Viaplay-kalendern lucka 1

Nikita kickar arsle som en av 2010-talets bästa actionhjältinnor

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

Det kryllar inte av kvinnliga actionhjältar på tv. Sådana som kan slå män på käften, överlista skurkar och rädda världen. De dyker upp då och då, men i jämförelse med den stadiga flod av manligt ledda actionserier vi har sett genom åren så är de försvinnande få. Därför blev jag så exalterad när Nikita kom 2010. Dessutom med grymma Maggie Q i huvudrollen. Upplärd inom Hongkong-actionscenen kan hon slåss på riktigt och gör alla stunts själv. Äntligen hade vi fått en kvinnlig actionserie värdig tronen efter lysande Alias med Jennifer Garner sa adjö 2006.

I systerskapet som utvecklas mellan Nikita och hennes skyddsling Alex spelas mycket av seriens underliggande tema – att försöka sona för sina synder och börja om.

Nikita är en nyversion av den klassiska Luc Besson-filmen med samma namn från 1990, men egentligen handlar det snarare om lös inspiration än copy paste. Hjältinnan Nikita är i seriens början en spion och lönnmördare som rymmer från The Division, en hemlig underrättelsetjänst som USA:s regering tappat kontrollen över. Nikita jobbar nu för att hämnas och stänga ner byrån som samtidigt tränar upp nya, unga, rekryter, bland dem Alex (Lyndsy Fonseca).

Nikita är ingen duvunge själv, utan har oskyldigas blod på händerna. Det är just det som gör henne så fascinerande. Hon bekämpar lika mycket det dåliga i sig själv som hon bekämpar ondskan i världen. Det märks också i de relationer hon har i serien. De viktigaste och mest intressanta relationerna är de mellan kvinnokaraktärerna. I systerskapet som utvecklas mellan Nikita och hennes skyddsling Alex spelas mycket av seriens underliggande tema – att försöka sona för sina synder och börja om. Nikita ser sig själv i trasiga Alex och försöker rädda henne med varierande resultat under seriens gång.

Den allra viktigaste relationen i serien är den mellan Nikita och hennes nemesis Amanda, som är en manipulerande chef på The Division. Det är för det första befriande att se en kvinna som skurk. I kontrast till den iskalla pengagalna manliga skurkstereotyp vi har sett tusen gånger förut känns Amanda farlig just för att hennes hat mot Nikita bottnar i deras personliga konflikter. Melinda Clarke briljerar ständigt i att visa den emotionella komplexitet som ligger bakom Amandas vidriga handlingar och starka hat till Nikita. Hon är därför en sådan skurk som jag inte kan låta bli att heja lite på.

Nikita når kanske inte Alias höjder, men den har också en helt annan energi och skapar framför allt fantastisk välgjord action med alltid lika välkoreograferade fightingscener.

Det är lätt att jämföra Nikita med föregångaren inom genren, Alias, där Jennifer Garner spelade agenten Sydney Bristow under fem säsonger 2001–2006. Alias, som i mitt tycke är en av de bästa serier som någonsin har gjorts, hade en förmåga att ha imponerande många och bra cliffhangers som gjorde att jag ständigt satt där med hakan vid knäna. Den målade upp en fantastisk känslomässig och spännande värld som gjorde mig helt besatt i fem år.

Nikita når kanske inte de höjderna, men den har också en helt annan energi och skapar framför allt fantastisk välgjord action med alltid lika välkoreograferade fightingscener. Det märks att Maggie Q är en riktig actionstjärna, men hon har också ett väldigt osentimentalt sätt att spela Nikita på vilket ger karaktären ett djup som både känns spännande och skrämmande.

Nu undrar jag, vilken ny tv-actionhjältinna ska gå i Nikitas fotspår?

Se Nikita på Viaplay.

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel