Thrillerserien tar farväl med minisäsong

Nikitas sista chans att rädda världen

Det här inlägget innehåller spoilers om Nikita säsong 4 episod 1.

I fredags inledde Nikita sin fjärde och sista säsong. Det är synd att den inte får ett längre liv då den bara har blivit allt bättre, men nu ska sex avsnitt ge ett farväl som vi trogna fans kan leva med. Det första är lovande, med Nikita på flykt som världens mest jagade brottsling då hon misstänks ha mördat USA:s president Kathleen Spencer (OBS! Kvinnlig president!).

Som vi såg i tredje säsongens final tog dock presidenten sitt eget liv, vilket nu Nikita måste hitta en förklaring till för att kunna rentvå sitt namn. Det hon inte vet är att det egentligen var en dubbelgångare till presidenten som dog. Den riktiga hålls fången av brottssyndikatet The Shop som Nikitas nemesis Amanda har lierat sig med. Det finns med andra ord en hel del att nysta i under de kommande fem avsnitten.

I centrum är grymma Maggie Q i huvudrollen. Upplärd inom Hongkong-actionscenen kan hon slåss på riktigt och gör alla stunts själv.

De viktigaste och mest intressanta relationerna i Nikita är de mellan kvinnokaraktärerna. Jag har till exempel aldrig brytt mig särskilt mycket om Nikita och Michaels kärleksrelation. Jag tycker att systerskapet som har utvecklats mellan Nikita och hennes skyddsling Alex är betydligt mer intressant. I den relationen har mycket av seriens underliggande tema – att försöka sona för sina synder och börja om – spelats ut. Nikita har sett sig själv i trasiga Alex och försökt rädda henne med varierande resultat under seriens gång. Nu verkar Alex vara på fötter igen. Att hon som var sexslav som ung nu i säsong 4 arbetar med traffickingfrågor på FN-nivå känns riktigt fint.

Den allra viktigaste relationen i serien är den mellan Nikita och Amanda. Det är för det första befriande att se en kvinna som huvudskurk. I kontrast till den iskalla pengagalna manliga skurkstereotyp vi har sett tusen gånger förut (bland annat i Percy som föll mot sin död i säsong 2) känns Amanda farlig just för att hennes hat mot Nikita bottnar i deras personliga konflikter. Melinda Clarke briljerar ständigt i att visa den emotionella komplexitet som ligger bakom Amandas vidriga handlingar och starka hat till Nikita. Hon är därför en sådan skurk som jag inte kan låta bli att heja lite på. Så deras sista uppgörelse lär bli något speciellt, oavsett hur den slutar.

Det är lätt att jämföra Nikita med föregångaren inom genren, Alias, där Jennifer Garner spelade agenten Sydney Bristow under fem säsonger 2001–2006. Alias, som i mitt tycke är en av de bästa serier som någonsin har gjorts, hade en förmåga att ha imponerande många och bra cliffhangers som gjorde att jag ständigt satt där med hakan vid knäna. Den målade upp en fantastisk känslomässig och spännande värld som gjorde mig besatt i fem år.

Nikita har aldrig nått de höjderna, men den har också en helt annan energi och skapar framför allt fantastisk välgjord action. I centrum är grymma Maggie Q i huvudrollen. Upplärd inom Hongkong-actionscenen kan hon slåss på riktigt och gör alla stunts själv. Det syns i de alltid välkoreograferade fightingscenerna. Dessutom har Maggie Q ett väldigt osentimentalt sätt att spela Nikita på vilket ger karaktären ett djup som både känns spännande och lite skrämmande.

Den stora frågan jag har ställt mig under hela seriens gång är om Nikita faktiskt kan få vara lite lycklig när den sista fienden har fallit. Jag hoppas att de fem sista avsnitten ger mig ett svar.

Nikita sänds på Kanal 5 och TV11.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel