TVdags-krönikan, 4 juni

Mysigt och matnyttigt – en hel kanal med bara Edward Blom

Varje gång Edward Blom gästar ett tv-program är det lätt att se sociala medier svämma över med ett slags opreciserad kärlek. Det är lite som om alla älskar Edward Blom men ingen riktigt kan sätta fingret på varför. Hans sprudlande energi? Jodå, man blir glad av Edward Blom. Hans smittsamma kärlek till mat? Minst sagt, ytterst få berättar om maträtters och dryckers historia och kulturella laddning med samma emfatiska espri som herr Blom. Kanske hans matlagning? Den är väl okej men bygger nästan mer på valet av intressanta råvaror och fryntlig kokkonst än den sedvanliga matporrens förföriska inspiration.

Redan i kanalens trailer syns huvudpersonen vira smält ost runt en gaffel med spaghetti-teknik och ge garanti att han är full jämt.

Alla dessa ingredienser i framgångsreceptet ska nu i alla fall samlas i hans alldeles egna Youtube-kanal, döpt rätt och slätt till Edward Blom. Bakom initiativet står Youtube-nätverket Splay som under parollen Foodclub har samlat 25 matprofiler i ett samarbete med MTG. Och Blom är onekligen satsningens klarast lysande stjärna. Redan i kanalens trailer syns huvudpersonen vira smält ost runt en gaffel med spaghetti-teknik och ge garanti att han är full jämt. Dessutom utlovas recept, historiska berättelser och cocktailtips.

Och det blandas onekligen högt och lågt. I kanalens första klipp avhandlas historien bakom en ruhm punsch tillsammans med Bloms ständiga följeslagare, hans hustru Gunilla. I ett annat ses de två dansa tillsammans. I ett tredje lagar de chillagryta (som bland annat liknas med en Wagneropera) och får andnöd av chiliångorna. Och i ett fjärde lär vi oss flambera.

De mest hängivna följarna känner med största sannolikhet igen delar av innehållet. Blom har exempelvis redan blandat sin bacon-drink i tv-programmet Breaking News och hans vurm för smör och alkohol har sedan länge cementerats som en grundpelare i hans tv-persona.

Klippen är även, på gott och ont, ytterst korta och ligger runt två minuter. Det innebär i praktiken ett snärtigt tilltag men även att man snarare tittar för underhållningen snarare än att ha datorn bredvid spisen. Samtidigt är det inte riktigt meningen. Edward Bloms kanal ligger liksom någonstans i gränslandet mellan folkbildning, matlagning och ren humor. Det är liksom mysigt och matnyttigt. Lite som Edward Blom själv.

Kanalen Edward Blom levererar nya avsnitt varannan onsdag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel