Kommentar

Nu får ni göra något åt er bisarrt pårökta översättning, HBO Nordic!

Älskade säsongsfinalen av Silicon Valley. Men upplevelsen förstördes en smula av att jag råkade ha på de svenska undertexterna.

När Jared berättar att han ska flytta tillbaka till sin lägenhet får han motfrågan om vart killen som ockuperat den tagit vägen, och Jared svarar att »oh, he's been out for months, I've just been staying in the garage out of solidarity.« Och så utvecklar han varför ockupanten inte längre är kvar:

»He left to go sell cocaine at the Keystone Pipeline protests.«

HBO Nordics svenska översättare får detta till:

Skärmavbild 2017-06-29 kl. 21.14.09

Say what? Inte nog med det ologiska i sig att manusförfattarna skulle ha hittat på att killen skulle i väg till någon sorts organiserad demonstration mot en oljeledning i Mellanöstern – men reflekterade inte översättaren över det orimliga i att en ung amerikansk snubbe skulle till Iran och Pakistan för att sälja kokain till andra protestanter? Eller, jo, det var kanske det hen gjorde, i och med att kokain-momentet helt uteslutits, så att killen gjorts om från knarksäljande cyniker till godhjärtad miljöaktivist.

Nåväl. Bara några sekunder senare säger Jared – med anspelning på Hooli-telefonerna som exploderat i folks byxfickor, förmodligen på grund av Pied Pipers malware – att han redan har »50 fall av underlivsbrännskador på sitt samvete« (fast med ännu lite roligare ordval: »I already have upwards of 50 burnt perinea on my conscience«).

Detta yxade översättaren till så här:

Skärmavbild 2017-07-01 kl. 09.35.00

För fullständig transparens: jag är av den humaniserande sorten. Jag ser mänskliga personligheter i katter och kan identifiera mig med galningen i Werner Herzog-dokun som, innan han blev uppäten i Alaska, trodde att grizzlybjörnar hade empati med särskilt sensibla vildmarksmänniskor.

Men jag har även en sansad sida. Så, ja, jag inser att jag antagligen humaniserat en icke-mänsklig översättarrobot här. Jag förstår att ingen friskt tänkande homosapienshjärna kan ha klurat ut dessa kortslutna översättningar.

Men nog borde väl svenska HBO Nordic ha något slags levande väsen som efterredigerar? I Norge tycks det fungera bättre:

Skärmavbild 2017-07-01 kl. 10.08.02

Dock missar även Norge med »spindlarna«. Så det är danskarna som fått jackpott med sina HBO-abonnemang. Deras undertext får full pott både i Keystone-exemplet och med underlivsbrännskadorna:

Skärmavbild 2017-07-01 kl. 10.26.24

Ah, »bränt mellankött«! Det ska danskar till att ha en sådan självklar översättning redo för »burnt perinea«.

HBO har full intern kontroll över hela produktions- och distributionskedjan – ändå får vi branschens sämsta, mest skrattretande textremsor sedan 1900-talets hyrvideoträsk.

Vad jag framför allt inte kan förstå är hur ett så seriöst, respekterat och marknadsledande drama-tv-bolag som HBO, som lever högt på kvalitet och noggrannhet, och som annars är så rigorösa i sin kontroll över sina produkters immateriella värden, så flagrant kan ignorera översättningskvaliteten och sänka den till piratkopienivå i början av Undertexter.se-eran (jag säger början, för rätt snart blev de crowdsourcade amatörtextremsorna där långt bättre än många tv-bolags lågbudgetöversättningar).

När ett bolag som HBO exporterar sina egna originalserier till sitt eget underbolag i Skandinavien borde möjligheterna för goda översättningar vara optimala. I stället får vi branschens sämsta, mest skrattretande textremsor sedan 1900-talets hyrvideoträsk.

Det är inte värdigt avtalet HBO Nordic har med var och en av sina uppemot miljonen kunder.

Avslutningsvis – jag kan inte släppa gåtan med hur brännskador i underlivet blir, rakt av, »spindlar« (»edderkopper«) i Sverige och Norge. Vad säger våra norska läsare? Kan man hoppas på en crowdsourcing av urpsrunget till detta, som i gamla goda Undertexter.se-tider?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel