TVdags recappar Game of Thrones

Nattens Game of Thrones: Utan humor i Norden, eller varför inte – utan huvud i Norden?

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 5, avsnitt 3, High Sparrow.

Ett Game of Thrones-avsnitt utan minst en avrättning räknas som en trist gäspfest? Eller hur var det nu? Scheisse, vad det huggs huvuden, bränns och avrättas just nu. Game of Thrones har plötsligt blivit lawful good? Nåja, vi fortsätter med veckans recap på bästa svengelska manér. Som ni märkt så översätter jag en del, och låter en del vara. Mest för att det är skoj. Nytt för denna recap, eller kanske mest för att jag antecknade medan jag såg avsnittet: Massor av roliga citat.

Arya är trött på att sopa, hon vill lära sig byta ansikte already.

Så… Westeros samlar långsamt ihop sig efter krigen de senaste tiden. Men vad sysslar pöbeln och de fattiga med? Ja, alltså, det som pöbeln och de fattiga alltid verkar syssla med – att överleva. De nya fanatiska fattigmunkarna – sparvarna har blivit populära för att de faktiskt bryr sig om folket istället för hovintriger. Ni vet, delar ut mat och sånt. Vi tänker oss att det snart kommer betala sig på något intressant vis.

Förbannelsen med det kackiga minnet fortsätter. Det är alltså i detta avsnitt som Stannis erbjuder Jon norden. Varken i första eller andra avsnittet. Jag vet inte vad jag ska säga. Förlåt!? Nu händer det i alla fall. Mer om det längre ned. Vi tar allt som vanligt i nån slags geografisk sortering.

På andra sidan havet

Vi får se Arya sopa golv i det svartvita huset. Det verkar av allt att döma vara någon slags dödsplats? Vad vet vi egentligen om the faceless men? Men folk verkar komma till det där huset för att dö. Arya är trött på att sopa, hon vill lära sig byta ansikte already. Men Jaquen H’gar säger till henne att hon fortfarande är Arya Stark. Om hon vill bli som de i svartvita huset måste hon sluta vara det. Arya slänger alla sina grejor från kajen för att verkligen bli till ingen. Men svärdet hon fått av Jon gömmer hon istället. Visst finns det Arya Stark kvar i henne.

Varys och Tyrion åker i en vagn. Varys och Tyrion i en liten låda. Varys och Tyrion på roadtrip. Tyrion, ej särskilt road, så han tvingar Varys att låta honom komma  ut för att få dricka på en bordell. Det slutar ju inte väl. Han blir tillfångatagen av Jorah Mormont. Men varför tror ni han sa nej till bordellslaven? Var det för att han insåg det felaktiga i att ligga med en person som inte hade nån makt över sina handlingar, eller tänkte han på Shae?

»I need to speak to someone with hair.« – Tyrion Lannister

Kings Landing

Drottning Margaery är lite mer populär än Cersei. Folket skriker hennes namn. Margaery är kanske även lite duktigare än Cersei på att göra reklam för sig själv. För Cersei har aldrig fattat att det kan vara en grym grej att ha folkets kärlek. Hon bryr sig liksom inte tillräckligt mycket.

Avsnittet bjuder också på första sexet för det nygifta kungaparet. Tommen får smak på nånting nytt. »This is what I want to do all day, every day, for the rest of my life.« Jag är med dig Tommen, helt med dig. Scenen bjuder i alla fall på Game of Thrones gulligaste pillowtalk. I den scenen får man också se prov på Margaerys fantastiska manipulationstekniker. Hon gör det så snyggt – berömmer Cerseis beskyddade av Tommen, så att han känner att han måste få bort sin mamma för att bli en man. Allt som Cersei gör sen får Tommen att se besvärad och irriterad ut. Maragerys omsorgsfullt valda ord får direkt resultat. Cersei förstår ju så klart vem det är som fått Tommen att agera. Hennes konfrontation med Maragaery och hennes hovdamer är purt guld. Hon får höra hur Tommen och Margaery sexat sönder sig själva och hur Tommen inte kan få nog. Margaery undrar försynt vad hon ska kalla Cersei nu när hon inte lägre är drottning. Drottningmoder eller änkedrottning? Och sen hovdamernas elaka skratt när Cersei går därifrån. Dock att jag förväntar mig att Cerseis hämnd kommer, hårt och skoningslöst. Att bli skrattad åt är inget som Cersei tar lätt på.

Och så klart visar sig Cersei ha en plan. Exakt vad den går ut på vet vi inte än, men den innefattar de nya religiösa fanatikerna. Hon hjälper inte den högste septonen när han blir offentligt bestraffad för sitt syndiga leverne. Vädligt roligt skildrat, med religiösa sexlekar på Littlefingers bordell, där hororna föreställer de sju gudarna i sexiga outfits. Och »always the maiden« fick mig att skratta högt. Men nu är det slut på skörlevnaden!  Lancel Lannister, och de grå sparvarna kommer med bot och bättring i blick, dags att skärpa sig. Kan ni ropa halleluja?

Cersei ger sig ut för att träffa The High Sparrow, som visar sig vara en gammal man i säckväv. Är det ett bra politiskt drag att stödja honom och hans fanatiker? Kan det gå väl? Well… kan vi gissa att detta kommer slå tillbaka på Cersei »jag-ligger-med-min-bror« Lannister själv? Den som gräver en grop åt andra, osv osv.

Bonus: Gregor »Frankenstein« Clegane rycker till under lakanet.

Norden

»I sent you there to collect taxes, not bodies.« – Roose Bolton.

Bästa sättet att forma allianser är inte att flå sina fiender, utan att gifta sig. Ramsay Bolton och Sansa!! Gaaah! Sanity loss!! Vi börjar ana konturerna på Littlefingers planer. Littlefinger gifter alltså bort Sansa helt kallt med Ramsay Bolton, och övertalar sen Sansa att det är för det bästa, för att hon kan få hämnd. Att gifta bort Sansa med Ramsay är ett genidrag. Norden är mer pepp på Sansa än Roose Bolton, och nu är hon på rätt plats, äntligen.

»You loved your family, avenge them.« – Littlefinger

Ramsay lovar att aldrig göra illa Sansa. Tror vi på honom? Vi får bara hoppas att Sansa sticker kniven i honom på bröllopsnatten och tar över styret över norden. Och mycket riktigt, det första Sansa möter är en tjänare som säger »The North remembers«. Sansa möter mannen som mördade hennes bror och mor med iskallt lugn och ett välbalanserat litet leende. Hon lär sig sannerligen av den bästa. Älskar denna version av Sansa.

Brienne inser att hon har guld i Podrick och erbjuder sig att träna honom till riddare. Träningsmontage snart tack!

Är Littlefingers scheme bara att hämnas Catelyns mord, eller har han andra planer också? Drömmer Littlefinger om att sitta på järntronen, månne? Vad var det nu Varys sa:

»Littlefinger would burn the country, to be king over the ashes.«

Avsnittets wtf: Fan vad fort det går att ta sig till Winterfell. Är det inte skitlångt? Som vanligt har jag svårt att avgöra tidshoppen i serien. Ska man fatta att det går en massa tid? Eller hur lång tid tar det egentligen att rida från Moat Cailin till Winterfell?

Brienne och Podrick följer efter och fortsätter bonda. Man får ta del av  Podricks fina bakgrundsstory. Podricks tjänande av Tyrion var ett straff, för att riddaren han var väpnare för innan blev full och stal mat. Men han är inte ledsen för det för nu får han vara Briennes väpnare, något han är väldigt stolt över. Naaw. Brienne inser att hon har guld i Podrick och erbjuder sig att träna honom till riddare. Träningsmontage snart tack!

Vi får i denna bondningsscen höra Briennes bakgrundshistoria också. Hur hennes pappa ställde till med bal och alla pojkarna låtsades slåss för att få dansa med henne, tills hon förstod att allt bara var ett grymt skämt. »Brienne the Beauty. A great lumbering beast«. Renly dansade med henne och fick henne att glömma sina sorger. Men är det inte lite tråkigt att Brienne som är typ coolast av alla, blev riddare för att hon inte var fin i klänning?

Äntligen ger Stannis Norden till Jon. Men Jon betackar sig. Han står vid sitt ord. Och det här här jag inser hur lika de är. Båda är besatta att göra vad som är rätt och har ingen humor. Jag tror Stannis förstår det också, och ser möjligheterna att ha Jon som bundsförvant i Norden. Fatta vilka oerhört tråkiga middagsbjudningar de där två skulle kunna ha. No more fun in Westeros alltså.

Jon visar även han sina rätta färger som ledare och hanterar Ser Allister på bästa sätt - belönar honom istället för att förnedra honom. Han blir first ranger, fast alla tror att han ska bli den som får gräva nya latriner. Det är ett briljant move, han får Ser Allisters lojalitet istället för hans hat. Jon får också tillfälle att sätta ned foten, visa sitt rätta virke som ledare och i samma slag bli av med den besvärliga Ser Janos Slynt. Han hugger helt sonika huvudet av honom för att han vägrade lyda Jons order. Fast Janos bönar och ber för sitt liv. Meddelandet är solklart – mucka inte med Jon Snow. Säger man »You can stick your order up your bastard arse«, så blir man huvudet kortare. Stannis approves.

Avsnittets fundering:

Meen alltså.. det är typ 150 000–200 000  människor runt Castle Black nu va? Stannis armé och vildlingarna. Hur har de mat till alla? Vet ni hur mycket mat det är? Vet ni hur mycket människor det är? Det är lika många som bor i Örebro. I Castle Black finns det ungefär 1 000 personer. Deras förråd skulle gå åt på typ en dag. Snälla förklara! Ni förklarade så bra med vad Tyrion gjorde av sin avföring i lådan, så förklara detta också, snälla serieskapare!

Till sist…

…Ingen Daenerys idag. Det är okej. Ingen Bran heller. Han sitter väl med Gandalf-i-trädet och skådar eller nåt. Det är också okej.

Shooot i kommentarerna! Vad var bäst, vad var sämst, och så vidare?

Game of Thrones visas på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel