TV4 inte längre ensamma svenskar i Apples tv-puck

Nu finns även SVT Play i Apple TV

Nu ökar poängen för oss svenskar att köpa en Apple TV rejält. På tisdagseftermiddagen dök SVT Play som andra svenska aktör upp i Apples tv-box. TV4 Play, som var först ut i tjänsten i vintras, får därmed betydligt hårdare konkurrens.

»Att vi nu finns på Apple TV är ytterligare ett steg i vår strävan att erbjuda vårt utbud när, var och hur publiken vill«, säger Lena Glaser som är programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT i en artikel på SVT:s webb.

Vid ett kortare test direkt efter lanseringen verkar SVT Play fungera som förväntat i Apple TV utan direkta barnsjukdomar. Funktionerna är rätt rudimentära, det finns avdelningar för »Rekommenderat«, »Populärast just nu«, »Senaste program« och så vidare. Det går också att söka efter specifika program samt leta i bokstavs- eller kategoriordning. Program man vill ha enkel åtkomst till går att favoritmarkera och hamnar då i en egen kategori. Programmen startar vid testet extremt snabbt, buffringen tar inte mer än en sekund, vilket är betydligt snabbare än exempelvis Netflix mäktar med (en tjänst som i sin tur på intet sätt känns seg). Testet görs dock under sen eftermiddag då belastningen är betydligt lägre än under primetime.

Programmen startar vid testet extremt snabbt, buffringen tar inte mer än en sekund, vilket är betydligt snabbare än exempelvis Netflix mäktar med.

Riktigt samma utbud i Apple TV-appen som på SVT Play på webben blir det inte. När TVdags kontaktar SVT Play på Twitter blir svaret: »Vi kommer inte kunna ha helt samma utbud på grund av tekniska begränsningar såsom att serier som Homeland och Downton Abbey som kräver ett annat rättighetsskydd inte kan ta plats i Apple TV. Vi har stöd för det ännu i SVT Play. Men givet så tittar vi på detta för framtiden.« Samma begränsning finns för övrigt i SVT Plays mobilappar, där vissa program heller inte går att se.

Enligt information på SVT:s sajt finns i nuläget inga planer på en specifik Apple TV-app för Barnkanalen, som ju SVT lanserat som app med stor framgång för mobiler/surfplattor. Men SVT Plays programdatabas innehåller allt material som finns hos Barnkanalen och SVT Flow, så materialet går att söka sig fram till och favoritmarkera för enkel åtkomst även för ännu ej läskunniga barn (jag har redan hunnit favoritmarkera Andys dinosaurieäventyr, Katten i hatten samt Daniel Tigers kvarter åt vår fyraåring). Det finns även en barnavdelning under kategorimenyn.

En annan skillnad mot mobilapparna samt webben är att det inte går att få åtkomst till SVT:s tv-kanaler live i Apple TV-appen. »Vi har i det här läget valt att fokusera på on demand-utbudet tillsammans med livesändningarna (ej att förväxla med livekanalerna)«, skriver SVT till TVdags på Twitter. Livekategorin går att hitta längst ner på appens startsida.

Därmed finns nu de två största svenska tv-aktörerna representerade i Apple TV. När får vi se Viaplay?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel