Sitcom-kollen: About a Boy

NBC manglar Nick Hornbys romcom-hit

Stackars David Walton. Han har ju allt som krävs för att vara en riktigt bra sitcom-leading man. Utstrålning, utseende, förmågan att spela självupptagen douchebag med precis så mycket charm att det inte blir osympatiskt.

Förra våren fick han också ett sammanhang där han kunde glänsa: mot Amanda Peet i mysiga och välskrivna Bent. Men trots en stark ensemble – Jesse Plemons, Jeffrey Tambor och JB Smoove, för sjutton – dumpade NBC seriens sex inspelade avsnitt under några vårveckor och gav den aldrig chans att hitta vare sig tittare eller ordentligt kreativt fotfäste.

En riktig soppa – i princip hela Hornbys bok nedkortad till 22 hafsiga, hektiska minuter.

Waltons nya NBC-sitcom About a Boy – baserad på Nick Hornby-boken som ju blev en Hugh Grant-romcom för ett årtionde sedan – borde ha förutsättningar att bli något bra. Framför allt eftersom den är utvecklad av Jason Katims som var en av nyckelpersonerna bakom Friday Night Lights.

Men piloten, som sändes på amerikansk tv för några veckor sedan, är en riktig soppa. Den är i princip hela Hornbys bok nedkortad till 22 hafsiga, hektiska minuter. Ganska pinsamt för Katims – och för en relativt tungviktare som Jon Favreau (Iron Man), som regisserar piloten.

Sitcom-piloter är ofta en enda röra, och problem med struktur och tempo går att fixa i kommande avsnitt. Jag blir mer oroad av den styltiga, plastiga dialogen.

Walton gör förstås Hugh Grant-rollen som Will, en ekonomisk oberoende ungkarl som aldrig har behövt ta ansvar för någon annan än sig själv. Minnie Drivers flummiga singelmorsa flyttar in i grannhuset och Will blir påtvingad en relation med hennes 11-åring Marcus. Al Madrigal finns med som Wills kompis, men det är uppenbarligen på triangeln Walton-Driver-unge som About a Boy tänker lägga sitt fokus.

Och det finns viss potential här. Walton är som sagt en stjärna som bara väntar på rätt material att jobba med, och Driver funkar fint. Benjamin Stockham som spelar Marcus är en barnskådis med närvaro men får hopplöst lillgamla repliker.

Det är det ena av About a Boys stora problem – även i det andra avsnittet, som sändes härom dagen. Det andra är att serien faller i en klassisk amerikansk sitcom-fälla och försöker leverera stora känslomässiga payoffs utan att ha förtjänat dem.

About a Boy behöver helt enkelt lugna ner sig, bara hänga lite med sina rollfigurer och låta dem vara lite mindre sitcom-schabloner, lite mer riktiga människor. Då kan den – kanske – växa till något som är värt att se.

NBC verkar åtminstone tro på David Walton den här gången. About a Boy har fått tablåtiden direkt efter kanalens stora draglok The Voice.

About a Boy sänds på amerikanska NBC på tisdagar.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel