Recension

Netflix-komedin Never Have I Ever – en uppfriskande tonårskomedi

Betyg 4 av 5

Jag blir omedelbart förtjust i Devi Vishwakumar när hon i inledningen av Never Have I Ever ber till sina hinduiska gudar om att andra året på highschool ska bli bättre än det så katastrofala första. Historien som följer är söt, uppfriskande och riktigt smärtsam på slutet.

Även om vi som vanligt möter de korkade coola och de smarta nördiga eleverna, lyckas Kaling och Lang göra något underbart som är mycket mer än dessa klichéer. Devi är helt sin egen person.

Varken tonårsdramer eller dito komedier har lockat mig på ett bra tag (även om det finns undantag som The End of the F***ing World, som dock inte utspelade sig i skolvärlden). Men kanske faktumet att min egen dotter precis börjat på en amerikansk highschool och att vi bor i ett område med många indier och amerikaner med indiskt ursprung gjorde att jag blev nyfiken Mindy Kalings nya Netflix-serie – skapad tillsammans med Lang Fisher – som inspirerats av hennes egen uppväxt som barn till indiska immigranter.

NEVER HAVE I EVER
Poorna Jagannathan och Sendhil Ramamurthy som Devis mamma och pappa. Foto: Lara Solanki/Netflix

Jag har faktiskt inte sett The Mindy Project, men jag blir mer och mer sugen, för Kaling har ju även skapat Four Weddings and A Funeral som jag blev mycket förtjust i härförleden, så att hon kan romantisk komedi vet jag. Jag fastnar som sagt snabbt för den egensinniga Devi och blir inte mindre entusiastisk när jag upptäcker vilka som spelar föräldrarna. Poorna Jagannathan som jag sett i bland annat Gypsy är hennes mamma och underbara Sendhil Ramamurthy från Heroes hennes pappa. 

Devi som porträtteras av nykomlingen Maitreyi Ramakrishnan visar sig vara en ganska tilltufsad ung dam. Med trauma eller inte, som de flesta tonåringar behöver hon klura ut vem hon är och hur hon man tar sig igenom tonåren. Devi har två bästa kompisar som hon dominerar över och med vilka vänskapen kommer sättas på prov. Hon blir kär i en av de där ouppnåeliga snyggingarna samtidigt som hon hela tiden tävlar akademiskt mot skolans manliga ess. Hemma är det relationen med föräldrarna som utmanas, och inte bara på grund av känslan av att vara klämd mellan det amerikanska och det indiska (»sometimes I am too Indian, sometimes I am not Indian enough«).

Även om vi som vanligt möter de korkade coola och de smarta nördiga eleverna, lyckas Kaling och Lang göra något underbart som är mycket mer än dessa klichéer. Devi är helt sin egen person. Men en sak förstår jag inte. Varför måste manusförfattarna till highschool-komedier alltid göra sig lustiga över den där överviktiga eleven? Det är inte är roligt, bara smaklöst.

Förutom detta snedsteg så blir Never Have I Ever en söt fullträff, tycker jag. Man kan undra om det är jag som är den tänkta målgruppen? Min 15-åriga dotter gav den inte ens ett helt avsnitt. Hon gillade inte John McEnroes röst – ja, han är berättare av skäl som förklaras – och sen var det bra med det, medan jag, en medelålders mamma, inte kunde sluta titta.

Never Have I Ever finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel