Recension

Netflix-premiär: Mysig & makaber humor för hela familjen i A Series of Unfortunate Events

Betyg 4 av 5

I dag är det fredag den trettonde, en ökänd olycksdag och därför den perfekta dagen för Netflixs nya serie A Series of Unfortunate Events att ha premiär. Den populära barnbokserien som heter Syskonen Baudelaires olycksaliga liv på svenska, har nog roat lika många vuxna som barn, med sin gotiska stil och svarta humor. Resultatet när böckernas författare Daniel Handler själv skriver manus och producerar den nya tv-serien är en otroligt trogen adaption som både kan fascinera barn och få vuxna att skratta högt.

Eftersom Handler själv skrivit manuset har han kunnat förbättra och utvidga dialog, scener och idéer från böckerna, vilket verkligen gör tv-serien till den ultimata versionen av berättelsen om syskonen Baudelaire.

Serien handlar om de tre Baudelaire-syskonen Violet, Klaus, och Sunny, vars föräldrar dör i en mystisk brand och som skickas iväg för att bo med den hemska greve Olaf, en släkting de aldrig hört talas om. Olaf spelas av den begåvade Neil Patrick Harris och han är en riktigt otrevlig figur som bara är ute efter syskonens stora arv, vilket han är redo att göra vad som helst för att lägga beslag på.

De som känner till böckerna sen tidigare kommer säkert ihåg att det gjordes en filmadaption 2004 som tryckte in de första tre böckerna i en 100 minuter lång film i hopp om att det skulle vara början på en filmserie. Daniel Handler skrev ett manus som det var meningen att Barry Sonnenfeld skulle regissera, men efter Sonnenfeld lämnade projektet gjorde Handler också det och hans manus skrevs om. Filmen blev ganska bra ändå, även om böckernas berättelser var kraftigt nedkortade och inte mycket av originalmanuset återstod, men det blev aldrig av att de gjorde några uppföljare. Nu har Handler och Sonnenfeld återförenats igen och får chansen att filmatisera böckerna som de alltid velat, fast istället för att vara begränsade till en film är det som en Netflix-serie. Serien består av åtta avsnitt och täcker de första fyra böckerna utav tretton, så de hoppas nog att få göra tre säsonger så hela bokserien kan adapteras.

Den fiktiva författaren Lemony Snicket vars subjektiva och överdrivna berättande ger böckerna sin speciella stil, har fått en stor roll i tv-serien där han spelas av den utmärkta Patrick Warburton. Snicket har sina egna scener där han pratar om barnen och hur hemskt allt är, men han är även på plats i diverse scener där han kommenterar på vad som händer utan att själv vara närvarande i handlingen. Det är ett ovanligt men passande val som gör att de till skillnad från filmen inte förlorar berättarens ständiga närvarande. Eftersom Handler själv skrivit manuset har han kunnat förbättra och utvidga dialog, scener och idéer från böckerna, vilket verkligen gör tv-serien till den ultimata versionen av berättelsen om syskonen Baudelaire.

Regissören Barry Sonnenfeld har tidigare regisserat Patrick Warburton i pilotavsnittet av The Tick (som han sagt är det bästa han någonsin regisserat) och han fick en Emmy för regin av Pushing Daisies pilotavsnitt. A Series of Unfortunate Events har visuellt en hel del gemensamt med Pushing Daisies som också var en väldigt sagolik och färggrann serie. Det är stark kontrast mellan de smutsiga och kusliga omgivningarna i de första två avsnitten och de starka färgerna på barnens kläder, vilket passar perfekt med de surrealistiska bilder som berättelsen målar upp. Avsnitt tre och fyra som är baserade på boken The Reptile Room, lyfter det visuella ytterligare med imponerande omgivningar och reptiler som skulle kunna varit tagna rakt ur förra årets Fantastiska vidunder och var man hittar dem.

Trots de många saker som är perfekt gjorda i serien så har den även sina svaga punkter. Speciellt de första femton minuterna av det första avsnittet innehåller flera scener som inte bara bygger vidare på väldigt korta stycken från boken utan har blivit alldeles för långa. Det känns tydligt att dessa scener aldrig skulle varit med om det varit en film det handlade om och de påminner om borttagna scener man skulle hitta som extramaterial på en dvd. Att det kunde vara tajtare här och där är för mig inget stort problem, jag ger dem gärna utrymme att göra berättelsen som de tycker känns bäst, men att det just i början av första avsnittet känns lite långdraget ger inte det bästa första intrycket. Det är kul att de gjort Mr Poes fru till en faktisk karaktär men behöver vi se dem bråka vid matbordet om hur man stavar »promotion«? Det som jag är mest tveksam till är om det finns någon ursäkt för de pinsamma James Brown-citaten i syskonens första scen när de är på stranden.

A Series of Unfortunate Events är en kul och rolig tv-serie för hela familjen och passar perfekt att mysa till i vinterkylan tillsammans med en varm dryck och något gott att äta.

Greve Olaf är inte en lätt roll att ta sig an, karaktären är förutom att vara en dramatisk och småaktig dåre även själv en skådespelare och spelar ett stort antal olika roller i berättelsen. I filmen spelades Olaf av Jim Carrey som ju är känd för sina överdrivna och absurda rollgestaltningar, men Neil Patrick Harris fyller hans skor väl och gör karaktären till sin egen. De två äldsta syskonen gör bra ifrån sig skådespelarmässigt, även om Violet är klart starkare än Klaus. Bebisen Sunny är den roligaste och det ser mycket bättre ut här i serien än det gjorde i filmen när Sunny datoranimerats för att kunna göra olika knasiga grejer. Bankmannen Mr Poe är också en av huvudkaraktärerna och han spelas av K. Todd Freeman som Buffy-fans minns som återkommande vampyren Mr Trick i säsong tre.

Den som dock något oväntat stjäl varje scen han är med i är Usman Ally som spelar greve Olafs hejduk mannen-med-krokar-istället-för-händer. Från hans imdb kan man konstatera att man sett honom i flera små roller tidigare, senast som ett slags spöke i Agents of SHIELD, men här i A Series of Unfortunate Events får han verkligen skina med både fysisk humor och många av de roligaste skämten. För att binda samman seriens avsnitt och skapa mer spänning har Handler lagt till lite scener och karaktärer som har att göra med en mystisk, hemlig organisation, och därigenom får vi otippat nog se Will Arnett och Cobie Smulders varje avsnitt. Sara Canning från The Vampire Diaries spelar också en karaktär som inte är med i böckerna men är kopplad till den övergripande handlingen. Förutom de tretton böckerna i serien har Handler även skrivit ett antal andra relaterade verk, inklusive en prequelserie om Lemony Snickets tonår, så det finns gott om mytologi att dra från.

Både namnen Baudelaire och Poe kommer kända historiska författare, Charles Baudelaire och Edgar Allan Poe, och hela A Series of Unfortunate Events känns som en hyllning till litteratur och det engelska språket. Alla ordvitsar och användningen av ord på fiffiga sätt eller felanvändning för komisk effekt är briljant och kanske det charmigaste med serien. Det är även väldigt kul hur dyster Lemony Snicket är och både i tv-serien och böckerna ständigt insisterar att publiken bör sluta titta/läsa för att berättelsen är så tragisk och hemsk. Introlåten är en helt perfekt variant av detta som envist försöker övertala oss hur otrevligt avsnittet kommer vara. Lycka till med att inte gå runt och nynna »Look away, look away« hela helgen.

A Series of Unfortunate Events är en kul och rolig tv-serie för hela familjen och passar perfekt att mysa till i vinterkylan tillsammans med en varm dryck och något gott att äta. Avsnitten är mellan 40 minuter och en timme långa, så varje adapterad bok blir ungefär samma längd som en film. Om man fortfarande inte har fått en bra bild av serien, dess ton och innehåll kan man likna den med Roald Dahls böcker om de filmatiserades av Wes Anderson tillsammans med Tim Burton. Med berättelsens användning av språk är det även en kul resurs för barn som lär sig engelska! Även om det kanske aldrig blir just lika spännande för oss vuxna som det nog är för barn så finns det gott om annat som ändå gör det lika underhållande. Serien bjuder ständigt på skämt som barn nog inte ens märker och det finns massvis av roliga detaljer i dialogen och det visuella att hålla utkik efter. Neil Patrick Harris är till exempel speciellt kul att observera medan andra karaktärer pratar. Tv-serien förbättrar en redan bra och väldigt fyndig bokserie, men speciellt första avsnittet och några scener här och där kunde varit tajtare. Rekommenderas till er som gillar intelligenta sagor för alla åldrar!

A Series of Unfortunate Events finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel