båda rollfigurerna är medvetet skrivna stereotyper till orimlighetens gräns, men de lyckas ändå leverera både personlighet och dynamik. Anneli själv är en hämmad, hopplöst ängslig spillra till person som ständigt måste förhålla sig till en kopia av sig själv (kallad Liket) som är hennes totala motsats: gränslös och självsäker.

Det tog några avsnitt för serien att hitta sina ben, men så fort man får lite mer insikt i Annelis bakgrund växer den.

Jag minns scenen där serien lyfte på allvar: det är avsnitt 3 och kanske ska Anneli äntligen få till det med Joel, föremålet för hennes våldsamma förälskelse. Först förklarar han för henne vad hans känsla av utanförskap kommer ur (barndomen: hans kärleksfulla föräldrar hade nämligen ibland långa middagar med vänner fyllda av prat och skratt, middagar som han var mer än välkommen att delta i »men hur kul är det liksom för en åttaåring!?«) sedan ska det hånglas men då hittar han hennes extrafyllning i behån och får ett utbrott. »Det gör mig så jävla förbannad när kvinnor har komplex för sin kropp!« Hon får sedan en uppläxning om att inte vara offer för skönhetsindustrin (»det finns inget mer avtändande«) och han tvingar henne att upprepa positiva omdömen om olika kroppsdelar. Föreläsningen slutar i ett hur ska jag kunna tycka att du är het om du inte får mig att tycka att du ser bra ut? och Anneli kan bara hålla med. Det har han alldeles rätt i. Hon suckar och säger: »Det ligger på mig.«

»Det ligger på mig.« Fyra ord och ett resignerat kroppsspråk klär av situationen och tar rundgångsresonemanget tillbaka till dubbelbestraffningens kärna. Mycket skickligt.

Det tog några avsnitt för serien att hitta sina ben, men så fort man får lite mer insikt i Annelis bakgrund växer den. De flesta situationer spelas för komik, men det finns en uppenbar bottensvärta i henne som människorna i hennes närhet är alldeles för självupptagna för att se. I stället utnyttjas hon som projiceringsyta, som här när Joel ska visa sitt »mörker«:

Det här är på många sätt en typisk Play-serie som har bättre förutsättningar att hitta »sin« publik i det här formatet än i ång-teven, så kanske kan fler få upp ögonen för den nu. Alla 8 avsnitt finns tillgängliga på SVT Play ett halvår framåt. Passa på!

I Anneli finns på SVT Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel