Recension

Netflix-premiär för The Defenders – Marvels superhjältar är tillbaka i toppform!

Betyg 4 av 5

Marvels senaste tv-serie är här och det är någonting väldigt speciellt som aldrig tidigare gjorts – The Defenders fungerar som uppföljare till fyra separata tv-serier och är verkligen den sorts crossover-tillställning som gör Marvels serietidningsvärld så dynamisk och spännande.

Det stora tillskottet i The Defenders är Sigourney Weaver som så fantastiskt spelar den mystiska  och mäktiga skurken Alexandra med en väldig världsvan pondus.

Jag har alltid tyckt bättre om tv-serier än filmer. Visst finns det helt fantastiska filmer som utnyttjar sina en-och-en-halv eller två timmar på imponerande vis, men redan som barn och tonåring började jag föredra halvkassa tv-serier över filmer för att det fanns så mycket mer utrymme att lära känna karaktärer och se dem växa och utvecklas. Jag brukade ofta säga att alla bra berättelser skulle vara bättre som tv-serier än som filmer, och även om det kanske inte riktigt stämde för 15-20 år sen har det väl aldrig varit lika sant som nu när tv-serier är bättre och mer populära än någonsin. När Netflix och Marvel kom ut med sina planer att göra fyra tv-serier som skulle leda till en Defenders-miniserie var det bland de bästa tv-nyheter jag hört – istället för att göra en film av Daredevil så skulle vi äntligen få chansen att se Marvels hjältar adapteras till det format som serietidningar uppenbarlingen passar bäst i.

Daredevil säsong ett kom ut och var skitbra. Andra säsongen började lite segt (trots sin perfekta tolkning av The Punisher vars egna serie kommer ha premiär senare i år) men imponerade väldigt mycket under andra halvan. Jag älskade första säsongen av både Jessica Jones och Luke Cage, och även om Iron Fist fick mycket kritik och var lite seg i början blev hans första säsong spännande mot slutet. Nu är förväntningarna på The Defenders höga och frågan är om Netflix-serien kan leverera den sortens storslagna actionäventyr à la The Avengers som tittarna vill se. Å andra sidan, hur kan serien misslyckas när det är så kul och spännande att bara se dessa karaktärer interagera med varandra? Om allt de gjorde var att sitta tillsammans på en restaurang och snacka så skulle det ändå vara underhållande. Jag har förhandstittat på de fyra första avsnitten av totalt åtta, halva serien alltså, och medan den har många härliga stunder är det inte den fullträff som de förhoppningsvis bygger upp mot i andra halvan.

Något som kan vara bra att veta innan man ser The Defenders är att serien verkligen är en uppföljare till de fyra tidigare serierna, och jag skrev förra veckan lite om vad man bör ha sett innan man ser The Defenders. Det korta svaret är att man bör se igenom allt det andra först för att få ut så mycket man kan från miniserien. Visst fattar man väl vilka Matt Murdock, Jessica Jones, Luke Cage, Danny Rand och alla diverse andra karaktärerna är och vad som händer, även om man inte sett ett enda avsnitt av de serierna, men så mycket av glädjen i The Defenders och det som gör det hela intressant kommer från att man redan bryr sig om hjältarna och deras separata berättelser, och att det är kul att äntligen få se dem tillsammans.

comics

I Marvels serietidningar är »The Defenders« namnet på en väldigt annorlunda superhjältegrupp som bestod av Doctor Strange, Hulken, Silver Surfer och Atlantis härskare Namor när gruppen bildades 1971. Under de fjorton åren som följde hade The Defenders sin egen serietidning där medlemslistan inkluderade många av Marvels mer obskyra hjältar och tillsammans slogs de mot rymdtrollkarlar och alla möjliga sorters bisarra figurer och monster. Serietidningarnas Defenders har alltså inte direkt någonting att göra med tv-versionen (förutom att Luke Cage var medlem ett kort tag på 70-talet, och Jessica Jones kompis Trish Walker i sin superhjälteidentitet Hellcat var en av huvudmedlemmarna), men Netflix version av gruppen har också väldigt starka band till varandra i serietidningarna.

dd
Matt, Jessica och Luke i Brian Michael Bendis Daredevil #43

Författaren Brian Michael Bendis som skrev Daredevil mellan 2001-2006 när serien för första gången blev bra på riktigt (inte bara bra för att vara en superhjälteserie) skapade även Jessica Jones under samma period. Han använde Luke Cage som biroll i Jessica Jones-serierna Alias och The Pulse, och när Bendis fick uppdraget att skriva den nya serien New Avengers så gjorde han Luke Cage till en av huvudkaraktärerna. Det mest intressanta förhållandet att få se i tv-serien är väl dock Luke Cage och Iron Fist som i serietidningarna varit bästa kompisar sen sent sjuttiotal – då deras respektive serier nått för dåliga försäljningssiffror, så de två tidningarna kombinerades – och det var bara början på en vacker vänskap. Misty Knight från Luke Cage och Colleen Wing från Iron Fist är i serietidningarna också bästa vänner och partners som privatdetektiver, så det blir kul att hålla koll på dem i The Defenders och se om författarna sår några frön för framtida, gemensamma storylines.

Marvel's The Defenders

Det stora tillskottet i The Defenders är Sigourney Weaver som så fantastiskt spelar den mystiska och mäktiga skurken Alexandra med en väldig världsvan pondus, vilket gör att det inte är svårt att föreställa sig att hon funnits där i bakgrunden hela tiden, som någon Madam Gao rapporterat till genom händelserna i Daredevil och Iron Fist där vi lärt känna den onda organisationen The Hand. Det finns inte så mycket att säga om resten av karaktärerna och skådespelarinsatserna eftersom det bara är mer av det vi fått se av dem i deras egna serier, vilket mestadels är väldigt positivt,men det stämmer även på Finn Jones som Danny Rand som många inte var speciellt förtjusta i i Iron Fist. Det är dock Danny som är den största drivande kraften i handlingen och den som är mest öppen för att teama up med de andra hjältarna – det känns som att författarna kan använda hans interaktioner med de andra hjältarna för att låta honom växa som karaktär och förhoppningsvis bli mer sympatisk tills när han återvänder i Iron Fist säsong två. Jag hejar på Danny och hoppas han kan bli lika älskad av tittarna som de andra förr eller senare.

ironfist
Danny och Luke i The Immortal Iron Fist från 2005

Det mesta av de första fyra avsnitten går ut på att sätta upp handlingen, fläta samman de fyra hjältarnas trådar och att få dem att komma överens. Ibland kan det kännas lite frustrerande att det tar sån tid innan de faktiskt sätter sig ner och snackar med varandra, men allt som leder dit, med små crossovers mellan de olika handlingarna är toppen, och att få se de olika karaktärerna till slut slåss tillsammans är ren glädje – där är även Danny i toppform. Stephanie Maslansky som jobbat på alla de andra serierna har designat kostymerna även i The Defenders och jag älskar hur de olika karaktärerna har sina olika färger (röd för Daredevil, mörkblå för Jessica, guld för Luke och olivgrön för Danny) – de ser alla perfekta ut som moderna tolkningar av seriefigurerna, förutom att Matt inte bär sin DD-dräkt tillräckligt ofta förstås. Sigourney Weavers Alexandra är utmärkt elegant i vitt, och vi får inte glömma Elektra som är lika vacker och farlig som innan hon dog i slutet på Daredevil säsong 2.

elektra

Crossovers i tv-serier är någonting jag älskat oerhört mycket ända sen jag först förstod konceptet, vilket förmodligen var när Spindelmannen letade upp X-Men för att få deras hjälp i tv-serien från 90-talet. Crossovers i tv-serier är ingenting nytt men har oftast varit något för procedurals eller komediserier (till exempel Vänner-Phoebes tvillingsyster Ursula som var en återkommande karaktär i Galen i dig, medan Steve Urkel från Räkna med bråk dök upp som gäst i flera andra komedier på 90-talet, etc). Buffy the Vampire Slayer och Angel var före sin tid med hur de fick sin delade värld att kännas så stor och levande, och bjöd på en förstklassig tv-upplevelse. Marvel Cinematic Universe har ju tagit upplevelsen till en ny nivå, men mellan filmerna och tv-serierna har det varit väldigt sparsamt med crossovers, och The Defenders är ett utmärkt crossover-event och precis vad de behöver för att hålla illusionen vid liv att alla karaktärer bor i samma värld.

daredevil2
Matt och Danny under Marvel stora Civil War-event, då Danny tog över som Daredevil.

Seriens timing kunde varit bättre, då den pågående säsongen av Game of Thrones på ett väldigt unikt sätt blivit ett slags enda stort crossover-kalas där karaktärer som inte träffats sen början av serien eller någonsin äntligen möts, vilket för mig tar ifrån lite av The Defenders genomslagskraft när en annan serie spelat på samma känsla av crossoverförundran hela sommaren. Något som heller aldrig hjälpt Netflix serier att få genomslagskraft är formatet att släppa alla avsnitt på en gång. För serier som House of Cards eller de andra Marvel-serierna tycker jag att man gärna skulle vilja ta lite tid mellan avsnitten, låta dem sjunka in och få en chans att snacka om senaste avsnittet, vilket inte riktigt funkar när man har chansen att se allt på en gång. Den chockerande vändningen i avsnitt 5 eller en huvudkaraktärs död i avsnitt 9 får bara inte samma effekt som när man måste vänta en vecka på fortsättningen och alla snackar om och spekulerar i vad som kommer hända. För just The Defenders så känns det dock som att sträcktittarformatet passar bättre eftersom serien flyter på mer som en enda väldigt lång film snarare än som separata avsnitt.

Även om serien bjuder på en hel del toppmys i sina fyra första avsnitt känns det som att den först verkligen kommer få fart och imponera under andra halvan, då den första halvan mest handlar om att bygga momentum.

Även om serien bjuder på en hel del toppmys i sina fyra första avsnitt känns det som att den först verkligen kommer få fart och imponera under andra halvan, då den första halvan mest handlar om att bygga momentum. Det finns förstås en del grejer som inte imponerar, som en del dialog som är onödigt förklarande, eller hur Danny och Colleen kan sätta sig vid en dator och göra några sökningar för att få fram den information som de verkar rest jorden runt och letat efter, men det är väl inte just handlingen som är stjärnan i serien – hjältarna och deras interaktioner är ju anledningen till att vi är här, och de är en fröjd att se.

Alla åtta avsnitt av The Defenders finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel