Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

Betyg 3 av 5

Även om jag tyckte rätt bra om M. Night Shyamalans hatade klassiker The Village från 2004 så går det inte förneka att den var början på slutet, som sen fick en oväntad början igen med 2015 års mikrobudgeterade The Visit. The Village var stor. The Visit var liten. 2004 peakade Shyamalan, mot ett stup. Han föll handlöst och förstod säkert inte ens själv vad som hänt. Vart gick det fel? Kanske var det hybris? Kanske borde han ha käkat svamp som herr Woodcock i Phantom Thread, varvat ner med febriga drömmar och en kall handduk mot pannan.

Glass är inte alls dålig, den är mer bara ovidkommande. Snyggt berättad, men samtidigt lite snårig och krystad. Shyamalan har helt enkelt velat berätta för mycket, under för lång tid.

Varför jag nu drar den här tragiska historien ännu en gång är för att ett mönster tycks träda fram. Är det så att M. Night Shyamalan står där vid stupet nu igen? Mycket i Glass tyder på det.

Glass är tredje delen i Eastrail 177-trilogin. Döpt efter tåglinjen som startade allt i Unbreakable. Därefter kom Split förra året och nu ska alltså säcken knytas ihop med Glass. En slags antisuperhjältefilm där James McAvoy ännu en gång står i centrum som Dennis/Patricia/Hedwig plus tjugo till, typ. För att inte glömma The Beast. Dissociativ identitetsstörning när den är som allra bäst/värst. Glass hade egentligen kunnat heta Split 2.

McAvoy är fortfarande njutbar. Inledningen där han dansar runt och snackar om Drake, samtidigt som ett mindre antal cheerleaders försöker komma loss från det rör de fjättrats vid är stor, fnissigt otäck underhållning. Sedan vänder berättelsen då Bruce Willis säkerhetsvakt David Dunn från Unbreakable återintroduceras som hjälten The Overseer – urk, vilket tråkigt namn – och ska tampas mot The Beast. Fighten avbryts av Dr. Ellie Staple som inte är helt övertygad om hjältarnas superhjältighet, så hon låser in dem på någon slags toppmodern anstalt där de nu ska övervakas och övertygas. Att det går sådär är knappast någon spoiler. Just det ja, på den toppmoderna anstalten finns även Elijah Price från Unbreakable. Han har en plan.

En plan som inte känns helt genomtänkt. Liksom filmen. Man får känslan av att Shyamalan känt sig nödtvungen att spinna vidare på Splits succé fortare än bra.

Glass är inte alls dålig, den är mer bara ovidkommande. Snyggt berättad, men samtidigt lite snårig och krystad. Shyamalan har helt enkelt velat berätta för mycket, under för lång tid. Dessutom är sista halvtimmen både löjlig och rätt tråkig. Att han ska börja »tvista« till saker och ting igen är ju rätt kul, men här blir det inte på långa vägar lika snärtigt som i till exempel Sjätte sinnet.

Med detta sagt finns det fortfarande mycket att glädjas åt. Eller mycket av en sak rättare sagt. James McAvoy. I en fenomenal scen växlar han mellan ett tiotal personligheter på bara ett par minuter, dessutom högst trovärdigt. McAvoy talang, som jag antar har att göra med Shyamalans manus, är att blanda stor humor med teatralt allvar och skräck. Resultatet blir ett bisarrt smakande smörgåsbord.

Glass har biopremiär i dag.

 

Just nu på TVdags

Säsongspremiär

Snart dags för Gift vid första ögonkastet – med ny expert

19 februari, 2019
Säsongspremiär

Bonusfamiljen tillbaka! Men vad hände sist? Här är en påminnelse

18 februari, 2019
Streamingtips

HBO Nordic-serien Crashing – en sitcom om att stå upp

18 februari, 2019
Podcast

I veckans podd: Oscar-förutsägelser med Kyle Buchanan

17 februari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Är The Passage årets bästa guilty pleasure?

17 februari, 2019
Teasertrailer

Det är romantik i den blodstänkta luften när Santa Clarita Diet sätter datum

16 februari, 2019
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2019: Norrskens-Kygo, dockpop & en Modern Talking-flashback

16 februari, 2019
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om förnumstiga Judith & Emmerdale i zombiemiljö

15 februari, 2019
Netflixtips

Umbrella Academy är härligt mörk superkrafts-ångest-action

15 februari, 2019
Nyhet

Good Omens har blivit med toksnygg vinjett

14 februari, 2019
Trailer

Äntligen en första tjuvtitt på Killing Eve säsong 2

14 februari, 2019
Trailer-nyhet

Killfesten tillfälligt över – äntligen trailer till Frost 2

13 februari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel