Recension

Netflix-komedin Never Have I Ever – en uppfriskande tonårskomedi

Betyg 4 av 5

Jag blir omedelbart förtjust i Devi Vishwakumar när hon i inledningen av Never Have I Ever ber till sina hinduiska gudar om att andra året på highschool ska bli bättre än det så katastrofala första. Historien som följer är söt, uppfriskande och riktigt smärtsam på slutet.

Även om vi som vanligt möter de korkade coola och de smarta nördiga eleverna, lyckas Kaling och Lang göra något underbart som är mycket mer än dessa klichéer. Devi är helt sin egen person.

Varken tonårsdramer eller dito komedier har lockat mig på ett bra tag (även om det finns undantag som The End of the F***ing World, som dock inte utspelade sig i skolvärlden). Men kanske faktumet att min egen dotter precis börjat på en amerikansk highschool och att vi bor i ett område med många indier och amerikaner med indiskt ursprung gjorde att jag blev nyfiken Mindy Kalings nya Netflix-serie – skapad tillsammans med Lang Fisher – som inspirerats av hennes egen uppväxt som barn till indiska immigranter.

NEVER HAVE I EVER
Poorna Jagannathan och Sendhil Ramamurthy som Devis mamma och pappa. Foto: Lara Solanki/Netflix

Jag har faktiskt inte sett The Mindy Project, men jag blir mer och mer sugen, för Kaling har ju även skapat Four Weddings and A Funeral som jag blev mycket förtjust i härförleden, så att hon kan romantisk komedi vet jag. Jag fastnar som sagt snabbt för den egensinniga Devi och blir inte mindre entusiastisk när jag upptäcker vilka som spelar föräldrarna. Poorna Jagannathan som jag sett i bland annat Gypsy är hennes mamma och underbara Sendhil Ramamurthy från Heroes hennes pappa. 

Devi som porträtteras av nykomlingen Maitreyi Ramakrishnan visar sig vara en ganska tilltufsad ung dam. Med trauma eller inte, som de flesta tonåringar behöver hon klura ut vem hon är och hur hon man tar sig igenom tonåren. Devi har två bästa kompisar som hon dominerar över och med vilka vänskapen kommer sättas på prov. Hon blir kär i en av de där ouppnåeliga snyggingarna samtidigt som hon hela tiden tävlar akademiskt mot skolans manliga ess. Hemma är det relationen med föräldrarna som utmanas, och inte bara på grund av känslan av att vara klämd mellan det amerikanska och det indiska (»sometimes I am too Indian, sometimes I am not Indian enough«).

Även om vi som vanligt möter de korkade coola och de smarta nördiga eleverna, lyckas Kaling och Lang göra något underbart som är mycket mer än dessa klichéer. Devi är helt sin egen person. Men en sak förstår jag inte. Varför måste manusförfattarna till highschool-komedier alltid göra sig lustiga över den där överviktiga eleven? Det är inte är roligt, bara smaklöst.

Förutom detta snedsteg så blir Never Have I Ever en söt fullträff, tycker jag. Man kan undra om det är jag som är den tänkta målgruppen? Min 15-åriga dotter gav den inte ens ett helt avsnitt. Hon gillade inte John McEnroes röst – ja, han är berättare av skäl som förklaras – och sen var det bra med det, medan jag, en medelålders mamma, inte kunde sluta titta.

Never Have I Ever finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel