Strul med rättigheter och informationsstrategi

Netflix fick oss att jubla i förtid – Deadwood kommer inte till tjänsten

Varje månad brukar Netflix skicka ut en pressrelease med information om vilka filmer och tv-serier som kommer att släppas de kommande 30 dagarna. Inför september fick vi som vanligt en lista, vilken jag rapporterade här på TVdags. Högst nyhetsvärde på listan hade onekligen Deadwood, HBO:s kritikerhyllade och älskade westernserie som många såg fram emot att se – inte minst som den länge varit blockerad från HBO Nordic.

Nu blev det emellertid så att Deadwood aldrig kom upp på tjänsten.

Netflix är bra på global support – man får hjälp via deras chattsupport snabbt som ögat – men just utbuds- och rättighetsfrågor måste tydligen fortsätta vara höljt i mystiskt dunkel.

En läsare hörde av sig och frågade varför den inte fanns där i måndags, som utlovats, så jag kollade med den svenska PR-byrån som sköter Netflix presskontakter här och de skulle kolla upp vad som hänt. Samtidigt fick jag mejl från en person på ett outsourcing-kundserviceföretag i Karlskoga, som uppenbarligen har hand om Netflix svenska kundtjänst (vi vet inte riktigt, killen presenterade sig inte), som bara säger att vi ska plocka bort informationen om Deadwood från sajten då han fått samtal från kunder som är besvikna på att serien inte lagts upp.

Varken från honom eller från PR-byrån kan jag få något direkt besked om serien bara är försenad, eller helt stoppad. Först en tid senare meddelar Netflix i ett mejl att serien inte kommer överhuvudtaget.

Jag vet fortfarande inte vad som har hänt här men kan väl gissa att Netflix gått händelserna i förväg och skjutit ut info om en serie som inte var färdigförhandlad och där rättighetsproblematik fortsätter att göra den otillgänglig – extra pinsamt för Netflix då det handlar om en HBO-serie som nu äntligen anlänt till HBO Nordic i stället. Oavsett skäl önskar vi att Netflix synkar bättre mellan huvudkontor och sina olika outsourcade press- och kundkontakter. Det känns ärligt talat lite billigt att världens största streamingbolag har så ogenomtänkta rutiner. De är bra på global support – man får hjälp via deras chattsupport snabbt som ögat – men just utbuds- och rättighetsfrågor måste tydligen fortsätta vara höljt i mystiskt dunkel.

Vi kommer att fortsätta publicera listorna eftersom läsarintresset enligt vår besöksstatistik är mycket stort, men får väl försöka poängtera lite extra att uppgifterna är preliminära. Samtidigt hoppas vi att Netflix själva börjar skicka ut lika bra och snabb info om serier som oförutsett har stoppats, som de skickar ut info om alla serier som (kanske… förhoppningsvis…) kommer.

Deadwood finns nu, till slut, hos HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel