Premiär

Mums! Kokta getskallar & rökskadade barn – årets julkalender är supersmarrig!

Först och främst: ingen som gillar Historieätarna kommer bli besvikna på årets julkalender. Det är i stort sett samma sak, fast med en massa barn som ser kluriga ut och säger underfundiga saker. Annars handlar det i stora drag om en historisk genomkörare, där Erik Haag, Lotta Lundgren och en massa barn sammanfattar tiden, med allt vad det nu innebär. Tusen år till julafton är den – för yngre säkert – plågsamma titeln. Vi börjar alltså på vikingatiden. Mmm, Vikings

1970-talets kollektivboende får upplevas, med rättigheter åt alla och cigarettrökning inomhus – säkert kommer barnens rökhosta få någon stackare att gå i taket.

Vikinga-Erik (Haag) kommer hem från sin mångåriga handelsresa och känner inte igen sina barn, är det ens hans barn? Sedan töltar de iväg på midvinterblot där det offras hästblod och svärd till Frej, sover i någon slags hydda och seriens första »rökskämt« introduceras. »Röken sticker i mina ögon«, yppar en av di små när man friskt matar på inomhusbrasan. Faktiskt riktigt roligt. Och det blir bara bättre. Även om det »roliga« oftast kretsar väl mycket runt Eriks förmåga att sätta sig själv i centrum hela tiden. Och jäklar vad han domderar i rutan! Ibland är det kul att skratta åt arrogansen i hans buffliga yttre, ibland hade man önskat hans sidekicks lite mer utrymme. För både Lotta och barnen är jättebra!

Nu har jag bara sett ett fåtal avsnitt, bland annat finalavsnittet som är en riktig höjdare, men det är både mysigt, roligt och lärorikt att se dem – barnen – reagera på kontrasterna de får erfara under resans gång. Från kokta gethuvuden på vikingatiden, till det moderna avrundande julbordet med hummer, skinka och surfplattor. Via en massa andra tider och platser.

Bland annat besöker man 1950-talet där barnen får pröva på att vara så kallade »nyckelbarn« och laga till flugsvamp – spenat, ägg och tomathalvor, mums! – helt på egen hand. Även 1970-talets kollektivboende får upplevas, med rättigheter åt alla och cigarettrökning inomhus – säkert kommer barnens rökhosta få någon stackare att gå i taket. Informativt och public service-aktigt. Även om det såklart är tal om underhållning. Alla kommer inte att känna igen sig i tidstolkningarna. Det vi får se är mestadels klichéer och underhållande, fria spekulationer. Men det är roligt när Lotta Lundgren gestaltar 1970-talets fredliga könskrig genom att spela luftgitarr i trikåer. »Vad gör ni?«, frågar ett av barnen skrajset. »Vi gör det här för att visa att män och kvinnor är lika mycket värda«, svarar Lotta luddigt och Erik håller med.

»Med den här julkalendern vill vi väcka barns nyfikenhet för historia«, säger Lotta Lundgren, och det tror jag kommer fungera alldeles utmärkt. Med tilläget: »vuxna«. För det här är nog en julkalender som många kommer tycka om. Fast kanske inte de som stör sig på Erik Haag och milt barnplågeri då.

Julkalendern, Tusen år till julafton, ser man helst till morgongröten på SVT1 kl 07:15, men man kan också vänta till kl 18:45.

 

 

 

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel