The Great British Sewing Bee

Mys-tv som uppvärderar kvinnors obetalda hemarbete

De senaste åren har snällare och mysigare realitytävlingar blivit allt vanligare. Det är inte särskilt förvånande då de är en motreaktion till alla skrikiga, elaka och överdramatiserade tävlingar vi har sett de senaste decennierna. Det som kännetecknar de snällare realitytävlingarna är att själva tävlingsmomenten tonas ned och i stället är det deltagarnas kunskaper i ett visst ämne som lyfts fram. Vi har till exempel sett det göras med bakning i The Great British Bake Off och Hela Sverige bakar och med trädgårdsskötsel i Trädgårdkampen. I dessa tävlingar upphöjs vardagliga sysslor till en fråga om talang.

Det allra finaste med serien är att den uppvärderar ett hemarbete som kvinnor i alla år har gjort obetalt och ouppskattat.

Ett av senare års finaste exempel på snällare realitytävlingar är The Great British Sewing Bee. I det får deltagare ta sig an kreativa och tekniska syutmaningar under överinseende av en expertjury bestående av utmärkta May Martin och Patrick Grant. På sedvanligt tv-tävlingsvis slås deltagarna sedan ut allt eftersom.

I programmet är det inte designaspekten som är i fokus, som det är i Project Runway, utan det är själva hantverket och utförandet som bokstavligen synas i sömmarna. Det är serie som vill synliggöra deltagarnas kunskaper snarare än att ställa dem mot varandra för dramatisk effekt. Resultatet blir ett oerhört trevligt program som tar sitt ämne och sina deltagare på allvar.

Det allra finaste med serien är att den uppvärderar ett hemarbete som kvinnor i alla år har gjort obetalt och ouppskattat. Det är berörande att se medelålders kvinnor som i hela sina liv har sytt sina barns och barnbarns kläder utan större tack plötsligt få veta att det de gör är riktigt värdefullt och något som kräver kunskap och rätt handlag. Jag kan se hur något tänds inom dem när de kanske för första gången i sina liv gör något för sin egen skull genom att våga delta i tävlingen.

Som ett tecken på att tiderna förändras har dessa damer sällskap i tävlingen av yngre deltagare och även några män. Det visar på att sy är ett hantverk som tilltalar allt fler. Det syns inte minst på seriens överraskande stora popularitet vilket har resulterat att den nu är inne på sin andra säsong med en tredje på gång.

Senare i år kommer även en svensk version komma med namnet Hela Sverige syr med Linda Lindorff som programledare. Med tanke på hur bra version Hela Sverige bakar är av den utmärkta brittiska förlagan har jag höga förhoppningar på att Sjuan ska lyckas lika bra med svenska The Great British Sewing Bee. Jag förväntar mig hög mysfaktor.

The Great British Sewing Bee sänds på BBC Two i Storbritannien, men avsnitten går även att hitta på YouTube. Hela Sverige syr kommer senare i år på Sjuan.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel