TV4 inte längre ensamma svenskar i Apples tv-puck

Nu finns även SVT Play i Apple TV

Nu ökar poängen för oss svenskar att köpa en Apple TV rejält. På tisdagseftermiddagen dök SVT Play som andra svenska aktör upp i Apples tv-box. TV4 Play, som var först ut i tjänsten i vintras, får därmed betydligt hårdare konkurrens.

»Att vi nu finns på Apple TV är ytterligare ett steg i vår strävan att erbjuda vårt utbud när, var och hur publiken vill«, säger Lena Glaser som är programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT i en artikel på SVT:s webb.

Vid ett kortare test direkt efter lanseringen verkar SVT Play fungera som förväntat i Apple TV utan direkta barnsjukdomar. Funktionerna är rätt rudimentära, det finns avdelningar för »Rekommenderat«, »Populärast just nu«, »Senaste program« och så vidare. Det går också att söka efter specifika program samt leta i bokstavs- eller kategoriordning. Program man vill ha enkel åtkomst till går att favoritmarkera och hamnar då i en egen kategori. Programmen startar vid testet extremt snabbt, buffringen tar inte mer än en sekund, vilket är betydligt snabbare än exempelvis Netflix mäktar med (en tjänst som i sin tur på intet sätt känns seg). Testet görs dock under sen eftermiddag då belastningen är betydligt lägre än under primetime.

Programmen startar vid testet extremt snabbt, buffringen tar inte mer än en sekund, vilket är betydligt snabbare än exempelvis Netflix mäktar med.

Riktigt samma utbud i Apple TV-appen som på SVT Play på webben blir det inte. När TVdags kontaktar SVT Play på Twitter blir svaret: »Vi kommer inte kunna ha helt samma utbud på grund av tekniska begränsningar såsom att serier som Homeland och Downton Abbey som kräver ett annat rättighetsskydd inte kan ta plats i Apple TV. Vi har stöd för det ännu i SVT Play. Men givet så tittar vi på detta för framtiden.« Samma begränsning finns för övrigt i SVT Plays mobilappar, där vissa program heller inte går att se.

Enligt information på SVT:s sajt finns i nuläget inga planer på en specifik Apple TV-app för Barnkanalen, som ju SVT lanserat som app med stor framgång för mobiler/surfplattor. Men SVT Plays programdatabas innehåller allt material som finns hos Barnkanalen och SVT Flow, så materialet går att söka sig fram till och favoritmarkera för enkel åtkomst även för ännu ej läskunniga barn (jag har redan hunnit favoritmarkera Andys dinosaurieäventyr, Katten i hatten samt Daniel Tigers kvarter åt vår fyraåring). Det finns även en barnavdelning under kategorimenyn.

En annan skillnad mot mobilapparna samt webben är att det inte går att få åtkomst till SVT:s tv-kanaler live i Apple TV-appen. »Vi har i det här läget valt att fokusera på on demand-utbudet tillsammans med livesändningarna (ej att förväxla med livekanalerna)«, skriver SVT till TVdags på Twitter. Livekategorin går att hitta längst ner på appens startsida.

Därmed finns nu de två största svenska tv-aktörerna representerade i Apple TV. När får vi se Viaplay?

Just nu på TVdags

Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018
Trailer

Alla ska med i Mad Men-skaparens nya serie The Romanoffs

15 augusti, 2018
Intervjutips

Öppenhjärtig Colbert om The Late Show, Trump & tuffa frågor

14 augusti, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: vi pratar med Silicon Valley-stjärnan Jimmy O. Yang

13 augusti, 2018
Trailer

Nya säsongen av Mrs Maisel verkar minst lika skruvad

12 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den sorgtunga premiären av Better Call Saul

12 augusti, 2018
Nyhet

Trailer: TVdags-favoriten Hugo Blicks nya Netflix-serie Black Earth Rising

11 augusti, 2018
Nyhet

Spännande! Trailer för Line of Duty-skaparens nya BBC-serie Bodyguard

9 augusti, 2018
Nyhet

Netflix-premiär: Äntligen ny Better Call Saul–säsong – och mörkret tilltar …

7 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel