Strul med rättigheter och informationsstrategi

Netflix fick oss att jubla i förtid – Deadwood kommer inte till tjänsten

Varje månad brukar Netflix skicka ut en pressrelease med information om vilka filmer och tv-serier som kommer att släppas de kommande 30 dagarna. Inför september fick vi som vanligt en lista, vilken jag rapporterade här på TVdags. Högst nyhetsvärde på listan hade onekligen Deadwood, HBO:s kritikerhyllade och älskade westernserie som många såg fram emot att se – inte minst som den länge varit blockerad från HBO Nordic.

Nu blev det emellertid så att Deadwood aldrig kom upp på tjänsten.

Netflix är bra på global support – man får hjälp via deras chattsupport snabbt som ögat – men just utbuds- och rättighetsfrågor måste tydligen fortsätta vara höljt i mystiskt dunkel.

En läsare hörde av sig och frågade varför den inte fanns där i måndags, som utlovats, så jag kollade med den svenska PR-byrån som sköter Netflix presskontakter här och de skulle kolla upp vad som hänt. Samtidigt fick jag mejl från en person på ett outsourcing-kundserviceföretag i Karlskoga, som uppenbarligen har hand om Netflix svenska kundtjänst (vi vet inte riktigt, killen presenterade sig inte), som bara säger att vi ska plocka bort informationen om Deadwood från sajten då han fått samtal från kunder som är besvikna på att serien inte lagts upp.

Varken från honom eller från PR-byrån kan jag få något direkt besked om serien bara är försenad, eller helt stoppad. Först en tid senare meddelar Netflix i ett mejl att serien inte kommer överhuvudtaget.

Jag vet fortfarande inte vad som har hänt här men kan väl gissa att Netflix gått händelserna i förväg och skjutit ut info om en serie som inte var färdigförhandlad och där rättighetsproblematik fortsätter att göra den otillgänglig – extra pinsamt för Netflix då det handlar om en HBO-serie som nu äntligen anlänt till HBO Nordic i stället. Oavsett skäl önskar vi att Netflix synkar bättre mellan huvudkontor och sina olika outsourcade press- och kundkontakter. Det känns ärligt talat lite billigt att världens största streamingbolag har så ogenomtänkta rutiner. De är bra på global support – man får hjälp via deras chattsupport snabbt som ögat – men just utbuds- och rättighetsfrågor måste tydligen fortsätta vara höljt i mystiskt dunkel.

Vi kommer att fortsätta publicera listorna eftersom läsarintresset enligt vår besöksstatistik är mycket stort, men får väl försöka poängtera lite extra att uppgifterna är preliminära. Samtidigt hoppas vi att Netflix själva börjar skicka ut lika bra och snabb info om serier som oförutsett har stoppats, som de skickar ut info om alla serier som (kanske… förhoppningsvis…) kommer.

Deadwood finns nu, till slut, hos HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel