Viaplay-premiär

Niklas Ekstedts Four Hands Menu – höstens mysigaste mat-tv

Finns det nåt bättre höst-myyyz än matlagnings-tv? Inte mycket om du frågar mig. Jag är en av dem som till och med tycker att det är lite roligt när Ernst Kirchsteiger lagar mat i Sommar med Ernst. Att jag toklängtar till nästa säsong av Trädgårdstider säger sig självt. De senaste månaderna har jag försökt trösta mig med Timjan, tupp & tårta men blir inte alls kompis med programmet. Jag vet inte om mitt problem är att det är lite för likt charmiga Strömsö eller det faktum att Timjan, tupp & tårtas grej är temaavsnitt. Jag vill aldrig mer höra »umami« efter det avsnittet. Hur tjatigt som helst. Jag hoppas dock att de får göra en säsong till, då kanske jag smälter. Men nu handlar det varken om Timjan, tupp & tårta, Ernst Kirchsteiger eller Trädgårdstider. Ämnet för dagen, eller rättare sagt kocken för dagen är Niklas Ekstedt.

Det blir vildmarksmys med en blodigel-incident, och matlagning över öppen eld. Sen pratar Niklas lite om sin medelålderskris. Om det låter torftigt så har jag misslyckats, för det är hur mysigt som helst.

I Ekstedts nya serie Four Hands Menu är han bara huvudperson i första avsnittet. Själva idén är nämligen att han och de andra stjärnkockarna i programserien träffar andra kockar och lagar mat tillsammans: två kockar, fyra händer, per program (om någon fortfarande inte hajar).

I första avsnittet är Niklas själv innehavare av ena paret händer. Det andra handparet sitter på australiensaren Lennox Hastie, som tidigare jobbat på Michelin-belönade restaurangerna Belmond Le Manoir aux Quat'Saisons och Le Gavroche, båda i England. Nu brassar han käk på Firedoor i Sydney. Båda han och Niklas har gjort det till sin grej att laga mat över öppen eld. När jag ser första avsnittet tycker jag att det känns tråkigt att Niklas inte ska vara med resten av säsongen. Det finns ingen svensk kock jag hellre ser laga mat än just han. I resterande avsnitt gör han bara påannonseringarna. Men jag oroade mig kanske i onödan? Mer om det senare.

Niklas och Lennox åker ut i Australiens ödemark och det görs en grej av Niklas ständiga digitala närvaro. De besöker en lökodlare och en potatisodlare. Sen blir det vildmarksmys med en blodigel-incident, och matlagning över öppen eld. Niklas pratar lite om sin medelålderskris. Både lökodlaren och potatisodlaren blir givetvis inbjudna till middagen i slutet av programmet (som i alla matlagningsprogram, alltid). Men om det låter torftigt så har jag misslyckats, för det är hur mysigt som helst och maten ser helt fantastisk ut!

Esben Holmboe Bang och Bo Songvisava

I andra avsnittet åker Esben Holmboe Bang (Nordens första kock att få tre stjärnor i Michelinguiden) till Bo Songvisava (känd från bland annat säsong 5 av Netflix-serien Chef’s Table) i Bangkok. Och om jag var rädd att det skulle bli tråkigt utan Niklas så hade jag fel. Mötet mellan Bo och Esben är magiskt. Båda svär som borstbindare och är allmänt rara. Bo bjuder Esben på mat som är djävulskt stark. Esben, vars grej är minimalistisk mat – helt eller nästan helt utan kryddor, reagerar som sig väntat och det blir till finaste tv-guld!

Jag har hittills bara hunnit se två avsnitt men kommer kasta mig över de resterande fyra så fort jag kan. Till formen påminner Four Hands Menu om många matlagningsprogram vi sett tidigare, inte minst Chef’s Table, som vi tipsat om flera gånger tidigare. Jag älskar att man i slutet av avsnitten får se bilder på vad det är de har lagat, just precis à la Chef’s Table. Det enda jag inte är stormförtjust i är påannonseringen, när Niklas sitter ner och re-enactar hur idén till programmet kläcks. Men det kanske bara är jag som är stiff. Four Hands Menu är just nu det bästa du kan se i mat-tv-väg.

Viaplays avsnittsbeskrivningar för alla avsnitt :

  • Avsnitt 1: Niklas Ekstedt åker till Sydney för ett möte med Lennox Hastie, båda är kända för sin kärlek till matlagning över öppen eld.
  • Avsnitt 2: Esben Holmboe Bang möter kändiskocken Bo Songvisava i Bangkok.
  • Avsnitt 3: Shoreditchstjärnan Margot Henderson åker från London till Manila för att möta Margarita Fores, en av Asiens främsta kockar.
  • Avsnitt 4: Jock Zonfrillo från Australien åker till Thorshamn för ett möte med Färöarnas första Michelinkock, Poul Andrias Ziska.
  • Avsnitt 5: I Paris lagar Frankrikes nya stjärnskott Adeline Grattard magi tillsammans med Gabrielle Hamilton, en av New Yorks mest prisbelönta kockar.
  • Avsnitt 6: David Chang, en av världens mest inflytelserika kockar, åker till till Jämtland för att slå sin kreativa hjärna ihop med det svenska matundret Magnus Nilsson i Fäviken.

Four Hands Menu har premiär på Viaplay i dag. Sex delar med nya avsnitt varje fredag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel