Kommentar

Nej, bio är inte mer tillgängligt än HBO, Fredrik Sahlin…

Missförstå mig inte nu, jag älskar bio. Men vad menar egentligen SVT:s filmguru Fredrik Sahlin när han i senaste numret av facktidningen Journalisten intervjuas om Babel bio och gör följande uttalande, då han i artikeln »försvarar SVT:s hävdvunna urval av aktuell biofilm«:

»Det handlar mycket om användarvänlighet, man ska kunna använda recensionerna. En serie på HBO kan ses av många färre svenskar än en film som går på biograf

Öh, vad? På riktigt?

Det finns åtminstone två sätt det här inte stämmer på:

• Om vi utgår från närhetsprincipen – även om du råkar bo vägg i vägg med en biograf – så har du i ditt hem med stor säkerhet en eller flera apparater som kan användas för att se HBO Nordic på, om så bara en mobiltelefon med möjlighet att ladda ner en app till. Det är svårt för en tjänst att vara mer tillgänglig än så år 2016.

• Om vi tar den monetära aspekten, så kostar i dagsläget ett abonnemang på HBO Nordic 79 kronor/månad. Mätt i Stockholmspriser är det ett halvt biobesök för en person (nya Star wars går loss på 155 kronor/biljett, exklusive 3D-glasögon), och då tillkommer ofta priset för resan till biografen (om man nu inte skulle råka bo vägg i vägg). Nu är som tur är inte alla biofilmer lika dyra som Star wars – och inte alla städer har lika höga biopriser som Stockholm – men hur man än räknar och vrider och vänder på saken är det omöjligt att komma ifrån att det är avsevärt mycket dyrare med bio än HBO.

Visserligen måste ett internetabonnemang till för att HBO Nordic eller annan streamingtjänst ska kunna rulla, men enligt IIS senaste »Svenskarna och internet«-rapport har 93 procent av svenskarna i dag internet i sina hem, så någon nätbrist föreligger inte.

Att i ett sådant läge hävda att att HBO överlag »kan ses av många färre svenskar« än en biofilm är rena snurren, och dessutom närapå ett hån.

Så vad handlar egentligen det där uttalandet om? Jag kan inte tolka det som något annat än en grov övertro på att i princip alla har nära till en biograf och kan se de filmer de har tänkt prata om i Babel Bio eller recenserar på SVT:s filmsajt. Men så ser verkligheten inte ut för en betydande del av Sveriges befolkning.

År 2014 presenterade Riksföreningen Biograferna statistik som visade att 39 av landets 290 kommuner saknade biograf. Mig veterligen ligger dock ingen av dessa 39 kommuner i internetskugga.

Och även om en kommun har en biograf betyder det knappast att bion trumfar hemmatittandet i tillgång och utbud. I Kiruna kommun där jag sedan några år bor finns två biografer, båda drivna i Folkets Hus regi. Inne i Kiruna är bion öppen tre-fyra kvällar i veckan, och har oftast en film på repertoaren per vecka. I Vittangi där jag själv är aktiv i biografverksamheten är det bio varje söndagskväll, och någon gång i månaden en eftermiddagsmatiné på lördagar för barn. Det är lite upp och ner med besökarantalet – En man som heter Ove fick vi köra dubbla visningar av med lapp på luckan medan helgens The Hateful Eight lockade knappt tio personer. Så ser det ut i många landsbygdskommuner där biografer ännu drivs, i regel helt beroende av ideella krafter för att överleva.

Att i ett sådant läge hävda att att HBO överlag »kan ses av många färre svenskar« än en biofilm är rena snurren, och dessutom närapå ett hån mot dem som tycker det är smartare att lägga 160 kronor i månaden på att prenumerera på två streamingtjänster vars varierade utbud kommer hela familjen till del än att lägga 500 spänn för att se en enda film på bio om man är två vuxna och två barn.

Missförstå mig som sagt inte – i vissa lägen är film bäst på bio och SVT bör ha ett filmprogram och för mig får det gärna handla till stor del om biofilm. Men om ni nu vill prioritera så, säg då det i stället för att defensivt försvara valet genom att påstå saker som inte ens är i närheten av att stämma.

Babel bio sänds på SVT2 i morgon kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel