Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

Betyg 4 av 5

På 1870-talet reste amerikanska diplomater och soldater på en expedition till Koreahalvön för att upprätta handel med det isolerade Joseon, som landet hette på den tiden. Mötet mellan instängd koreansk paranoia-nationalism och amerikansk framfusig kapitalism ledde till en väpnad konflikt som var förödande för Joseons långt underlägsna armé.

Så långt följer Mr. Sunshine verkligheten. Men när amerikanerna återvände hem följde vår (fiktiva) manliga huvudperson med. Då cirka 10-åriga Choi Yu-jin växte upp i en slavfamilj, men var tvungen att fly efter att ett bråk mellan hans föräldrar och adelsfamiljen som ägde dem resulterade i föräldrarnas död. Väl i USA antog han namnet Eugene Choi, gick med i armén och klättrade framgångsrikt i grad.

Möten mellan nationalism och globalism, konservatism och progressivism, överklass och underklass.

30 år senare har Joseon antagit en västerniserings-politik och öppnat sina gränser. In strömmar människor och idéer från Europa, Ryssland, Japan och Qing (Kina). Ryssland och Japan är inte helt överens och ska om några år mötas i det rysk-japanska kriget. Joseons allierade i Qing är kraftigt försvagade efter massiva folkuppror. Givetvis är USA intresserade av den politiska situationen och skickar Eugene Choi till det land han övergett och föraktar, där hans hemliga uppdrag är att lönnmörda den amerikanska utrikesrådgivaren Logan Taylor som säljer information om Joseon till Japan, sedan utreda Taylors död för att så småningom kunna rättfärdiga att man tar in amerikanska soldater i landet.

Men när Eugene en mörk natt sitter på ett hustak med geväret riktat mot Taylor så skjuts rådgivaren plötsligt av någon annan. Denna andra mördare är vår kvinnliga huvudperson – adelsdottern Go Ae-shin, som är mer intresserad av gevär och att försvara sitt land än att gifta sig och skaffa barn. Hon vet inte att Eugene är amerikan eller att hans uppdrag går emot hennes intressen, och de två blir förälskade efter visst ömsesidigt motstånd.

Samtidigt börjar den japanska kejsaren – efter att framgångsrikt ha lagt Ryukyu-ökedjan och Taiwan under sig – smida planer på att kolonisera Joseon och Qing.

Som ni förstår är Mr. Sunshine en ambitiös serie fylld av konflikter i såväl mikro som makro. Turbulens länder och människor emellan. Möten mellan nationalism och globalism, konservatism och progressivism, överklass och underklass.

Och allt detta paketerat i ett storbudget-romansmelodram med förstklassig skådespelartalang, i alla fall i huvudrollerna. Eugene spelas av Lee Byung-hun som förutom att ha varit med i otaliga koreanska storfilmer, de senaste åren även dykt upp i Hollywood-filmer som Terminator Genisys och The Magnificent Seven. Ae-shin spelas av Kim Tae-ri som häromåret slog igenom i Park Chan-wooks The Handmaiden.

Andra huvudpersoner är:

  • Gu Dong-mae (Yoo Yeon-seok), som precis som Eugene växt upp som slav, men numera leder den koreanska grenen av japanska ultranationalistiska gruppen Svarta drakens sällskap.
  • Kudo Hina (Kim Min-jung), född Lee Yang-hwa, men blev bortgift av sin fattiga mor till en japansk affärsman och har fått ärva hans hotell i Hanseong (det gamla namnet på Seoul).
  • Kim Hui-seong (Byun Yo-han), adelsson, trolovad till Ae-shin, men har de senaste tio åren levt ett hedonistiskt playboyliv i Japan.

Dessa skådespelare är alla hur bra som helst, men sedan finns det bland birollerna tyvärr vissa brister. Jag tänker främst på David Lee McInnis som spelar en armékompis till Eugene. Inte nog med att han spelar över som om hans liv hängde på det, han har dessutom lagt till sig med en bisarr amerikansk dialekt som är typ hälften sydstatare, hälften kenyansk-islänning-marsian-tomtenisse eller något. Det är osäkert vilken dialekt han försöker sig på, men det är väldigt säkert att han misslyckas.

Men vad gör väl ett högst tveksamt rollbesättningsbeslut i en annars så spektakulär storserie. Han sinkar sina egna scener, och det är ju synd, men serien i stort är fortfarande otroligt bra.

Första avsnittet av Mr. Sunshine släpps på Netflix i dag, och nya avsnitt släpps varje vecka.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Kolla in Jonas Strandbergs nya doku Somewhere in the Crowd There's You

27 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penelope Wilton & Ricky Gervais på parkbänken i After Life

10 maj, 2020
Recension

Netflix-komedin Never Have I Ever – en uppfriskande tonårskomedi

10 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel