Recension

Nu finns hyllade & prisade The People v. O.J. Simpson på Netflix

Betyg 5 av 5

The People v. O.J. Simpson får mig att tänka tillbaka på den tiden då jag faktiskt såg på nyheter. I dag läser jag dem, via Twitter- och Facebook-flödet samt papperstidningen, och tittar sällan på tv live. På 1990-talet däremot stod tv:n på jämt och jag zappade frenetiskt mellan kanalerna på kvällarna och det var inga problem att se två–tre–fyra program samtidigt om jag så önskade. CNN var onekligen en av kanalerna det zappades till och sommaren 1994 startade där en följetong av det mer spektakulära slaget via det som var rapporteringen kring den före detta stjärnan inom amerikansk fotboll, Orenthal James Simpson, och huruvida han hade mördat sin före detta fru, Nicole Brown Simpson, och dennes vän eller inte.

Det fanns fysiska bevis som talade mot Simpson och han hade både motiv och tillfälle, men rättegången kom att handla om ras, korrupt polis och om att »berätta en historia«.

Igår var det Netflix-premiär för den 10 avsnitt långa serien The People v. O.J. Simpson: American Crime Story från 2016 (som visades på SVT förra våren under namnet Fallet O.J. Simpson). Här får vi i dramatiserad form följa rättegången mot Simpson som pågick i åtta månader och sägs vara den mest mediebevakade (inklusive tv-sända) och omskrivna rättegången (för brottsmål) i amerikansk historia. Morden var brutala, OJ var superkänd, Nicole var vacker och deras äktenskap visade sig snart vara motsatsen till det ideala. Det fanns fysiska bevis som talade mot Simpson och han hade både motiv och tillfälle, men rättegången kom att handla om ras, korrupt polis och om att »berätta en historia«.

Det som mest slår mig när jag börjar titta är hur svårt det är att se karaktärerna bortom skådespelarna i den här berättelsen. Det är en samling kända ansikten som anlitats och när man väl känner till och har sett de personer de ska föreställa, tillsammans med faktumet att historien också är bekant, finner jag det i början svårt att sugas in i historien på det sätt jag skulle vilja.

Främst gäller detta nog David Schwimmer, som har en prominent roll i början och må ha fått en medelålders mans kropp men som ändå helt enkelt förblir Ross, eller kanske är det Schwimmer, som läser upp Robert Kardashians (OJ:s vän och sedermera del av försvarsteamet) repliker. Även Cuba Gooding Junior är Cuba Gooding, och inte alls sådan som man kommer ihåg OJ, och på samma sätt blir Selma Blair bara Selma som låtsas vara Kris Jenner. (Och ja, Kardashian-systrarna får också vara med på ett hörn.) Likaså är det i början svårt att se nån annan än John Travolta, och det är några plågsamma första scener jag måste smälta innan jag lite motvilligt börjar fascineras av hans Robert Shapiro (också del av försvarsteamet), som jag efter några avsnitt faktiskt skulle kalla briljant.

Underbara Connie Britton dyker upp som Nicoles nära vän, Faye Resnick, som har det något dåliga omdömet att skriva en inte alltför smickrande bok om sin mördade vän, lyckas överglänsa alla andra med sin perfekta avvägning av Resnicks smaklöshet och uppriktighet.

Courtney B Vance å andra sidan är omedelbart fängslande och försvinner helt in i karaktären som OJ:s blivande försvarsadvokat Johnnie Cochran och Sarah Paulson som åklagare Marcia Clark är perfekt. Dock suckar jag åt den jag kan tycka den lite tjatigt stereotypa scenen som inleder och ska visa hur yrkesarbetande mammor, superstressade men med fast hand ändå, fixar alla morgonbestyr med trötta, gnälliga ungar samtidigt som telefonen ringar och hon egentligen också skulle behöva vara kontoret. Det går faktiskt alldeles utmärkt att ha lugna morgnar innan man tar tag i jobbet även när man har barn, även om det naturligtvis inte är så för alla. Underbara Connie Britton dyker upp som Nicoles nära vän, Faye Resnick, som har det något dåliga omdömet att skriva en inte alltför smickrande bok om sin mördade vän. I det avsnitt hon figurerar lyckas Britton överglänsa alla andra med sin perfekta avvägning av Resnicks smaklöshet och uppriktighet.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson Ð Pictured: Sarah Paulson as Marcia Clark. CR: FX, Fox 21 TVS, FXP Premieres on FX, early 2016

Serien tar sin början i det brutala mordet på Simpson Brown och hennes vän Ronald Goldman, men om Nicole själv verkar vi få veta väldigt lite (och om Goldman ingenting). Hon förblir det blodiga offret på uppfarten och det är alla de levandes historier, polisernas, advokaternas och framför allt OJ:s som berättas. Och visst är det underhållande när vi får se honom lämna hemmet kvällen för mordet, när han meddelas om dödsfallen och senare träffar polisen första gången och hur sedan advokaterna genast sätter igång sin verksamhet. Samtidig ser vi poliserna undersöka brottsplatsen, hitta de där signifikanta bevisen och prata med Kato Kaelin, gästen i gästhuset. Att allt har hänt på riktigt trissar onekligen upp spänningen och i detta klipp berättar de medverkande om sina tanker kring detta och att det inte bara är rättegången det handlar om utan om mannen OJ.

Jag lyckas glömma bort skådespelarna, utom Goodings gnälliga, truliga barnrumpa som dock får mindre utrymme efter ett tag, och jag kan fokusera på de andra karaktärerna samt själva storyn som effektfullt växlar mellan försvarets och åklagarnas arbete. Även om man vet hur det slutar blir det snart riktigt spännande och även skrämmande att följa deras diskussioner kring strategier och tankar kring val av jurymedlemmar samt hur media – tv och tidningar – påverkar. Varken före eller när rättegången väl börjar verkar mycket gå åklagarsidans väg och de är inte heller på långa vägar lika driftiga och förutseende som försvarets »dream team«. »Det gäller att vi berättar en bättre historia«, som försvarsadvokat Johnny Cochran säger i serien.

Det är många detaljer man påminns om, som man glömt eller inte vetat om, och vi blir lovade att få se mycket av det som pågick utanför rättssalen. En av dessa detaljer var till exempel att OJ försökte ta livet av sig precis efter morden. Tanken är väl att det är sanningen vi ska se då tv-dramatiseringen bygger på en gedigen bok, The Run of His Life: The People v. O. J. Simpson av Jeffrey Toobin, som på 1990-talet jobbade med att analysera och kommentera rättsfall för The New Yorker och ABC. Dock så är det en dramaserie vi tittar på den här gången och i The Hollywood Reporter kan man läsa varje vecka om hur veckans episod förhåller sig till verkligheten. Och i denna verklighet är fallet OJ Simpson något som fortfarande utreds. Så sent som i fredags hittades en kniv hemma hos en pensionerad polis som han ska ha fått av en byggnadsarbetare som hittade den på OJ:s tomt 1998 och man håller nu på att utreda om det kan var mordvapnet. Simpson sitter i fängelse sen 2007 för en orelaterad kidnappning och väpnat rån.

The People v. O.J. Simpson finns att strömma på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel