Ny policy

Netflix hårdare tag mot proxytjänster förändrar inget på sikt

Kommer Netflix nyannonserade, hårdare linje mot proxy- och VPN-tjänster att påverka streamingjättens ställning bland kunderna? Kommer vi att få se strömhopp av ilskna abonnenter som säger upp sina prenumerationer när (eller om) de inte längre kan se det amerikanska eller brittiska utbudet med hjälp av tjänster som kringgår streamingtjänsternas regionblockeringar?

Jag är skeptisk till det, något jag också gav uttryck för när TT ringde och bad om en kommentar på fredagen. För ärligt talat – hur stor del av Netflix abonnenter har ens tänkt tanken på att skaffa sig en sådan här tjänst? Jag tror inte att siffran är högre än fem procent av användarna. Och av dem som funderat är det än färre som verkligen tagit språnget.

En allt större del av det vi ser på Netflix är deras egenproduktioner.

Läser man det högljudda kommentarsfältet till exempelvis Torrentfreaks rapportering om »The proxy crackdown« får man bilden av att det här kommer att innebära Netflix undergång, och det är lätt att ryckas med i hysterin.

Men Netflix känner sina kunder väl vid det här laget, och faktumet att de nu vågar ta till brösttoner gällande »unblockers« tror jag innebär att de i sin data tydligt ser att det här dels är ett fenomen som rätt få i den totala användarskaran ägnar sig åt, dels att en allt större del av det vi ser på Netflix är deras egenproduktioner med flaggskepp som House of Cards, Orange is the New Black och nu senast Making a Murderer i spetsen, serier under 2016 dessutom ska dubbleras i mängd.

Netflix medger själva att det här kommer att fortsätta vara en katt och råtta-lek.

Personligen funderar jag knappt ens längre över vad som finns i Netflix utbud bortom deras eget material, det är snarare glada överraskningar när jag ser att de fått in en del filmer jag missat när de gick på biograferna. Tittar man på listan över deras egenproduktioner börjar den bli rätt respektabel, och kollar man listan över kommande egenproduktioner är den nästan övermäktigt lång, särskilt med tanke på att de hittills varit väldigt frikostiga med att låta sina serier rulla i ett antal säsonger, även de som mottagits rätt så svalt (lex Hemlock Grove). Och eftersom egenproduktionerna efter Netflix senaste expansionsbesked nu släpps i princip globalt (vilket är en ren revolution i tv-världen), tror jag de har mycket lite att frukta av den här förändringen.

Men för dem som vill kunna fortsätta kolla amerikanska Netflix då, är det game over nu? Knappast. Netflix medger själva att det här kommer att fortsätta vara en katt och råtta-lek, det finns ingen quick fix för dem som en gång för alla löser »problemet«. Hur mycket de verkligen tänker anstränga sig i det lite längre loppet återstår också att se, jag ser en uppenbar möjlighet att de kör en lite tuff attityd ett tag för att blidka rättighetsägare och distributionsbolag, och sedan lättar på trycket igen.

Låt oss för den delen också hoppas att Netflix menar allvar när de nu säger att de jobbar på att se till att de ska kunna släppa allt sitt material i alla regioner samtidigt. Sådana ord kostar betydligt mindre att säga än att leva upp till, men skulle de lyckas få en sådan ändring till stånd, lovar jag att kyssa Netflix vd Reed Hastings rakt på munnen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel