Streamingtips

Netflix-sommar: Politisk & personlig turbulens i storbudgetserien Mr. Sunshine

Betyg 4 av 5

På 1870-talet reste amerikanska diplomater och soldater på en expedition till Koreahalvön för att upprätta handel med det isolerade Joseon, som landet hette på den tiden. Mötet mellan instängd koreansk paranoia-nationalism och amerikansk framfusig kapitalism ledde till en väpnad konflikt som var förödande för Joseons långt underlägsna armé.

Så långt följer Mr. Sunshine verkligheten. Men när amerikanerna återvände hem följde vår (fiktiva) manliga huvudperson med. Då cirka 10-åriga Choi Yu-jin växte upp i en slavfamilj, men var tvungen att fly efter att ett bråk mellan hans föräldrar och adelsfamiljen som ägde dem resulterade i föräldrarnas död. Väl i USA antog han namnet Eugene Choi, gick med i armén och klättrade framgångsrikt i grad.

Möten mellan nationalism och globalism, konservatism och progressivism, överklass och underklass.

30 år senare har Joseon antagit en västerniserings-politik och öppnat sina gränser. In strömmar människor och idéer från Europa, Ryssland, Japan och Qing (Kina). Ryssland och Japan är inte helt överens och ska om några år mötas i det rysk-japanska kriget. Joseons allierade i Qing är kraftigt försvagade efter massiva folkuppror. Givetvis är USA intresserade av den politiska situationen och skickar Eugene Choi till det land han övergett och föraktar, där hans hemliga uppdrag är att lönnmörda den amerikanska utrikesrådgivaren Logan Taylor som säljer information om Joseon till Japan, sedan utreda Taylors död för att så småningom kunna rättfärdiga att man tar in amerikanska soldater i landet.

Men när Eugene en mörk natt sitter på ett hustak med geväret riktat mot Taylor så skjuts rådgivaren plötsligt av någon annan. Denna andra mördare är vår kvinnliga huvudperson – adelsdottern Go Ae-shin, som är mer intresserad av gevär och att försvara sitt land än att gifta sig och skaffa barn. Hon vet inte att Eugene är amerikan eller att hans uppdrag går emot hennes intressen, och de två blir förälskade efter visst ömsesidigt motstånd.

Samtidigt börjar den japanska kejsaren – efter att framgångsrikt ha lagt Ryukyu-ökedjan och Taiwan under sig – smida planer på att kolonisera Joseon och Qing.

Som ni förstår är Mr. Sunshine en ambitiös serie fylld av konflikter i såväl mikro som makro. Turbulens länder och människor emellan. Möten mellan nationalism och globalism, konservatism och progressivism, överklass och underklass.

Och allt detta paketerat i ett storbudget-romansmelodram med förstklassig skådespelartalang, i alla fall i huvudrollerna. Eugene spelas av Lee Byung-hun som förutom att ha varit med i otaliga koreanska storfilmer, de senaste åren även dykt upp i Hollywood-filmer som Terminator Genisys och The Magnificent Seven. Ae-shin spelas av Kim Tae-ri som häromåret slog igenom i Park Chan-wooks The Handmaiden.

Andra huvudpersoner är:

  • Gu Dong-mae (Yoo Yeon-seok), som precis som Eugene växt upp som slav, men numera leder den koreanska grenen av japanska ultranationalistiska gruppen Svarta drakens sällskap.
  • Kudo Hina (Kim Min-jung), född Lee Yang-hwa, men blev bortgift av sin fattiga mor till en japansk affärsman och har fått ärva hans hotell i Hanseong (det gamla namnet på Seoul).
  • Kim Hui-seong (Byun Yo-han), adelsson, trolovad till Ae-shin, men har de senaste tio åren levt ett hedonistiskt playboyliv i Japan.

Dessa skådespelare är alla hur bra som helst, men sedan finns det bland birollerna tyvärr vissa brister. Jag tänker främst på David Lee McInnis som spelar en armékompis till Eugene. Inte nog med att han spelar över som om hans liv hängde på det, han har dessutom lagt till sig med en bisarr amerikansk dialekt som är typ hälften sydstatare, hälften kenyansk-islänning-marsian-tomtenisse eller något. Det är osäkert vilken dialekt han försöker sig på, men det är väldigt säkert att han misslyckas.

Men vad gör väl ett högst tveksamt rollbesättningsbeslut i en annars så spektakulär storserie. Han sinkar sina egna scener, och det är ju synd, men serien i stort är fortfarande otroligt bra.

Första avsnittet av Mr. Sunshine släpps på Netflix i dag, och nya avsnitt släpps varje vecka.

Just nu på TVdags

Recension

Premiär för Det som göms i snö – GW:s lustmord på Göran Lambertz

21 augusti, 2018
Nyhet

Glädjebeskedet: Netflix beställer en tredje säsong av GLOW

21 augusti, 2018
Tips

Premiär ikväll för ny säsong av släktmysterier i Arvinge okänd

20 augusti, 2018
Klipp

Pilot! Orleans! Bara soft rock-godis i Ozempics oförtjänt avskydda reklamfilmer

20 augusti, 2018
Nyhet

Iron Fist är tillbaka – kolla in trailern för nya säsongen

20 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nashvilles episka final-försoning

19 augusti, 2018
Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018
Trailer

Alla ska med i Mad Men-skaparens nya serie The Romanoffs

15 augusti, 2018
Intervjutips

Öppenhjärtig Colbert om The Late Show, Trump & tuffa frågor

14 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel