Recension

Moodyssons HBO-serie Gösta får oss att undra: Vem ska trösta Gösta?

Betyg 3 av 5

»Gösta är nyutexaminerad psykolog och har fått jobb på BUP i en liten småländsk stad. Gösta vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra…«

Så säljs den nya serien av Lukas Moodysson på HBO Nordic in. I dag har den premiär.

Stundtals är Gösta ganska frustrerande och ibland känns det som att man inte orkar med mer trassel eller Göstas självutplåning, men den vinner i längden. Vilhelm Blomgren som Gösta är fenomenalt bra.

Gösta (Vilhelm Blomgren) är verkligen världens snällaste människa. Han är otrolig gullig och samtidigt superirriterande. Det är så att man vill slå till honom – men han är så förstående att man aldrig skulle kunna göra det. Det finns också något befriande med den här snällheten och det övermänskliga tålamodet som Gösta har. Varför ska man egentligen slösa energi på att vara arg? Och varför ska man inte hjälpa andra om man kan?

ZERO - 13 (kopia)

Gösta hyr ett litet hus i de småländska skogarna. Här bor han lite primitivt och charmigt. I ett av rummen bor den traumatiserade och tysta flyktingen Hussein (Nidhal Fares) temporärt. Gösta lagar mat till sig och Hussein, källsorterar, tar cykeln till jobbet och cykelhjälmen har han såklart på. Det skulle kunna vara ganska idylliskt om det inte vore för alla »men«, för det finns en massa men i den här historien.

pappa

Ett av dem är pappa Tomas (Mattias Silvell), han flyttar in hos Gösta. Han kom oanmäld och knackade på dörren en kväll efter att hans tjej kastat ut honom. Sen blev han kvar. Pappa är inte helt lätt att ha att göra med, något av ett förvuxet barn som ständigt behöver bekräftelse. Ångest har han också. Men Gösta han finns där och tröstar pappa och tar inte märkbart åt sig när pappa säger taskiga saker om honom. Eller gör han inte det ändå? Det måste han väl ändå göra, lite iallafall?

amy

Ångest har också Göstas flickvän Melissa (Amy Deasismont). Hon missbrukar djurfilmer som gör henne ledsen och när hon blir glad blir hon så glad att hon blir ledsen. Hon är väldigt förälskad i Gösta och det får henne att känna sig dålig, det blir hon också ledsen av. Gösta är så förstående och så snäll och ännu mer förstående. När de ses är det så härligt men också destruktivt i ett omvänt perspektiv.

På jobbet på BUP samtalar Gösta med en massa barn som inte mår bra på olika sätt och det visar sig att hans kollega (Elisabet Carlsson) inte heller mår särskilt bra. Gösta lyssnar och är snäll med de förvecklingar som det kan medföra.

Här träffar han också den unga Saga (Clara Drake) som mår fruktansvärt dåligt och för vars skull Gösta tänjer på gränserna och ger ut sitt privata telefonnummer. Så hemma hos Gösta flyttar också Saga in och vi får följa den från början lite osannolika vänskap som byggs upp mellan pappa Tomas och henne.

Skärmavbild 2019-06-28 kl. 00.04.35

Som grädde på det här röriga moset kommer kompisen Jonas (Gustav Berg) och bor hos Gösta för att Gösta inte kan säga nej och även Göstas mamma (Regina Lund) bestämmer sig för att komma och hälsa på, och stanna givetvis. Mamma och pappa kommer förresten inte särskilt bra överens.

Lukas Moodysson har själv sagt att han vill göra en mix av komedi och Dostojevskij och det tycker jag att han har lyckats ganska bra med. Jag kommer på mig själv med att sitta och skratta åt allt det svarta, psykisk ohälsa och ett av de BUP-besökande barnen som sitter och berättar om sina svåra bacillskräckproblem fast jag egentligen inte alls i vanliga fall skulle tycka att det är särskilt roligt. Men det är faktiskt rätt skönt att tillåta sig att skratta åt svåra saker.

Stundtals är Gösta ganska frustrerande och ibland känns det som att man inte orkar med mer trassel eller Göstas självutplåning, men den vinner i längden. Vilhelm Blomgren som Gösta är fenomenalt bra. Serien är Lukas Moodyssonsk, så man känner igen sig och jag gillar det. Men vem ska trösta Gösta? När han aldrig blir frustrerad och inget kommer ut, borde han ändå inte explodera till slut?!

Gösta har premiär på HBO Nordic i dag. De första fyra avsnitten finns tillgängliga nu. Två avsnitt släpps varje måndag.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel